17.2.11

ΟΚΑΝΑ: Ο μέσος όρος στη λίστα αναμονής είναι 7 χρόνια !!

Ενεργότερη δράση αναλαμβάνει η διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών σε μια προσπάθεια να συντονιστούν καλύτερα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Κρεμαστινό για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, εμφανίστηκε ανήσυχος και σύντομα θα αναλάβει πρωτοβουλία για δραστικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πολύ σύντομα μάλιστα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα προβλέπει αλλαγή του κώδικα περί ναρκωτικών.
Χαρακτηριστική ήταν μια εικόνα που μετέφερε στα μέλη της διακομματικής επιτροπής, ενημερώνοντας τα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλιώρη.
«Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται 5.200 χρήστες ενώ άλλοι 5.358 άρρωστοι άνθρωποι, περιμένουν πως θα αντιμετωπιστούν άμεσα. Ποιος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής για τα στεγνά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ σε αυτή τη χώρα; Τα επτά χρόνια» τόνισε η κ Μαλιώρη και πρόσθεσε:
« Είναι επείγον. Πρέπει να βρούμε τρόπο να ξαναφέρουμε το πρόγραμμα θεραπείας με υποκατάστατα. Έχουμε καταργήσει το δικαίωμα στη θεραπεία. Όταν δεν τους δίνουμε θεραπευτική θέση, δεν τους δίνουμε φαρμακευτική στήριξη, τους σπρώχνουμε στη πιάτσα. Όσο στερούμε από τόσο μεγάλο πληθυσμό αυτό το δικαίωμα, θα κάνουν οτιδήποτε για να βρουν τη δόση τους».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κ Μαλιώρη στη πρόληψη τονίζοντας ότι «το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν».
Σε όλη τη χώρα όπως είπε, λειτουργούν 71 συνολικά κέντρα πρόληψης με 400 εργαζόμενους ενώ υπάρχουν ολόκληροι νομοί που δεν έχουν κανένα πρόγραμμα.
Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας που τόνισε χαρακτηριστικά:
«Λύση στο πρόβλημα δεν πρόκειται να βρεθεί γιατί σε παγκόσμιο επίπεδο ισχυρές δυνάμεις δεν το θέλουν. Στο Αφγανιστάν επί εποχής Ταλιμπάν η καλλιέργεια ηρωίνης ήταν στο 14%. Σήμερα με την παρουσία των δυνάμεων προστασίας έφθασε στο 98%! Ζητήσαμε από όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να συνεργαστούμε ώστε να έχουμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος. Αρνήθηκαν. Το ίδιο κάναμε στον ΟΗΕ. Αρνήθηκε. Είναι πολλά τα λεφτά και υπάρχουν τεράστια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και ένα από αυτά είναι και στην Ελλάδα. Τα ναρκωτικά θα χτυπηθούν μόνο αν χτυπηθεί το εμπόριο».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, όπως επεσήμαναν μέλη της επιτροπής, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε μόλις 600.000 ευρώ από τα 60 εκ ευρώ που έχει κατασχέσει από ναρκωτικά ενώ σύμφωνα με το νόμο τα λεφτά αυτά προορίζονται για την καταπολέμηση του προβλήματος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου