4.1.11

Μερική έκλειψη Ηλίου ορατή από την Μεσσηνία !

Σήμερα πρόκειται να συμβεί μερική έκλειψη Ηλίου, δηλαδή η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα από την ευθεία που ενώνει τη Γη με τον Ήλιο και η σκιά της Σελήνης, καθώς φωτίζεται από τον Ήλιο, θα πέσει πάνω στον πλανήτη μας.
Όπως μας ενημερώνει το Αστεροσκοπείο , το φαινόμενο θα είναι ορατό από τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία.
Το φαινόμενο, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα είναι παρατηρήσιμο από την Ελλάδα και για τη Μεσσηνια μερική έκλειψη Ηλίου θα αρχίσει στις 08:58 ώρα Ελλάδας, όταν ο Ήλιος θα είναι 10 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Θα ολοκληρωθεί μετά από τρεις ώρες, στις 11:57 ώρα Ελλάδας. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη θα είναι 60% περίπου και θα συμβεί στις 10:23 ώρα Ελλάδας.
Όσοι προσπαθήσουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο της έκλειψης του Ηλίου, θα πρέπει για την ασφάλεια τους να χρησιμοποιήσουν ειδικά φίλτρα παρατήρησης. Και προσοχή! σε κάθε περίπτωση μην παρατηρείτε τον Ήλιο με απροστάτευτα μάτια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τύφλωσης.
Η επόμενη έκλειψη Ηλίου θα συμβεί την 1 Ιουνίου 2011, η οποία θα είναι επίσης μερική, και δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Η επόμενη έκλειψη Ηλίου που θα παρατηρηθεί από την Ελλάδα θα είναι στις 3 Νοεμβρίου 2013 και από την περιοχή της Λάρισας θα είναι οριακά ορατή ως μερική έκλειψη Ηλίου με μέγιστο ποσοστό κάλυψης 0,1% περίπου.
Πιο τυχεροί θα είμαστε στην μεθεπόμενη έκλειψη Ηλίου που θα είναι ορατή από την Ελλάδα, στις 20 Μαρτίου 2015, όταν το ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη θα είναι 37% περίπου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου