4.2.11

«Natura 2000»- Παράθυρο στην αυθαιρεσία ανοίγει το νομοσχέδιο Μπιρμπίλη !

"Παράθυρο" στην αυθαιρεσία εκτιμά η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) ότι ανοίγει η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για δόμηση στα 10 στρέμματα εντός των περιοχών «Natura 2000».
Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση της Επιτροπής η εφαρμογή της ρύθμισης ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα ανεφάρμοστο πλαίσιο προστασίας των φυσικών περιοχών και σε «τόνωση» της αυθαιρεσίας.
Χαρακτηριστικά η ΟΚΕ σημειώνει: «Η ρύθμιση για τα 10 στρέμματα είναι μία οριζόντια προσέγγιση. Δεν πρέπει τέτοιου τύπου οριζόντιες προσεγγίσεις να καθορίζουν τα μέτρα προστασίας των φυσικών περιοχών, τα οποία χρειάζεται να εξειδικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες προστασίας των φυσικών αντικειμένων (διάφορα είδη χλωρίδας, ή πανίδας, οικοσυστήματα, τοπία κ.λπ.»
Ταυτόχρονα στη γνωμοδότηση επισημαίνεται πως είναι απαραίτητη, μέσω των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ, η επιστημονική τεκμηρίωση και εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για τον καθορισμό των ορίων των περιοχών «Natura 2000», όσο και για τις όποιες ειδικές απαγορεύσεις και ρυθμίσεις εφαρμοστούν σε κάθε υπό προστασία περιοχή.
Οι παρατηρήσεις της ΟΚΕ
Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ζητά, μεταξύ άλλων:
- την απλούστευση του νομοσχεδίου
-τη δραστική περικοπή στις κατηγορίες υπό προστασία περιοχών
-την εφαρμογή προσωρινών περιορισμών χωρίς την εκπόνηση μελετών, μόνο όπου υπάρχει άμεση ανάγκη
-την ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών
- την αναθεώρηση του μοντέλου των Φορέων Διαχείρισης και την οικονομική αποτίμηση της βιοποικιλότητας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου