29.1.11

ΣΟΚ - 7 στους 10 μαθητές 15 ετών έχουν δοκιμάσει χασίς στην Ζάκυνθο !

Τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε σε 22 σχολεία του νησιού μας το 2010 και η οποία είχε ως θέμα τον τρόπο ζωής των εφήβων της Ζακύνθου, γνωστοποίησαν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών "Η ΣΤΟΡΓΗ", Νίκος Λογοθέτης, καθώς και ο επιστημονικά υπεύθυνος, Τίμος Στραβοπόδης. Φορέας υλοποίησης της έρευνας ήταν η "ΣΤΟΡΓΗ", καθώς και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, ενώ σε αυτή συμμετείχαν 773 μαθητές της Στ΄ Δημοτικού, της Β΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου. Όπως προέκυψε, λοιπόν, μεταξύ του 2006 και του 2010 έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των εφήβων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις σχέσεις με τους γονείς, ενώ αρκετά παιδιά δηλώνουν ότι ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες.
Η χρήση των παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών εξετάστηκε μόνο στους 15χρονους εφήβους. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τις ουσίες κάναβη, έκσταση (συνθετικά ναρκωτικά) και τη χρήση "οποιασδήποτε άλλης" παράνομης ουσίας.
Δοκιμή ή χρήση κάναβης ανέφερε το 6,8% των 15χρονων, σε υψηλότερο ποσοστό τα αγόρια (7,9%), απ΄ ότι τα κορίτσια (5,7%). Το 1,5% ανέφερε δοκιμή κάναβης μία με δύο φορές. Δοκιμή ή χρήση της ουσίας "έκσταση" ανέφερε το 2,9% των εφήβων. Μεταξύ του 2006 και του 2010, παραμένει σταθερό το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν χρήση κάναβης, ενώ φαίνεται να αυξάνονται οι περιπτώσεις εφήβων που παραδέχονται χρήση της ουσίας "έκσταση" και άλλων παράνομων ναρκωτικών!
Η πρώτη ουσία που αναφέρουν ότι δοκίμασαν οι έφηβοι είναι το αλκοόλ, στην ηλικία περίπου των 13,1 ετών. Στη συνέχεια και με διαφορά ενός έτους, τονίζουν ότι δοκίμασαν το πρώτο τους τσιγάρο, ενώ στην ηλικία των 14,4 ετών παραδέχονται το πρώτο περιστατικό μέθης.
Οι έφηβοι που ανέφεραν δοκιμή ή χρήση κάναβης το έπραξαν για πρώτη φορά στα 14,7 έτη, ενώ η δοκιμή των άλλων ουσιών γίνεται στα 14,8 έτη.
Ένας στους τρεις εφήβους (37%) απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι οι περισσότεροι φίλοι του πίνουν οινοπνευματώδη ποτά. Αντίστοιχα, ένας στους τέσσερις (23,4%), απάντησε ότι οι περισσότεροι φίλοι του καπνίζουν. Ποσοστό 5,5% των μαθητών απαντούν ότι οι περισσότεροι ή όλοι τους οι φίλοι μεθούν!
Οι 15χρονοι, όμως, απάντησαν και σε ζητήματα σεξουαλικής υγείας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, λοιπόν, ένας στους τρεις (34,5%) ανέφερε ότι είχε τουλάχιστον μία σεξουαλική εμπειρία (ολοκληρωμένη επαφή). Το ποσοστό των αγοριών που δηλώνουν σεξουαλική εμπειρία, είναι αρκετά μεγαλύτερο από των κοριτσιών (44,6% και 26,3%, αντίστοιχα).
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα αντισύλληψης, το 2,2% ανέφερε ότι δεν πήρε κανένα μέτρο, ενώ από τους υπόλοιπους το 79,7% δήλωσε ότι χρησιμοποίησε "προφυλακτικό", ακολουθούμενο με διαφορά από το "τράβηγμα" (30%), το "αντισυλληπτικό χάπι" (14%) και το χάπι της επόμενης ημέρας (10%). dete.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου