10.2.11

Έρχεται «βροχή» λουκέτων στην αγορά !

Περίπου μία στις τέσσερις μικρές επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανό να βάλει λουκέτο το επόμενο διάστημα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ). Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 24 έως τις 31 Ιανουαρίου σε συνεργασία με την εταιρεία MARC σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 μικρών επιχειρήσεων με προσωπικό έως 49 άτομα.
Το 26,8% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ πιθανό να κλείσει την επιχείρησή του τους επόμενους μήνες, ενώ ποσοστό 25,9% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα.
«Με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με το πιο μετριοπαθές σενάριο, υπολογίζεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν πάνω από 320.000 θέσεις απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) το επόμενο διάστημα, πιθανώς έως το τέλος του 2011», αναφέρει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα, δυσμενείς είναι και οι προβλέψεις των ερωτηθέντων για την γενική οικονομική τους κατάσταση, με ποσοστό άνω του 70% να προβλέπει μείωση στον κύκλο εργασιών του, τη ρευστότητα, τη ζήτηση και τις παραγγελίες.
Αν και πάνω από επτά στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν χρειάστηκε να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε περικοπή στο μισθό των εργαζομένων τους, το 54,9% θεωρεί πιθανό να περικόψει κατά το επόμενο εξάμηνο τις αποδοχές ή το ωράριο των υπαλλήλων του.
Η έλλειψη ρευστότητας και η πτώση στον τζίρο αποτυπώνεται, σύμφωνα με την έρευνα, και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις να καλύψουν εγκαίρως τις βασικές τους υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως αναφέρει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΒΕ, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις χρωστάει στο ΙΚΑ 3 στις 10 στην Εφορία και τις ΔΕΚΟ, ενώ 4 στις 10 στον ΟΑΕΕ Δυσχέρειες υπάρχουν και στην τραπεζική χρηματοδότηση.
Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δεν έχουν απευθυνθεί καν στα πιστωτικά ιδρύματα. Από όσους προσπάθησαν να εξασφαλίσουν δάνεια, μόνο μία στις τρεις αιτήσεις τους έγινε δεκτή.
Η συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο συνεχίζει να θεωρείται η αποτελεσματικότερη μορφή αντίδρασης, ωστόσο, σημαντική αύξηση καταγράφει η τάση για οργανωμένη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 51,7 έναντι 43,5 σε αντίστοιχη έρευνα του Ιουλίου. Reuters

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου