11.12.10

Η Βαρειά ασθένεια της Ανώτατης εκπαίδευσης !!

«Η παρακμή του πανεπιστημίου στην Ελλάδα οφείλεται στον κομματισμό, που διέβρωσε τα ιδρύματα, αφότου, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο νόμος του Απόστολου Κακλαμάνη παρέδωσε τη διοίκηση τους στις κομματικές νεολαίες. Έκτοτε, ξεκίνησε το δούναι και λαβείν με τους καθηγητές: Η ψήφος για την πρυτανεία ή την προεδρία του τμήματος έγινε αντικείμενο συναλλαγής έναντι βοήθειας για την απόκτηση του πτυχίου, δικαιώματος για την εκμετάλλευση του κυλικείου, ακόμη και για θέσεις στο πάρκινγκ, κ.ο.κ.
Περίπου τριάντα χρόνια μετά, τα συμφέροντα που διαμορφώθηκαν έχουν παγιωθεί, σε βαθμό ώστε, κάθε φορά που επιχειρείται η μεταρρύθμιση του πανεπιστημίου, αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο και οι κομματικές νεολαίες ….
με, περιέργως, σχεδόν ταυτόσημες θέσεις, παρά τις άλλες διαφορές τους) και το καθηγητικό κατεστημένο».
Τα είπε όλα, σε λίγες γραμμές, ο Στέφανος Κασιμάτης στην Καθημερινή.
Δυστυχώς, γιατρειά δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε με τις, κατά τα άλλα, φιλότιμες προσπάθειες της Άννας Διαμαντοπούλου…

Ένας Μεσσήνιος από το Χανδρινού - Υπουργός στην Αυστραλία !

Μάιος του 1964. Με το υπερωκεάνιο “Πατρίς“ της εταιρείας Χανδρή αποβιβάζονται σε μια αποβάθρα του λιμανιού της Μελβούρνης εκατοντάδες Eλληνες μετανάστες. Aνδρες, γυναίκες και παιδιά. Με μοναδικά εφόδια μια βαλίτσα με τα απαραίτητα και πολλά όνειρα.
Ανάμεσά τους και ένα πεντάχρονο αγοράκι. Για εκείνο το υπερατλαντικό ταξίδι των 30 ημερών δε θυμάται και πολλά πράγματα. Θυμάται μόνο πως έφτασε νύχτα στη Μελβούρνη και εντυπωσιάστηκε από τα πολλά λαμπερά αστέρια στον ουρανό. Προφανώς έλαμπε και το δικό του τυχερό άστρο.
Το αγοράκι αυτό είναι σήμερα ο πρώτος, γεννημένος στην Ελλάδα, υπουργός του Φιλελεύθερου κόμματος της Βικτώριας, της δεύτερης πολυπληθέστερης πολιτείας της Αυστραλίας. Πρόκειται για το Νίκο Κότσιρα, εκπαιδευτικό στο επάγγελμα, που γεννήθηκε στο χωριό Χανδρινού κοντά στην Πύλο το 1959. Στην Αυστραλία ο Νίκος Κότσιρας, μικρό παιδάκι, βρέθηκε μαζί με την οικογένειά του. Δύσκολα
τα πρώτα χρόνια. Αγώνας για επιβίωση. Σπούδασε εκπαιδευτικός, έγινε διευθυντής σχολείου, αλλά τον κέρδισε η πολιτική. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως σύμβουλός του πρώην πρωθυπουργού της Βικτώριας και γνωστού φιλέλληνα Τζεφ Κένετ, αλλά και του υπουργού του Φιλ Χάνιγουντ, και το 1999 εξελέγη μέλος του πολιτειακού κοινοβουλίου…..
Κέρδισε την έδρα του Μπουλίν, την οποία κατέχει έως σήμερα. Ολα αυτά τα χρόνια ήταν στην
αντιπολίτευση, έως το Σάββατο 27 Νοεμβρίου που η παράταξή του, ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών, κέρδισε τις εκλογές. Και ο Νίκος Κότσιρας διατήρησε την έδρα του με ένα ποσοστό 64%!
Στη νέα κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο Τεντ Μπέιλιου, ο Νίκος Κότσιρας ανέλαβε υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων. Τι υπουργείο είναι αυτό; Ο ίδιος ο κ. Κότσιρας μας εξηγεί:
“Για μας, πολυπολιτισμός σημαίνει να αναγνωρίζουμε πως όλοι μας προερχόμαστε από διαφορετικό εθνικό, πολιτιστικό ή θρησκευτικό περιβάλλον. Να είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας, στην περίπτωσή μας για την ελληνική καταγωγή μας, αλλά και αφοσιωμένοι στο αυστραλιανό έθνος“.
Και όσον αφορά τον πολυπολιτισμό, όπως εξηγεί ο κ. Κότσιρας, η Πολιτεία δεν περιορίζεται μόνο
στα ευχολόγια αλλά κάνει και έργο, καθώς “χρηματοδοτούνται οι μεταναστευτικοί φορείς για το
πολιτιστικό και κοινωνικό έργο που επιτελούν, δίνονται χρήματα για υπηρεσίες διερμηνέων και μεταφραστών και γενικά γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να χαίρουν ίσης αντιμετώπισης και δικαιωμάτων όλοι οι πολίτες, απ‘ όπου και αν προέρχονται“. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα που αφορούν τους ομογενείς:
Ο κ. Κότσιρας δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση Μπέιλιου θα διαθέσει 2 εκατομμύρια δολάρια για την
ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, στο κέντρο της πόλης. Επίσης, θα δοθούν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια, υπό μορφή επιδότησης, για τους μαθητές που μαθαίνουν ελληνικά (και άλλες γλώσσες) σε σαββατιανά και απογευματινά σχολεία. Η κυβέρνησή του θα διαθέσει 1 εκατομμύριο δολάρια για την ανάπλαση της ελληνικής γειτονιάς του “ελληνοκρατούμενου“
Οκλι, του πεζόδρομου Eaton Mall. Επιπλέον θα δοθούν 100.000 δολάρια μετά την ολοκλήρωση των έργων, για τη διεξαγωγή ελληνικού φεστιβάλ. Ο κ. Κότσιρας είπε, ακόμα, ότι θα δοθούν 100.000 δολάρια στην Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης για να εορτάσει τα 80 χρόνια της. Από το 1992 που ασχολήθηκε με την πολιτική (ως σύμβουλος του Τζεφ Κένετ αρχικά, αλλά ως βουλευτής και ως σκιώδης υπουργός στη συνέχεια) ο κ. Κότσιρας έχει προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ομογένεια και την Ελλάδα.
“Για πρώτη φορά“, μας λέει, “επέστρεψα στην Ελλάδα το 1974, δέκα χρόνια μετά τη μετανάστευσή μας. Ημουν 15χρονο αγόρι τότε. Πήγα στο χωριό μου, στου Χανδρινού. Το πατρικό μας σπίτι δεν υπήρχε. Eσκυψα και φίλησα το έδαφος. Το ελληνικό έδαφος - και έκλαψα“.
Μας τα λέει αυτά και βουρκώνει πάλι.
“Από το 1992 και μετά προσπαθώ να πηγαίνω τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στην Ελλάδα,
αν και τώρα που ανέλαβα υπουργός ίσως δυσκολέψουν τα πράγματα“, μας λέει.
Μετά την ενασχόλησή του με την πολιτική γνώρισε και πολλούς Ελληνες πολιτικούς, από
όλες τις παρατάξεις, και με πολλούς έγινε φίλος. Παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην
Ελλάδα και ιδιαίτερα την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, αλλά δεν θέλει να εκφράσει άποψη για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί. “Αυτό, νομίζω, είναι ένα θέμα που το ξέρουν καλύτερα οι Ελληνες και οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους. Δεν είναι σωστό να τους δώσω συμβουλές από το εξωτερικό και εκ του ασφαλούς. Εγώ εύχομαι σύντομα να ξεπεραστεί η κρίση και να βρει η Ελλάδα τον δρόμο της. Το μόνο που θέλω να πω είναι πως όταν η πατρίδα περνά δοκιμασία, τα κόμματα πρέπει να βάζουν το εθνικό
συμφέρον πάνω από το κομματικό“. ΑΠΕ ( Σάββας Χατζημανώλης )

Δώρο για τον ανθρώπινο οργανισμό το ελαιόλαδο !!

Eξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, με ευεργετική δράση στην καρδιά, στα αγγεία, στο δέρμα και στο πεπτικό. Ο λόγος φυσικά για το λάδι, του οποίου οι ουσίες είναι δώρα για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά ακόμη και σήμερα γίνονται γνωστές νέες πτυχές της προσφοράς του στην υγεία. Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, έχουν επιβεβαιώσει τον καθοριστικό ρόλο της ουσίας «ελευρωπαΐνη», η οποία περιέχεται στον καρπό και στα φύλλα της ελιάς. «Κάθε φυτικό λάδι, από οποιοδήποτε φυτό κι αν προέρχεται, περιέχει συστατικά τα οποία χαρακτηρίζονται ιατρικά ως αντιοξειδωτικές ουσίες», σημειώνει ο κ. Κρεμαστινός, για να εξηγήσει: «Είναι ουσίες οι οποίες αντιστρατεύονται την καταστροφή της αρτηρίας εσωτερικά, πολεμούν δηλαδή την αθηροσκλήρυνση…. Αν αυτό το επεκτείνουμε, σημαίνει ότι ελαττώνουν τα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια». Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ελαιόλαδο συμπληρώνει τον οργανισμό από πλευράς θερμίδων, ρίχνοντας τη χοληστερίνη, περισσότερο από άλλες φυτικές στερόλες που περιέχονται στα τρόφιμα. Προσθέτει, όμως, θερμίδες και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Η απομόνωση, λοιπόν, των ουσιών, τις οποίες μπορεί κανείς να λαμβάνει χωρίς να αυξάνει το βάρος του, είναι σημαντική. Οι μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από την πανεπιστημιακή ομάδα του νοσοκομείου «Αττικόν», οδήγησαν στην απομόνωση από την ελιά μίας ουσίας η οποία λέγεται «ελευρωπαΐνη». Χωρίς να αυξάνει το σωματικό βάρος -τονίζει ο κ. Κρεμαστινός- δίνει πολλαπλάσια δύναμη απ' ό,τι το ίδιο το ελαιόλαδο. Πρέπει να καταναλώσεις πολύ μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου προκειμένου να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα που έχεις με δύο γραμμάρια της συγκεκριμένης ουσίας.
Η «ελευρωπαΐνη», που περιέχεται στην ίδια την ελιά, αλλά κυρίως στα φύλλα και στο κουκούτσι της, δημιουργεί αυτό το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα. Οι μελέτες αυτές έχουν κριθεί και δημοσιευθεί σε μεγάλα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και αναμένεται και η τρίτη φάση των δοκιμών στον άνθρωπο.
Προστασία στην καρδιά παρέχουν τα λιπαρά οξέα που εντοπίζονται στο λάδι. Το λινελαϊκό και το αμλινολενικό είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν μπορούν να βιοσυντεθούν από τον άνθρωπο.
Συμβάλλουν στη βιοσύνθεση σειράς ουσιών (προσταγλαδίνες, προστακυκλίνες, θρομβοξάνες), η παρουσία των οποίων μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων του καρδιαγγειακού. Η υψηλή βιολογική αξία του ελαιόλαδου αποδίδεται στην καλή σχέση των κορεσμένων και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, μεταξύ της βιταμίνης Ε και των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, και στην παρουσία φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών.
Το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα ως θρεπτικό συστατικό, φάρμακο, φορέας φαρμάκων και καλλυντικό.Πριν από έναν αιώνα, διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη ελαιολάδου στο γεύμα βοηθά στη μείωση των γαστρικών υγρών, μειώνει τη δυσπεψία, ενώ μειώνει και τον πόνο όταν χορηγείται μαζί με χυμό από πορτοκάλι.
Νεότερες μελέτες έχουν δείξει τη θεραπευτική του δράση στο έλκος του δωδεκαδακτύλου και στη βελτίωση της κινητικότητας του παχέος εντέρου. Η αντικατάσταση στο διαιτολόγιο του ζωικού λίπους με ελαιόλαδο, μειώνει κατά 33,4% τα περιστατικά έλκους.Από πολύ παλαιά, το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε σε τοπικές εφαρμογές κατά των παθήσεων του δέρματος, με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η δράση του αυτή αποδίδεται στη βιταμίνη Ε.
Ελληνικές μελέτες της δεκαετίας του '80, έδειξαν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να προλάβει ορισμένες ασθένειες του ήπατος και παρουσιάζει αξιόλογη ευεργετική δράση στη θεραπεία του διαβήτη. Εξαιτίας της μεγάλης του περιεκτικότητας σε μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ, προστατεύει τον οργανισμό από τη δημιουργία θρομβώσεων. Επιδρά ευνοϊκά και στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, στη δομή των οστών, του εγκεφάλου, του αγγειακού συστήματος και στην κανονική ανάπτυξη των παιδιών.
Ενδεδειγμένη είναι η προσθήκη ελαιόλαδου σε σαλάτες με τόνο, κοτόπουλο και άλλες πρωτεϊνούχες πηγές.Το ελαιόλαδο αντέχει περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες από ό,τι τα σπορέλαια και συνεπώς πρέπει να προτιμάται και στο μαγείρεμα. Η Ελλάδα είναι η τρίτη παγκοσμίως σε παραγωγή ελαιόλαδου, καλύπτοντας περίπου το 16% της παραγωγής, ενώ το ελληνικό ελαιόλαδο έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση διεθνώς.
Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα φυτικά έλαια τα οποία μπορούν να καταναλωθούν αμέσως μετά την παραλαβή τους, χωρίς καμία επεξεργασία. Στη μορφή αυτή, εξάλλου, διατηρεί τα σπουδαία συστατικά του. Η αφομοίωσή του από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ μεγάλη (σχεδόν ιδανική) και -σύμφωνα με μελέτες- μπορεί να φτάσει στο 98%. Η υψηλή του αφομοίωση διευκολύνει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, τις οποίες περιέχει. ΠΑΣΕΓΕΣ

Πόρνες φοιτήτριες στα Σαγέϊκα... για μία δόση !!

Φοιτήτριες από την Πάτρα πηγαίνουν στα Σαγέικα και προσφέρουν ερωτικές υπηρεσίες σε τσιγγάνουςτης περιοχής, με αντάλλαγμα τη... δόση τους! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται σε μια απίστευτη και σοκαριστική μαρτυρία που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, απόρροια σχολίου μιας παρεμφερούς σεξουαλικής ιστορίας που έχει δημοσιευτεί στην ίδια ιστοσελίδα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, οι φοιτήτριες (προφανώς τοξικομανείς) πηγαίνουν στα Σαγέικα, όπου προσφέρουν σεξ, ενώ παράλληλα βιντεοσκοπούνται εν γνώσει τους κατά τις συνευρέσεις τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους! Μάλιστα, όπως υποστηρίζει το πρόσωπο που καταθέτει τη συγκεκριμένη αποκαλυπτική μαρτυρία, μια μέρα βρέθηκε αντιμέτωπος με μια από τις φοιτήτριες αυτές και επειδή τη λυπήθηκε, όπως λέει , της έδωσε 30 ευρώ για να μην υποχρεωθεί να υποστεί τον εξευτελισμό του αναγκαστικού σεξ! Συγκεκριμένα, στη σοκαριστική μαρτυρία του αναφέρει τα ακόλουθα: «Κοντά μου είναι ένα γυφτοχώρι, λέγεται Σαγέικα. Πηγαίνουν φοιτήτριες από την Πάτρα, τις γ.... 5- 6 γύφτοι από όλες τις τρύπες, και τους δίνουν τη δόση τους και ταυτόχρονα τις τραβάνε βίντεο. Μια μέρα λυπήθηκα μια γκομενάρα και της έδωσα 30 ευρώ να μην τη γ.... οι βρωμιάρηδες»!
Εάν ισχύει η μαρτυρία αυτή, που είναι αληθοφανής, το πιο πιθανό είναι να υπάρχει ένα κύκλωμα μυημένων φοιτητριών που πηγαίνουν στα Σαγέικα προσφέροντας σεξ, και μάλιστα βιντεοσκοπημένο, έναντι αμοιβής είτε σε... είδος για να εξασφαλίσουν τη δόση τους είτε τα χρήματα που αντιστοιχούν σε αυτή!
Δεν διευκρινίζεται, πάντως, εάν όλα αυτά συμβαίνουν στο γνωστό καταυλισμό των Ρομά που βρίσκεται στην περιοχή ή έξω από αυτόν. Πάντως, είναι γνωστό ότι στον συγκεκριμένο καταυλισμό οι αγοραπωλησίες ναρκωτικών δίνουν και παίρνουν, και μάλιστα πολλές φορές αστυνομικοί έχουν κάνει έφοδο και έχουν εντοπίσει ποσότητες όχι μόνο ινδικής κάνναβης αλλά και κοκαϊνης και ηρωίνης. www.dete.gr

Συμβουλές στους οδηγούς σε περίπτωση κακοκαιρίας !!

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε όταν είστε στο αυτοκίνητο
• Να φροντίσω το όχημά μου να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
• Να χρησιμοποιώ πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κλπ.)...
• Να φορώ πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
• Να ενημερώνομαι για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσω.
• Να ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.
• Να φροντίζω ώστε να είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητο με αρκετά καύσιμα.
• Να μειώνω ταχύτητα και να αφήνω αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορώ να σταματήσω με ασφάλεια.
• Να μη φρενάρω απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να ...
εκτραπώ της πορείας μου. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργώ και όταν πρόκειται να επιταχύνω ή να στρίψω.
• Να έχω αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνομαι πιο εύκολα αντιληπτός, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
• Να διατηρώ τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός μου πάντα καθαρούς.
• Να οδηγώ με χαμηλή ταχύτητα για να έχω τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός μου.
• Να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν διασχίζω γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
• Αν οδηγώ σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγω τους χιονισμένους χωματόδρομους.
• Να έχω στο νου μου ότι ενδεχομένως χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσω το όχημά μου όταν οδηγώ σε παγωμένο δρόμο.
- Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά μου:
• Να μην προσπαθήσω να «γκαζώσω» για να απεγκλωβιστώ, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
• Να μετακινήσω δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξω το χιόνι από τους τροχούς.
• Να ειδοποιήσω αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
• Να παραμείνω στο αυτοκίνητό μου και να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι.

Σε περίπτωση που μετακινηθώ εκτός πόλεως:
• Φροντίζω, πριν ξεκινήσω, να ενημερωθώ για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Προγραμματίζω το ταξίδι μου, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.
• Βεβαιώνομαι ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μου είναι γεμάτο καύσιμα.
• Φροντίζω να έχω μαζί μου κουτί πρώτων βοηθειών.
Σε περίπτωση που μετακινούμαι μέσα στην πόλη:
• Προτιμώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
• Κινούμαι με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθώ τις υποδείξεις των Τροχονόμων.
• Αποφεύγω τις άσκοπες μετακινήσεις.
Σε περίπτωση που αποκλειστώ:
• Παραμένω στο αυτοκίνητό μου και φροντίζω να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.
• Τοποθετώ στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό μου από τις διασωστικές ομάδες.
• Εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος. astynomia.gr


Οι βουλευτές της περιφέρειας δεν τολμούν...

Εγκλωβισμένοι στην Αθήνα είναι αρκετοί βουλευτές της περιφέρειας του ΠΑΣΟΚ, που δεν τολμάνε ούτε να σκεφτούν να πάνε στον τόπο καταγωγής τους για χριστουγεννιάτικες διακοπές μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.Το τι ακούγεται από τους συντοπίτες τους για όσους... τάχθηκαν υπέρ του πολυνομοσχεδίου δεν λέγεται. «Μην τον δω μπροστά μου», «θα στον φτιάξω εγώ» κ.λ.π. Εν τω μεταξύ, δεν μπορούν να αποδράσουν και στο εξωτερικό, αφού λόγω κρίσης κάτι τέτοιο θα έκανε χειρότερα τα πράγματα… Λέτε να τους «φιλοξενήσει» στο Μαξίμου τις γιορτινές μέρες ο πρωθυπουργός; alfanea.blogspot

Βίωσε επιθανάτια εμπειρία τη στιγμή που γεννούσε !!

"Η εμπειρία κοντά στο θάνατο είναι πολύ σημαντική". Έχουμε ακούσει αρκετούς τολμηρούς γιατρούς τα τελευταία χρόνια να λένε αυτή τη φράση κάνοντας πολλούς από εμάς να... απορούμε. Τι το σημαντικό κρύβει μία επιθανάτια εμπειρία; Τα λόγια όμως αυτά αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα όταν ακούγονται από μία έγκυο γυναίκα!
Η Υβέτ Σένσον, από τον Καναδά θυμάται...
"Ήμουν έγκυος, πριν 9 χρόνια. Ήταν ένα ωραίο ζεστό πρωινό του Απρίλη. Θα πηγαίναμε για πικνίκ με το σύζυγό μου αλλά αποφασίσαμε να μην πάμε γιατί δεν αισθανόμουν και πολύ καλά. Ξαφνικά άρχισα να χάνω αίμα, το είπα στον άντρα μου από το τηλέφωνο και πήγαμε στο νοσοκομείο….
Αισθάνθηκα ότι ο εαυτός μου έβγαινε από το σώμα μου. Ήμουν ξαπλωμένη στο κρεβάτι και θυμάμαι τον σώμα μου να βρίσκεται στο ταβάνι και να κοιτάει κάτω "εμένα". Έτρεμα γιατί ήμουν σε σοκ. Ήταν σαν να υπήρχε στο δωμάτιο μια ξεχωριστή οντότητα. Στην πραγματικότητα ήταν μια ευχάριστη εμπειρία αλλά μετά, ξαφνικά, μία αίσθηση πανικού ήρθε ότι δε θα επέστρεφα πίσω".
"Με γύρισε πίσω η σκέψη ότι δεν θα έβλεπα ποτέ το μωρό μου!"
" Τρόμαξα και μόνο στη σκέψη ότιι δεν θα έβλεπα ποτέ το παιδί που είχα μέσα μου. Και μετά είδα ένα μπλε τούνελ, με κάτι μαύρες γραμμές και στριφογύριζε και εγώ “ταξίδευα” πάρα πολύ γρήγορα. Ένιωθα έναν απίστευτο πόνο που μου είναι πολύ δύσκολο να τον περιγράψω γιατί ταξίδευα πάρα πολύ γρήγορα και μην έχοντας καθόλου τον έλεγχο δεν ήξερα τι θα βρω στην επόμενη γωνία.
Ξαφνικά είδα αυτό το απίστευτα άσπρο φως, ένα πολύ λαμπερό φως, όχι εκτυφλωτικό, αλλά πολύ ευχάριστο και ελκυστικό. Είχα μία ακατανίκητη ανάγκη να πάω προς αυτό το φως. Τώρα πια πιστεύω ότι εκείνο το φως ήταν ο θάνατος. Ταξίδεψα λοιπόν μέσα σε αυτό το μαύρο τούνελ. Για μια στιγμή άνοιξα τα μάτια μου, κοίταξα κάτω και είδα τον εαυτό μου μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου. Θεέ μου, ας έβλεπα τουλάχιστον το προσωπάκι του μωρού μου...Και μετά το σώμα μου κατέβηκε κάτω μπήκε ξανά μέσα στο σώμα μου, και ξύπνησα… Το μόνο που θυμάμαι ανοίγοντας τα μάτια μου είναι τα λόγια της νοσοκόμας: «Συγχαρητήρια! Κάνατε ένα πανέμορφο αγοράκι!»"
Τα "άσπρα όνειρα" του Άλεξ!
"Οι άνθρωποι μιλάνε για αυτήν την εμπειρία σαν να είναι μία εμπειρία κοντά στο θάνατο αλλά η δική μου αίσθηση είναι ότι είναι μία εμπειρία κοντά στη γέννηση. Από τη στιγμή που είχα αυτήν την επιθανάτια εμπειρία, υπήρχε στο μυαλό μου αυτή η αμφιβολία για το εάν ήμουν το μόνο άτομο που έζησα αυτήν την εμπειρία. Ένιωθα ότι και ο γιος μου ο Άλεξ είχε μια παρόμοια εμπειρία όταν ήταν πολύ μωρό.
Υπήρχε κάτι μέσα μου που μου έλεγε ότι είχε ζήσει κάτι παρόμοιο. Μάθαμε αργότερα ότι είναι επιληπτικός και καθώς μεγάλωνε μπορούσε να περιγράψει τα επιληπτικά του κατορθώματα όπως ακριβώς τα είχε. Και αυτό που περιέγραφε ήταν κάποια “άσπρα όνειρα” που έμοιαζαν πάρα πολύ με την εμπειρία μου, με το άσπρο φως και το τούνελ. Περιέγραφε ότι ήταν σε ένα τούνελ με ένα άσπρο φως. Τώρα πια πιστεύω ότι τη στιγμή της γέννησης, το μωρό μου βίωσε την ίδια εμπειρία με εμένα, αλλά δεν μπορεί να μας την περιγράψει." dinatos.blogspot.com

Παρατείνεται το ψύχος την Κυριακή !!

Δριμύ κύμα ψύχους πλήττει από το βράδυ της Παρασκευής την Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, να έχουν ντυθεί στα λευκά. Πυκνή είναι από χθες τη νύχτα η χιονόπτωση στα βόρεια του Λεκανοπεδίου, ενώ νιφάδες χιονού έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη και στα νότια προάστια της Αθήνας. Λόγω γου χιονού, κλειστή είναι η λεωφόρος Πάρνηθας στο ύψος το τελεφερίκ. Κλειστή είναι και η παλιά Ε.Ο. Αθηνών - Θηβών στο ύψος της Μαγούλας για τα φορτηγά. Απαραίτητη κρίνεται η χρήση αλυσίδων για τα υπόλοιπα οχήματα. Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στη λεωφόρο Φυλής προς τη μονή Κλειστών. Η θερμοκρασία σήμερα δεν ξεπέρασε τους 6 βαθμούς κελσίου, ενώ στα βόρεια είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη…..Στη βόρεια Ελλάδα οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το πρωί στην Κοζάνη και στη Φλώρινα ο δείκτης του θερμομέτρου έδειχνε - 5 βαθμούς, ενώ -4 είχε η Πτολεμαϊδα και -1 η Δράμα. Σημειώνεται ότι σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχει σχηματιστεί παγετός. Χωρίς αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας. Αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των αυτοκινήτων στα ορεινά των νομών Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Αχαΐας και Κορινθίας.
Κρήτη
Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν στην ορεινή περιοχή των Ανωγείων Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο. Ο προϊστάμενος ΠΣΕΑ Ρεθύμνου (Πολιτικής Προστασίας), Αντώνης Μπαγιαρτάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως τέσσερις άνδρες έφτασαν στην περιοχή με οχήματα 4χ4, αλλά σήμερα το πρωί διαπίστωσαν πως δεν μπορούν να κινηθούν.
Χωρίς ρεύμα έχει μείνει το Οροπέδιο Λασιθίου. Το χιόνι στον κάμπο του Οροπεδίου πλησιάζει τα 20 εκατοστά, ενώ το θερμόμετρο στο Τζερμιάδω δείχνει 0 βαθμούς κελσίο. Επειδή αναμένεται επιδείνωση του καιρού και ένταση της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες ο Δήμος Οροπεδίου παρακαλεί τους οδηγούς να μην κινούνται άσκοπα στο επαρχιακό δίκτυο.
Σημειώνεται ότι λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη απαγορευτικό απόπλου ισχύει για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Παρατείνεται το ψύχος την Κυριακή
Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός, αλλά από τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και πάλι από τα δυτικά. Η κακοκαιρία θα είναι έντονη το πρωί της Κυριακής στην Κρήτη.
Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τη σημερινή νύχτα και νωρίς αύριο το πρωί στα κεντρικά και τα βόρεια.
Αναλυτική πρόγνωση
Μακεδονία, Θράκη
καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα θα πυκνώσουν. από το βράδυ και από τα δυτικά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν.
άνεμοι: βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. από το βράδυ νότιοι.
Θερμοκρασία: από μείον 5 έως 05 βαθμούς Κέλσιου στα δυτικά θα είναι 3 με 5 χαμηλότερη. τοπικά ολικός Παγετός.
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και στα νησιά του Ιονίου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα σταδιακά θα χιονίσει στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής στερεάς. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. από το βράδυ στο Ιόνιο δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον 02 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. τοπικά στην Ηπειρο ολικός Παγετός.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην ανατολική στέρεα την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο με χιονόνερο η ασθενή χιονόπτωση και λίγα χιόνια στα ορεινά. βαθμιαία βελτίωση αλλά το βράδυ στα βόρεια οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και τη νύχτα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας.
άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα θαλάσσια τμήματα έως 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Το βράδυ θα γίνουν δυτικοί νοτιοδυτικοί.
Θερμοκρασία: από μείον 03 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο η χιόνι και χιόνια στα ορεινά. Το πρωί σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το πρωί στη βόρεια Κρήτη θα είναι ισχυρά. βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα το πρωί στα νοτιοανατολικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Το βράδυ από τα δυτικά θα γίνουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5
Θερμοκρασία: από 03 έως 07 βαθμούς Κέλσιου. Στη νότια Κρήτη έως 10.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το πρωί στα Δωδεκάνησα με χιονόνερο η ασθενές χιόνι.
άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 03 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
καιρός: αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά. Το απόγευμα σταδιακά οι νεφώσεις θα αυξηθούν.
άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Το βράδυ θα γίνουν δυτικοί.
Θερμοκρασία: από μείον 2 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα σταδιακά θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθεί χιονόνερο η χιόνι.
άνεμοι: το πρωί βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Το απόγευμα νότιοι
Θερμοκρασία: από μείον 03 έως 05 βαθμούς Κέλσιου.

Προφυλακίστηκε ο Π. Ψωμιάδης μετά την απολογία του !

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε με ομόφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα ο επιχειρηματίας Παύλος Ψωμιάδης που απολογήθηκε σήμερα για τις κατηγορίες της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μετά το πέρας της περιπετειώδους απολογίας, που ξεκίνησε χθες και συνεχίστηκε σήμερα, ανακριτής και εισαγγελέας "έδειξαν" τον δρόμο της φυλακής στον άλλοτε ισχυρό άντρα του ομίλου ΑΣΠΙΣ που η κατάρρευση του δημιούργησε τεράστιες οικονομικές απώλειες σε επενδυτές και ασφαλισμένους οι οποίοι είχαν εμπιστευτεί τις οικονομίες ή το μέλλον τους, στις εταιρίες του κ.Ψωμιάδη…Ο επιχειρηματίας συνελλήφθη αργά το βράδυ της Τρίτης έπειτα από ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής στον οποίο στενός συνεργάτης του Ψωμιάδη κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος ετοιμάζεται να διαφύγει στο εξωτερικό.

Η Παπαρήγα θα λέει και τις ειδήσεις στον "902"-απολύει συνεχώς εργαζόμενους!

Η ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Τ.Ι.Τ.Α) ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ 902.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καταγγέλλουμε την Διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού 902 για τις αιφνίδιες και αναιτιολόγητες απολύσεις εργαζόμενων τεχνικών. Η θέση μας είναι σαφής: δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε ούτε να θυσιάσουμε τίποτα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν οι εργαζόμενοι θύματα. Γι’ αυτό σήμερα είναι πιο επιτακτική η ανάγκη να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Ακόμα πιο ξεκάθαρα λέμε, ότι καμία απόλυση, καμία αυθαιρεσία, καμία μείωση ή περιορισμός των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας δεν θα γίνει ανεκτή στο όνομα των «δυσκολιών» και της κρίσης. Ζητάμε από την Διοίκηση του 902 την άμεση ανάκληση των αυθαίρετων και παράνομων αυτών απολύσεων συναδέλφων μας τεχνικών. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους τεχνικούς να αντισταθούν με κάθε τρόπο στις συνθήκες ανασφάλειας και ανέχειας. Θεωρούμε ότι κάθε ολιγωρία είναι ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη για όλους μας.

Ελαιόλαδο με ….36 ευρώ το λίτρο από τον οίκο gucci !!

Αφορμή για το post είναι η δημιουργία ενός νέου ελληνικού ελαιόλαδου το οποίο είναι delicatessen (σημαίνει πολύ υψηλής ποιότητας για δημιουργία ακριβών εδεσμάτων και όχι μόνο). Υπήρξε λοιπόν μια αντίδραση των Ελλήνων γιατί αυτό το λάδι κοστίζει 36 euro το λίτρο (όταν η μέση τιμή των απλών ελαιόλαδων στον παραγωγό είναι 2-3 euro. To marketing και η διαφορετική τιμολόγηση, ανάλογα με το target group, είναι ένα πράγμα που χρησιμοποιεί για παράδειγμα ο οίκος gucci και απαιτεί (για μια τσάντα που κατασκευάζεται με κόστος 25 euro) 5000 euro. Αυτό δεν είναι αθέμιτο ούτε καταδικαστέο και πρέπει κάθε άνθρωπος να το κατανοήσει. Δείτε και το λάδι: http://www.eleia.gr/
Συμβουλή : Αν θέλετε να επιβιώσετε, "αντιγράψτε" τον gucci. Χρειάζεται σκληρή δουλειά από παραγωγούς, διαφημιστές, και πολλά άλλα επαγγέλματα αλλά είναι ένας τίμιος τρόπος να ζήσεις...

Το "Αχ Κούλα" και η Άννα Βίσση !!

Διαδικτυακό και όχι μόνο hit έχει γίνει το «Αχ Κούλα» που ακούσαμε στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια και που δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από την εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου. Τι κοινό, όμως, μπορεί να έχει η Κούλα με την Άννα Βίσση και τι ένωσε τις δύο γυναίκες; Το star.gr σας έχει την απάντηση! Στην εκπομπή «Είσοδος Ελεύθερη» της Πάνια, ο Γιάννης και η Κούλα παρουσίασαν ένα ντουέτο που γράφτηκε ειδικά για αυτούς. «Σήμερα χτύπησε πάλι ο τρομοκράτης! Όλη αυτή η ιστορία του ξύπνησε την ανάγκη να δημιουργήσει και τους έκανε την πρόταση... Ο τρομοκράτης αισθάνθηκε την ανάγκη αυτό το αχ του Γιάννη και αυτό το αχ της Κούλας να το κάνει τραγούδι», είπε η παρουσιάστρια προλογίζοντας το ντουέτο και όπου τρομοκράτης βάλτε Νίκος Καρβέλας.Το ζευγάρι λοιπόν τραγούδησε το «Αχ Κούλα» λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οπότε και είχε ξημερώσει η Πέμπτη, 9 του μήνα. Τι σχέση έχει αυτό; Μα... γιόρταζε η Άννα Βίσση! Τότε ήταν που η Αννίτα Πάνια αποκάλυψε τι συνδέει την γνωστή τραγουδίστρια με την θρυλική πλέον Κούλα: αφού ευχήθηκε στην Άννα χωρίς να πει το επίθετό της φυσικά, η παρουσιάστρια την ευχαρίστησε που παραχώρησε το στούντιο ηχογράφησης για να γραφτεί το «Αχ Κούλα»! «Χρόνια πολλά στις Άννες και σε μια αγαπημένη μου Άννα, η οποία παραχώρησε το στούντιο ηχογράφησης που τρέχει ο δίσκος της τρελά για να γράψει ο τρομοκράτης», είπε χαρακτηριστικά η παρουσιάστρια.

Πέντε αλλαγές και στην …οικοδομή !!

Πέντε βελτιώσεις, αλλά και πολλές επιβαρύνσεις, φέρνει ο καινούργιος χρόνος στον τομέα της οικοδομής. Η αρχή γίνεται από τα νέα κτίρια -σταδιακά μέσα σε μια πενταετία θα καλύψει και τα υφιστάμενα, που υπολογίζονται σε 4 εκατομμύρια- τα οποία θα διαθέτουν υποχρεωτικά «ταυτότητες», ηλεκτρονικό φάκελο και μαρτυριάρικα DVD.
Αν δεν βρισκόμασταν σε περίοδο οικονομικής κρίσης, οι πολεοδομίες θα είχαν φρακάρει από φακέλους για λογαριασμό ιδιοκτητών που ήθελαν να προλάβουν την εφαρμογή του νέου τρόπου εκπόνησης των μελετών και κυρίως του ελέγχου των οικοδομών, που πλέον είναι υποχρεωτικοί σε όλα τα στάδια κατασκευής ώς την ολοκλήρωση του ακινήτου.
Παραβάσεις των νέων κανόνων συνεπάγονται αυστηρές κυρώσεις και κυρίως ορατό τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί αυθαίρετο ένα κτίριο που έχει χτιστεί με νόμιμη άδεια!...
Οι αλλαγές δεν αφορούν μόνον τις νέες οικοδομές, αλλά και τις υπάρχουσες. Από τις 9 Ιανουαρίου 2011 ξεκινά η εφαρμογή της λεγόμενης «πράσινης ταυτότητας», που θα συνοδεύει απαραίτητα όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.λπ.), αλλά και τις ενοικιάσεις. Προς το παρόν δεν αφορά ακίνητα που δεν αλλάζουν ιδιοκτήτη ή ένοικο.

Πρόκειται για ένα πιστοποιητικό, το οποίο σε πρώτη φάση απλώς θα καταγράφει την ενέργεια που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία μιας ιδιοκτησίας και θα βαθμολογεί τη συμπεριφορά της. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται όμως μια νέα παράμετρος στην αγορά ακινήτων, αφού θα επιδρά στην αξία του ακινήτου, έστω σε μικρό βαθμό.

Η Ελλάδα, με μια καταδίκη ήδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προχωρά με πέντε χρόνια καθυστέρηση στην υλοποίηση της κοινοτικής οδηγίας, ενώ ήδη η Κομισιόν προβαίνει στην εκπόνηση νέας, πολύ αυστηρότερης! Να σημειωθεί ότι τα κτίρια είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος τομέας στη χώρα μας, αφού απορροφούν το 40% των καυσίμων και εκπέμπουν το 48% των αερίων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Εχει προηγηθεί από τον Οκτώβριο η εφαρμογή του νέου κανονισμού με τον οποίο γίνεται ο υπολογισμός των ενεργειακών αναγκών αλλά και της κατανάλωσης των νέων κτιρίων. Ο ΚΕΝΑΚ αντικατέστησε τον κανονισμό θερμομόνωσης, ο οποίος είχε θεσπιστεί το 1979 και στα 40 χρόνια που μεσολάβησαν είχε δεχθεί ελάχιστες βελτιώσεις.

Αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι ενεργειακοί επιθεωρητές θα αναλάβουν καθήκοντα από το νέο έτος και θα περνούν από «κόσκινο» όλα τα νέα κτίρια, αλλά και τα παλιά που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Ειδικά στις νέες οικοδομές ο ρόλος τους θα είναι καθοριστικός, αφού χωρίς την έκθεσή τους δεν επιτρέπεται να γίνει η σύνδεση με τη ΔΕΗ. Θα ελέγχουν εξονυχιστικά την εφαρμογή της μελέτης του ΚΕΝΑΚ και αν διαπιστώνουν αποκλίσεις, τότε οι υπεύθυνοι της νέας οικοδομής θα έχουν περιθώριο ενός χρόνου για να κάνουν τις απαραίτητες βελτιώσεις. Αν δεν συμμορφωθούν ή αν προσπαθήσουν να ξεφύγουν με... πασαλείμματα, τότε η οικοδομή χαρακτηρίζεται αυθαίρετη.

Οι σημαντικότερες αλλαγές επέρχονται με τον νόμο 3843/2010 και αφορούν τα νέα στοιχεία που θα συνοδεύουν τους φακέλους για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, οι οποίοι θα κατατίθενται στις πολεοδομίες από την 1η Ιανουαρίου 2011. Συγκεκριμένα:

1 Τα τοπογραφικά διαγράμματα των οικοπέδων θα διαθέτουν πλήρες «στίγμα», με συντεταγμένες που θα προσδιορίζουν επακριβώς τη θέση τους στον χώρο, επομένως και στις δορυφορικές φωτογραφίες. Είναι το πρώτο βήμα για να προληφθούν «προχωρημένα» κόλπα με οικοδομικές άδειες που... ταξιδεύουν από νησί σε νησί, που... μετακομίζουν από εντός σε εκτός σχεδίου περιοχές! Θα αποκαλύπτονται όμως ευκολότερα και οι συνήθεις παρανομίες, όπως οικοδομές που «ξεχειλώνουν» με το χτίσιμο περισσότερων τετραγωνικών σε σχέση με τα επιτρεπόμενα, πισίνες που κατασκευάζονται χωρίς την απαραίτητη άδεια και στέγαστρα που έχουν μετατραπεί σε κανονικά σπίτια.

2 Η «ταυτότητα» κτιρίου, που θα περιλαμβάνει εννέα πιστοποιητικά και την εγκεκριμένη οικοδομική άδεια. Εγκαινιάζεται με την έκδοση της άδειας και ολοκληρώνεται μέσα σε 20 ημέρες από τη σύνδεση του νέου κτιρίου με το δίκτυο της ΔΕΗ. Θα περιλαμβάνει όμως και DVD, με το οποίο θα απεικονίζονται όλοι οι χώροι του κτιρίου, κύριοι και βοηθητικοί, πριν από τη χρήση τους. Θα φυλάσσεται σε ειδικό χώρο του κτιρίου που θα είναι προσβάσιμο σε μελλοντικούς ελέγχους και θα το συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της «ζωής» του.

Είναι επίσης υποχρεωτικό να ανανεώνεται έπειτα από κάθε αλλαγή που γίνεται στο κτίριο, όπως μετατροπή των ισογείων από κατοικίες σε καταστήματα, εσωτερικές διαρρυθμίσεις κ.λπ. Θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τις εκθέσεις που συντάσσονται από μηχανικούς του Δημοσίου ύστερα από σεισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουν οι επίδοξοι ενοικιαστές αλλά κυρίως οι νεότεροι ιδιοκτήτες την πραγματική κατάσταση της οικοδομής και δεν θα πέφτουν θύματα επιτηδείων που εισπράττουν τη σεισμική αποζημίωση, κάνουν ένα απλό βάψιμο και ξεφορτώνονται ένα προβληματικό ακίνητο.

3 Το ηλεκτρονικό μητρώο της κάθε οικοδομής, στο οποίο θα καταχωρίζονται όλα τα στοιχεία της οικοδομικής άδειας, τα ονόματα των μηχανικών και των βεβαιώσεων που υπογράφουν, καθώς και τα πιστοποιητικά που χορηγούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Θα καταρτίζονται από τις πολεοδομίες και θα κοινοποιούνται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

4 Οι άδειες που εκδίδονται κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό 10%, ενώ το 2% θα υπόκειται στην έρευνα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι παραπάνω αλλαγές μπορούν να εφαρμοστούν και στις υπάρχουσες οικοδομές, αλλά απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος που προωθείται με ευθύνη των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Προαναγγέλλονται, πάντως, αυξήσεις στις αμοιβές των μηχανικών που θα αναλάβουν τις πρόσθετες μελέτες για την έκδοση των αδειών. Σήμερα η έκδοση μιας άδειας αντιπροσωπεύει το 4-5% του συνολικού κόστους μιας οικοδομής.
  Ελευθεροτυπία

Κλειστή η γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης

Παραμένει και το Σάββατο το απαγορευτικό του απόπλου πλοίων, στη γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που επικρατούν στο Ιόνιο και φτάνουν τα επτά μποφόρ.

Διορίζονται 468 αγροτικοί ιατροί !!

Με σχετική υπουργική απόφαση διορίζονται τετρακόσιοι εξήντα οκτώ (468) αγροτικοί γιατροί. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τετρακόσιους έναν (401) υπόχρεους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, δύο (2) υπόχρεους ιατρούς σε πλοίο, είκοσι τέσσερις (24) γενικοί ιατροί και σαράντα έναν (41) ιατρών με θητεία σε θέση αγροτικού ιατρού.

Ούτε που το σκέφτονται να μειώσουν τα Διόδια !!

Δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι τιμές στα διόδια «…λόγω του ύψους των επιτοκίων αυτής της περιόδου» δηλώνει ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου. «Ο κ. Μαγκριώτης αυτοαναιρείται και μάλιστα με σημαντική καθυστέρηση. Είναι γνωστό ότι τις κατά συρροή παραπλανητικές και λαϊκίστικες υποσχέσεις του για μείωση της τιμής των διοδίων έχει προ πολλού διαψεύσει ο κ. Λαμπρόπουλος, ο γενικός γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων του υπουργείου. Αγνοούσε όλο αυτό το διάστημα και ιδίως πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Υφυπουργός Υποδομών τους όρους των συμβάσεων παραχώρησης του 2007 ή μήπως ήταν η μελέτη του Υπουργείου για τα επιτόκια που περίμενε για να προχωρήσει στη μείωση των τιμών;» σχολιάζει ο Λαρισαίος βουλευτής.
Η απάντηση του κ. Μαγκριώτη:
«Οι θέσεις των σταθμών διοδίων κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων που έχουν ενταχθεί σε Συμβάσεις Παραχώρησης, το ύψος των διοδίων τελών, καθώς και η διαμόρφωση αυτών κατά τη διάρκεια Παραχώρησης καθορίζονται από τις Συμβάσεις Παραχώρησης, οι οποίες έχουν κυρωθεί από τη Βουλή με τους αντίστοιχους Νόμους το 2007.
Το εισπραττόμενο εκ διοδίων ποσό αποτελεί μέρος του Συμβατικού Ανταλλάγματος των Παραχωρησιούχων, για τη μελέτη – κατασκευή – λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου που περιλαμβάνεται στη Σύμβαση ενός εκάστου εξ αυτών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η κυβέρνηση πράγματι είχε δεσμευτεί για τη μείωση της τιμής των διοδίων, μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό της τιμής των διοδίων που προβλέπεται, από ένα χρονικό σημείο και έπειτα, να αποτελεί έσοδο του Δημοσίου.
Όμως η διαπραγμάτευση στην παρούσα χρονική περίοδο της μείωσης του ύψους των διοδίων από την προεξόφληση μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου, θα απέβαινε σε βάρος του Δημοσίου, λόγω του ύψους των επιτοκίων αυτής της περιόδου, όπως προκύπτει και από σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από το υπουργείο. Πιστεύουμε πως πολύ σύντομα θα είναι αυτό εφικτό.
Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προωθεί πρόγραμμα εγκατάστασης ηλεκτρονικών διοδίων και στους αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζονται και λειτουργούν μέσω συμβάσεων παραχώρησης.
Με το σύστημα αυτό, που χρεώνει το χρήστη του αυτοκινητόδρομου με τρόπο δίκαιο αναλόγως της απόστασης που διανύει ακριβώς, θα επιτευχθεί εξορθολογισμός και μείωση της τιμής των διοδίων σε αρκετές περιοχές».

Πλησιάζουν τις 250 χιλιάδες οι εταιρείες στην Κύπρο !!

Αυξητικές τάσεις σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο παρουσιάζει η εγγραφή νέων εταιρειών στην Κύπρο. Με βάση στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα του Τμήμα Εφόρου Εταρειών και Επίσημου Παραλήπτη από την αρχή του έτους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου εγγράφησαν 17,197 νέες εταιρείες σε σύγκριση με 16,101 για ολόκληρο το 2009. Συνολικά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου υπήρχαν στην Κύπρο 235,930 εγγεγραμμένες εταιρείες. Όσον αφορά στις πτωχεύσεις υπήρχαν επίσης πτωτικές τάσεις. Συνολικά πτώχευσαν μέχρι το τέλος του φετινού Νοεμβρίου 689 άτομα και 122 εταιρείες.

Άνεργοι και άποροι δεν θα πληρώνουν το εισιτήριο των 3 ευρώ στα Νοσοκομεία !

Επιτροπή για την περιστολή των δαπανών συγκρότησε ο Λοβέρδος .Πενταμελής επιτροπή, η οποία ορίστηκε  από τον υπουργό Υγείας, θα ελέγχει στο εξής αν εφαρμόζονται όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, στο χώρο της Υγείας, προκειμένου να εξοικονομηθούν περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος. Τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας προς την τρόικα θα προσπαθήσουν να κάνουν πράξη οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υγείας κ.κ. Δημόπουλος, Κατριβάνος και Πολύζος, ο κ. Κ Σουλιώτης διοικητής του ΟΠΑΔ και ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Ιωάννης Τούντας. Επίσης, το υπουργείο Υγείας με απόφαση του, προχωρά στην ενίσχυση με περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ πολλών κεντρικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα προκειμένου να ενισχυθούν, ώστε οι άνεργοι και οι άποροι
που προσέρχονται να μην πληρώνουν το εισιτήριο των τριών ευρώ. Το πιο σημαντικό κονδύλι των 300.000 ευρώ δίνεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Με άλλη υπουργική απόφαση διορίζονται άμεσα 468 αγροτικοί γιατροί. Συγκεκριμένα πρόκειται για 401 που θα υπηρετήσουν στην Ήπειρο, δύο σε πλοίο, 24 γενικούς γιατρούς και 41 γιατρούς με θητεία σε θέση αγροτικού γιατρού. thebest.gr

Αντιδράσεις για τα λουκέτα στις εφορίες στην Αρκαδία !

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, έστειλε το Επιμελητήριο Αρκαδίας σχετικά με την κατάργηση των περιφερειακών Δ.Ο.Υ. και των προβλημάτων που θα επιφέρει αυτό το μέτρο. Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή - σύμφωνα με πληροφορίες - μεταξύ των προς κατάργηση Δ.Ο.Υ. συγκαταλέγονται όλες οι περιφερειακές Δ.Ο.Υ. του Νομού Αρκαδίας και η μόνη που θα παραμείνει και θα λειτουργεί είναι η Δ.Ο.Υ. Τρίπολης. Μία τέτοια εξέλιξη, σημειώνεται, θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στο νομό τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Μπουντρούκας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι «πρόκειται για έναν από τους νομούς με το μεγαλύτερο και δυσχερέστερο οδικό δίκτυο. Συνεπώς για να έρθει κάποιος στην Τρίπολη από το Λεωνίδιο, πρέπει να διανύσει 140 χλμ κακού οδικού δικτύου, πολλές φορές με δύσκολες καιρικές συνθήκες και χρειάζεται τουλάχιστον 2,5 ώρες για τη μετάβαση και άλλες 2,5 για την επιστροφή του. Επίσης, η Γορτυνία, εκτός από το κάκιστο οδικό δίκτυο, είναι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αποκλεισμένη λόγω καιρικών συνθηκών. Η κατάργηση των Δ.Ο.Υ. ειδικά σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές θα δυσχεράνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των επαγγελματιών, που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα για την επιβίωσή τους.
Άλλωστε, δεν υπάρχουν ακόμα οι κατάλληλες εναλλακτικές υπηρεσίες (ηλεκτρονικές, One stop shops) προκειμένου να εξυπηρετηθούν διαφορετικά οι πολίτες. Επιπλέον, η αναγκαστική απομάκρυνση των πολιτών από τις περιοχές αυτές, θα συμβάλλει και στην απομάκρυνση χρημάτων από τους επαγγελματίες και τα καταστήματα των περιοχών αυτών, καθώς οι περισσότεροι πολίτες θα προτιμούν να κάνουν τις αγορές τους στα πολυκαταστήματα της Τρίπολης, επ' ευκαιρία της επίσκεψής τους». Η λύση που προτείνει το Επιμελητήριο Αρκαδίας είναι η διατήρηση τουλάχιστον μίας Δ.Ο.Υ. στην επαρχία της Γορτυνίας και μίας στην επαρχία της Κυνουρίας. Zougla.gr

Τον αγροτικό ...Καλλικράτη παρουσιάζει την Κυριακή η κυβέρνηση !

Την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης θα παρουσιάσει την Κυριακή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης θα παρουσιάσει το "Καλάθι προϊόντων της Κρήτης" που είναι συνδεδεμένο με τη μεσογειακή διατροφή. Ο υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος θα παρουσιάσει τον αγροτικό «Καλλικράτη» και η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη το «πρόγραμμα υποστήριξης του αγρότη-Έρευνα κατάρτιση πιστοποίηση».

Είδαμε μια …άσπρη μέρα - Στα λευκά ντύθηκε η Αττική !!

Στα λευκά ντύθηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και η Αττική, σε ορισμένα προάστια κυρίως προς τα βόρεια. Πυκνές νιφάδες χιονιού κάνουν την εμφάνιση τους μέχρι το Μαρούσι (στο ύψος του ΚΑΤ), ενώ στα λευκά έχει ντυθεί η Πάρνηθα, αλλά και ο Υμηττός. Το θερμόμετρο στην περιοχή της Κηφισιάς δείχνει 2 βαθμούς Κελσίου και οι προβλέψεις μιλούν για χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την χώρα. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα βόρεια προάστια της Αθήνας το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ για σήμερα οι μετεωρολόγοι αναμένουν χιόνι έως 20 εκατοστά σε Πάρνηθα και Πεντέλη. Η Πυροσβεστική δέχεται από χθες αρκετές κλήσεις για κορμούς δέντρων που έσπασαν λόγω του ισχυρού ανέμου και σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας σημειώθηκαν και διακοπές ρεύματος.
Χιονοπτώσεις αναμένονται σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και βορειοανατολική Πελοπόννησο (κυρίως στον Χελμό), καθώς και στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τέλος, έχει εκδοθεί απαγορευτικό μερικού απόπλου λόγω των έντονων θυελλωδών ανέμων, ενώ η διέλευση στην περιφερειακή οδό από την Πεντέλη προς Νέα Μάκρη και τη λεωφόρο Διονύσου είναι αδύνατη.

Την Τρίτη η συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά !

Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είχε προαναγγείλλει από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπανδρέου, την ερχόμενη εβδομάδα θα απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ίδια τιμή στην Γαλοπούλα αλλά….δεν φτουράει στο τραπέζι !

Το χοιρινό και τα αμνοερίφια θα έχουν και φέτος την τιμητική τους, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε αντίθεση με την παραδοσιακή γαλοπούλα. Αν και η τιμή της θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα, με τάσεις μείωσης, οι έμποροι εκτιμούν οι καταναλωτές θα προτιμήσουν «κοτόπουλο, χοιρινό και αμνοερίφια επειδή φτουράνε στο τραπέζι». Ωστόσο παρά τις συγκρατημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα, η αγορά παραμένει μουδιασμένη, με την πτώση του τζίρου να φτάνει το 20% στα τρόφιμα και το 30-40% στα προϊόντα ένδυσης υπόδησης και άλλων ειδών οικιακής χρήσης. Όπως όλα δείχνουν το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα παρουσιάσει περιορισμένη ποικιλία κρεάτων…

Τα Χριστούγεννα και οι συνήθειες των Ελλήνων !

Ερευνα της FOCUS BARI !
Ερευνα για τις συνήθειες των ελλήνων σχετικά με τον τρόπο που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα διεξήγαγε η εταιρία FOCUS BARI. Η έρευνα έγινε με συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου, στο online panel της FOCUS BARI (focusonline.gr) καλύπτοντας άνδρες και γυναίκες 15+ ετών Πανελλαδικά και επιτυγχάνοντας 2.000 συνεντεύξεις μέσα σε 2 ημέρες.
Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:
Από τις αρχές Δεκεμβρίου στολίζεται το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στα Ελληνικά νοικοκυριά!!Έτσι και φέτος…
Από τις αρχές Δεκεμβρίου στολίζεται το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στα Ελληνικά νοικοκυριά!!Έτσι και φέτος…
• Παρά το κλίμα των καιρών ή ίσως και σε αντίδραση αυτού, το 36%του κοινού έχει ήδη στολίσει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου!
• Για τον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, 2 στους 5 χρησιμοποιούν κάθε χρόνο τα ίδια στολίδια, την ίδια στιγμή που… άλλοι τόσοι ανανεώνουν τη συλλογή τους αγοράζοντας και καινούργια. Ένας στους πέντε –κυρίως γυναικείο κοινό – δηλώνει ότι διατηρεί στολίδια με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, που είναι συνδεδεμένα με αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία! (την δική τους ή των παιδιών τους)
• Στο «αιώνιο δίλημμα» μελομακάρονα ή κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα βγαίνουν νικητές. Φυσικά υπάρχουν και οι «λιχούδηδες» (σχεδόν 2 στους 5) που τους αρέσουν εξίσου και τα 2!
Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι όπως και τα Χριστούγεννα, οικογενειακή υπόθεση, καθώς 8 στους 10 ερωτώμενους αναφέρουν είτε ότι τα ετοιμάζουν οι ίδιοι ή ότι είναι «ευγενική προσφορά» άλλου συγγενή, ενώ μόνο 2 στους 10 προτιμούν να τα αγοράζουν έτοιμα
Τι λείπει μέχρι τώρα όμως; Τα κάλαντα!! Γιατί Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα δεν είναι Χριστούγεννα!! Μόλις το 7% του κοινού δεν έχει πει πότε κάλαντα. Και ενώ σχεδόν όλοι έχουμε χτυπήσει κάποια στιγμή την πόρτα ενός αγνώστου ρωτώντας «να τα πούμε?» οι περισσότεροι από εμάς το κάναμε για τελευταία φορά όταν ήμασταν στο δημοτικό(34%) ή το γυμνάσιο (39%)
Δύο στους δέκα Έλληνες δεν πίστεψαν ποτέ στο παραμύθι του 'Αγιου Βασίλη, ενώ για την πλειοψηφία (σχεδόν 7 στους 10) το όνειρο του 'Αγιου με τα δώρα «γκρεμίστηκε» στο δημοτικό. Βέβαια λίγοι από εμάς παραμένουν παιδιά και πιστεύουν ακόμα στον 'Αγιο Βασίλη… Τί; Δεν υπάρχει; Και τα δώρα ποιος τα βάζει στην κάλτσα μας;
Πότε όμως έρχεται ο 'Αγιος Βασίλης; Για 7 στα 10 σπίτια την Πρωτοχρονιά και μόνο 3 στα 10 έχουν ανυπόμονους που περιμένουν τον 'Αγιο Βασίλη τα Χριστούγεννα.
Για να έρθει όμως ο 'Αγιος Βασίλης πρέπει να ξέρει και τι θέλουμε να μας φέρει... και έτσι σχεδόν οι μισοί (47%) του έχουμε γράψει έστω και για μία φορά στη ζωή μας γράμμα.
Φέτος, που θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα εν μέσω κρίσης, είναι «ευκαιρία» σύμφωνα με 1 στους 2 να μείνουμε σπίτι μας για να περάσουμε ήσυχα τις γιορτές και να ψάξουμε να βρούμε δωράκια σε τιμή ευκαιρίας για να τα χαρίσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Και επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα, 1 στους 10 θα γίνει και πάλι παιδί λέγοντας τα κάλαντα για να «αναπληρώσει» τον χαμένο 14ομισθό
Παρά λοιπόν τη δυσκολία της εποχής (που για φέτος αφήνει άνεργους και…. τους καλικάτζαρους!), φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι και πάλι όμορφα, με τα φωτάκια των δέντρων αναμμένα, τα σπίτια στολισμένα, τα χριστουγεννιάτικα γλυκά σπιτικά, τα παιδιά (και όσους αισθάνονται παιδιά) με τα τριγωνάκια τους στις γειτονιές και τον 'Αγιο Βασίλη που θα έρθει φέρνοντάς μας επιτέλους λίγη ηρεμία, ξεκούραση και την ευκαιρία να περάσουμε χαρούμενες στιγμές με τους αγαπημένους μας!

10.12.10

Κινδυνεύει με…. ματαίωση η Ολυμπία Οδός !

Η Κοινοπραξία σκέφτεται να σταματήσει όλες τις εργολαβίες
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί όλο το έργο της κατασκευής του δρόμου Ελευσίνα- Πάτρα- Πύργος -Τσακώνα καθώς η Ολυμπία Οδός έχει έρθει προ αδιεξόδου και απειλεί με παύση των εργασιών και διακοπή του έργου. Ενός έργου που αποτελεί αίτημα χρόνων και το οποίο είναι ένα από τα πλέον σημαντικά αναπτυξιακά έργα στην ευρύτερη περιοχή.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ολυμπία Οδός είναι το ζήτημα των απαλλοτριώσεων το οποίο έχει καθυστερήσει το έργο σχεδόν δύο χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για την εταιρεία, ενώ οι προτάσεις για αλλαγή της χάραξης κάνουν ακόμη πιο δαιδαλώδη τη διαδικασία και οι δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσεις πολύ πιο πάνω από αυτές που είχαν υπολογιστεί και αναμένονταν, έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει……
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία και την στάση των τραπεζών να βάλουν στοπ στη ρευστότητα με τη χρηματοδότηση του έργου, ώθησαν την κατάσταση στο αδιέξοδο.
Αυτή τη στιγμή περί τους 3.000 εργαζόμενους κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, ενώ η δυτική Ελλάδα κινδυνεύει να απωλέσει ένα από τα ελάχιστα αναπτυξιακά έργα που έχουν προγραμματιστεί τα τελευταία χρόνια και να παραμείνει με ένα οδικό δίκτυο- σκοτώστρα.

Φόρος στα τσιγάρα ανάλογα του...μήκους !

Ανάλογα με το μήκος τους φορολογούνται τα τσιγάρα, όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο σκούπα που κατατέθηκε χθες βράδι στη Βουλή, τη Δευτέρα αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και την Τρίτη να ψηφισθεί. Είναι η τέταρτη φορά σ΄ένα χρόνο που αυξάνεται ο φόρος στα τσιγάρα, προκαλώντας την αντίδραση και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης κ. Σωκ. Ξυνίδη, ο οποίος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε εκφράσει τον προβληματισμό του ότι με τις αυξήσεις φόρου στα τσιγάρα και κυρίως στα λεγόμενα φτηνά τσιγάρα μπορεί να πληγεί η ελληνική καπνοβιομηχανία. Με το άρθρο 99 του νομοσχεδίου καθορίζεται επακριβώς πώς θα φορολογούνται τα τσιγάρα, αλλά και τι είναι... τσιγάρο, πούρο, στριφτό τσιγάρο και πουράκια. Μια ειδική ορολογία, προσδιορίζονται πλέον τι είναι τσιγάρα και που λαμβάνει υπόψη το υπουργείο Οικονομικών για την φορολογία τους. Ετσι στο νομοσχέδιο αναφέρεται: Τσιγάρα: οι κύλινδροι καπνού που μπορούν να καπνίζονται ως έχουν. Ή οι κύλινδροι καπνού οι οποίοι με απλό μη βιομηχανοποιημένο χειρισμό γλιστρούν μέσα σε σωλήνες τσιγάρων. Ή οι κύλινδροι καπνού οι οποίοι με απλό μη βιομηχανοποιημένο χειρισμό περιτυλίγονται σε τσιγαρόχαρτα. Πούρα ή πουράκια θεωρούνται: α) οι κύλινδροι καπνού με εξωτερικό περίβλημα από φυσικό καπνό. β) οι κύλινδροι καπνού με τεμαχισμένο μείγμα καπνού και με εξωτερικό περιτύλιγμα στο σύνηθες χρώμα του πούρου από ανασυσταθέντα καπνό. Στριφτά τσιγάρα: ο κομμένος καπνός, φιλαρισμένος ή πεπιεσμένος σε πλάκες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάπνισμα του οποίου τουλάχιστον το 25% του βάρους των σωματιδίων καπνού έχει πλάτος κοπής μικρότερο από 1,5 χιλιοστόμετρο ή έχει πλάτος κοπής, ίσο προς 1,5 χιλιοστόμετρο ή μεγαλύτερο εφόσον ο καπνός αυτός πωλείται ή έχει πωληθεί για στρίψιμο τσιγάρων. Στη σχετική σελίδα του νομοσχεδίου, στο άρθρο 99, αναγράφεται και συντελεστή που θα φορολογηθεί το τσιγάρο και αυτός καθορίζεται ανάλογα από το μήκος του. Συγκεκριμένα για τον υπολογισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) καπνού, ανάλογα με το μήκος του τσιγάρου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ούτε το φίλτρο ούτε και το επιστόμιο θεωρείται: ως ένα τσιγάρο όταν έχει μήκος μέχρι οκτώ εκατοστά. Ως δύο τσιγάρα όταν έχουν μήκος μεγαλύτερο από οκτώ εκατοστά και μέχρι έντεκα εκαρτοστά. Ως τρία τσιγάρα όταν έχουν μήκος μεγαλύτερο από έντεκα εκατοστά και μέχρι δεκατέσσερα εκατοστά, κ.οκ. Οι αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων, που θα ισχύσουν από το νέο έτος, θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες αυξήσεις κατά 0,20_0,30 ευρώ το πακέτο, αλλά και αύξηση του περιθωρίου κέρδους για τους περιπτερούχους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αύξηση του πάγιου φόρου από 10_15% και η παράλληλη μικρή μείωση του ειδικού φόρου καπνού από 67% σε 65% προς όφελος του περιθωρίου κέρδους των περιπτερούχων. tovima.

4 αδελφές παντρεύτηκαν…. 4 αδελφούς !

Τέσσερις αδελφές η Olivia, η Rosa, η Kelly και η Ketty Silva παντρεύτηκαν τέσσερα αδέλφια τον Darwin, τον Henry, τον Ranulfo και τον William Sanchez. Οι πατεράδες των δυο οικογενειών, από το χωριό Baba, στο Εκουαδόρ, ήταν παιδικοί φίλοι και όποτε έκαναν πάρτι η μια οικογένεια καλούσε την άλλη. Έτσι λοιπόν τα παιδιά των Silva και των Sanchez απόκτησαν ιδιαίτερη οικειότητα και σιγά- σιγά δημιουργήθηκαν ειδύλλια. Πρώτος άνοιξε τον χορό ο William Sanchez που έκανε δεσμό με την Ketty Silva και μετά ακολούθησαν και οι άλλοι. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια σπάνια περίπτωση αδελφών να παντρεύονται αδελφές. Όμως όλο αυτό τον καιρό που είναι μαζί ζουν ευτυχισμένα και χωρίς προβλήματα,», δήλωσε πατέρας των κοριτσιών Eugenio Silva. Τα παντρεμένα ζευγάρια, έχουν αποκτήσει και οχτώ παιδάκια.

Αντώνης Σαμαράς: Συνταγματική Αναθεώρηση για τη Νέα Μεταπολίτευση και τη Νέα Ελλάδα !!

Κατά τη διάρκεια σημερινής εισήγησής του στην επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Αντώνης Σαμαράς είπε μεταξλυ άλλων τα εξής: Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται κάτω από μια βαριά κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα. Και αυτό, γιατί η κυβέρνηση προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο, που αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως αλλάζει, χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και με εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, τους όρους ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες. Αλλαγές όλοι θέλουμε. Αλλά όχι αλλαγές στο πόδι. Ζητούμε διαθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανάκαμψη και ελπίδα. Όχι θυσίες χωρίς αντίκρισμα, χωρίς προοπτική. Έρχομαι, λοιπόν, στο αντικείμενο της σημερινής μας συνεδρίασης…. Η βαθιά κρίση που μαστίζει τη χώρα μας είναι οικονομική, αλλά πάνω απ΄ όλα είναι βαθιά πολιτική και κοινωνική. Μπορεί η Δημοκρατία να είναι εμπεδωμένη στην Ελλάδα. Ζητείται, όμως, η ισχυροποίηση των θεσμών της και η προσαρμογή τους στην εποχή μας. Μία εποχή που απαιτεί σύγχρονους, ισχυρούς και αποτελεσματικούς δημοκρατικούς θεσμούς, ικανούς να υπηρετήσουν την εθνική Στρατηγική, τη Δημοκρατία και τους Πολίτες. Θεσμούς που εδραιώνουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Θεσμούς που αποδυναμώνουν τη φαυλοκρατία και τη γραφειοκρατία και ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Πολίτευμα και τη συμμετοχή τους στα κοινά. Η επόμενη μέρα της κρίσης πρέπει να βρει την Ελλάδα ενωμένη, το κράτος πιο λειτουργικό και σύγχρονο, την οικονομία πιο ανταγωνιστική και αισιόδοξη και την κοινωνία θωρακισμένη με αίσθημα ασφαλείας. Πιστεύω βαθειά ότι το πρώτο βήμα της εθνικής πορείας προς το μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος, είναι ο ορισμός της Βουλής, μετά τον Ιούνιο του 2013, ως Αναθεωρητικής. Γι΄ αυτό και με την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα προτείνουμε στη Βουλή των Ελλήνων, θα επιδιώξουμε να καταστήσουμε, και πάλι, το Συνταγματικό μας Χάρτη σύγχρονο πλαίσιο αρχών και κανόνων μιας νέας πολιτικής αντίληψης για τη δομή, οργάνωση και λειτουργία της πολιτείας. Πλαίσιο και σημείο αναφοράς της πορείας της πατρίδας μας προς την αναγέννηση, την ανάπτυξη και την ανάταξη της εθνικής μας υπερηφάνειας. Μια τέτοια σε βάθος προσπάθεια δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη της την εθνική φροντίδα για την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον. Δεν μπορεί παρά να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, που είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας και που εμποδίζεται από αγκυλώσεις που ακυρώνουν τα πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και αποθαρρύνουν δημιουργικές πρωτοβουλίες. Και, προφανώς, δεν μπορεί παρά να προωθήσει την αποκατάσταση της κλονισμένης ασφάλειας δικαίου στην απονομή της Δικαιοσύνης. Αλλά και τις αντιθέσεις του Καταστατικού μας Χάρτη με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου, που συχνά δημιουργούν περιορισμούς και ανατροπές στην απόδοση Δικαιοσύνης. Ανέφερα ελάχιστα παραδείγματα και μόνον ενδεικτικά.
Επιδίωξή μας -και αυτό είναι το σημαντικό- θα είναι να δημιουργήσουμε το πλαίσιο Αρχών μιας Ελλάδας εθνικά υπερήφανης, οικονομικά αναπτυγμένης και κοινωνικά δίκαιης. Πλαίσιο αρχών για μια Νέα Μεταπολίτευση! Τις αλλαγές αυτές θα τις επιχειρήσουμε παραμένοντας πάντοτε πιστοί στις θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, διευρύνοντας με τις αναθεωρητέες διατάξεις που θα προτείνουμε, την ισχύ της εφαρμογής των Γενικών Αρχών του Καταστατικού μας Χάρτη και την καθολική επικράτηση και αποδοχή τους στη λειτουργία της Πολιτείας. Οι ώρες είναι κρίσιμες. Κρινόμαστε όλοι από το βαθμό της εθνικής μας ευθύνης, μπροστά σε μια προσπάθεια συλλογική, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση, να ισχυροποιήσουμε και πάλι την οικονομία και τη χώρα, να ενδυναμώσουμε την κοινωνική συνοχή και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια νέα, αξιόπιστη, με κύρος και θεσμικά ισχυρή Νέα Ελλάδα. «Στην πορεία προς τη διαμόρφωση της τελικής πρότασής μας», κατέληξε ο κ. Σαμαράς «αποφασιστικής σημασίας θα είναι η σύμπραξη της ίδιας της κοινωνίας».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου