30.1.10

Σε διαθεσιμότητα δόκιμος αστυφύλακας που εκκρεμούσε εναντίον του δίωξη για …κατοχή ναρκωτικών

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε δόκιμος πρωτοετής αστυφύλακας, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση σε βάρος του για ψευδή δήλωση που αφορούσε το ποινικό του μητρώο κατά την υποβολή των δικαιολογητικών για την εισαγωγική του στη Σχολή Αστυφυλάκων.
Ο δόκιμος εισήχθη στη σχολή στις 6/10/2009 με βάση και την υπεύθυνη δήλωση που υπέβαλε ότι δεν διώκεται και δεν εκκρεμεί σε βάρος του ποινική δίωξη, στη συνέχεια, όμως, από τον σχετικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί σε βάρος του ποινική δίωξη για κατοχή ναρκωτικών, κάτι που είχε γίνει στις 22/7/2009.

Καλαμάτα - Οι μικροπωλητές …έκαναν το δημαρχείο άνω κάτω

Ένα πραγματικό αλαλούμ με πρωταγωνιστές τους μικροπωλητές της εμποροπανήγυρις της υπαπαντής επικράτησε για ακόμα μια φορά σήμερα το πρωί στο δήμο Καλαμάτας …αυτή τη φορά οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονταν πως ο δήμος «μαγείρεψε» τις θέσεις αλλάζοντας τελευταία στιγμή την αρίθμηση .Οι μικροπωλητές με φωνές εισέβαλλαν στο δημαρχείο που η οικονομική του υπηρεσία παραμένει ανοικτή αυτό το Σαββατοκύριακο λόγω της επίσκεψης του Πατριάρχη και χρειάστηκε η παρουσία της αστυνομίας προκειμένου να ηρεμήσει τα ..πνεύματα και να επιβληθεί η τάξη

Ελευθεροτυπία – Αφιέρωμα στο Μέγαρο χορού της Καλαμάτας

Ιδιαίτερη μνεία στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και ειδικό αφιέρωμα γίνεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». «Το Φεστιβάλ Καλαμάτας έχει το παλάτι του» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος που αναφέρεται με εγκωμιαστικά σχόλια τόσο στη λιτή και σύγχρονη αρχιτεκτονική του κτιρίου όσο και στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της πόλης της Καλαμάτας .

Η αστυνόμος Β ΄… ξεσάλωνε στα κέντρα και μετά ανέβαζε τις φωτογραφίες στο my space

Γυναίκα αστυνόμος Β', που υπηρετεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και συγκεκριμένα σε υπηρεσία της Ασφάλειας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, και διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση σε βάρος της, για «αναξιοπρεπή και ανάξια συμπεριφορά».
Ειδικότερα, από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε ύστερα από έρευνα, ότι η αστυνόμος διατηρούσε σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο (my space), προσωπικό λογαριασμό τους τελευταίους τρείς μήνες .Το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ήταν "nargothic aurora". με ελεύθερη πρόσβαση, όπου δημοσίευε φωτογραφίες της σε ιδιαίτερα προκλητικές στάσεις και περιβολή μέσα σε καταστήματα διασκέδασης, που δεν ταιριάζουν, κατά την αστυνομία, με την ιδιότητά της. Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο στους χώρους της αστυνομίας  κυρίως γιατί οι φωτογραφίες που ανέβαζε στο MySpace προκάλεσαν σοκ στους αξιωματικούς που ερευνούσαν την υπόθεση της διπλής ζωής της Αστυνόμου Β'

Αντωνία Μπούζα - Βορά της κομματικής λογικής και ο πολιτισμός?

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος ,αντί να δείξει τον ίδιο ζήλο για τις ανάγκες των σημαντικών Αρχαιολογικών και Βυζαντινών μνημείων της Μεσσηνίας , που χρήζουν της προσοχής και της φροντίδας του κράτους, ασχολήθηκε με ιδιαίτερη ζέση ως φαίνεται ,προκειμένου να ικανοποιήσει τους Ηλείους στο άδικο αίτημά τους σχετικά με τον Επικούρειο Απόλλωνα.Αναφέρω ως άδικο το αίτημά τους, διότι αυτή η κατάσταση προέκυψε το 1986 ,όταν στο υπ΄αριθ.833/Β/4-12-1986 ΦΕΚ , απεφασίσθη ότι ο ναός υπάγεται στην Ηλεία, με αρμόδια τη Ζ΄Εφορεία Αρχαιοτήτων .Η Μεσσηνία όμως τότε, δεν είχε διαμαρτυρηθεί για αυτή την ανακρίβεια, λόγω της έλλειψης αρμοδίας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στη Μεσσηνία και επειδή όλες οι αρχαιότητες της Μεσσηνίας, υπάγονταν στη Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων που είχε έδρα την Αρχαία Ολυμπία . Η κατάσταση όμως μετεβλήθη το 2006, με την ίδρυση της ΛΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων στη Μεσσηνία ,η οποία φυσικά έχει αρμοδιότητα για όλα τα μνημεία που ευρίσκονται εντός του Νομού Μεσσηνίας.
Αυτόματα λοιπόν ,ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα ,ο ναός του Ικτίνου , ενός μνημείου που έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO ,έπρεπε να υπαχθεί στην αρμοδιότητα της ΛΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Καλαμάτα. Το μεγαλειώδες αυτό μνημείο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, ανήκει σε όλους τους Έλληνες, διοικητικά όμως, ανήκει χωρίς καμία αμφισβήτηση ,στην κοινότητα Σκληρού του Δήμου Είρας του Νομού Μεσσηνίας.
Η Διεύθυνση Τοπογραφήσεων και Κτηματολογίου του Υπουργείου Πολιτισμού, ύστερα από σχετική έρευνα ,απεφάσισε , πως ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα και ο πέριξ αρχαιολογικός χώρος, βρίσκονται καθ΄ ολοκληρίαν εντός των ορίων του Νομού Μεσσηνίας, με επιστημονική τεκμηρίωση και στηριζόμενη στις αδιαμφισβήτητες συντεταγμένες που έχουν κατατεθεί, προκειμένου ο ναός του Απόλλωνα να κηρυχθεί παγκόσμιο μνημείο της UNESCO.Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και νυν Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Αντώνης Σαμαράς, έκανε απλώς το αυτονόητο, που τόσα χρόνια δυστυχώς δεν είχε γίνει.Άφησε τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να αποφασίσουν ελεύθερα ,χωρίς πιέσεις και παρεμβάσεις σχετικά με τη χωροταξία του μνημείου .
Δυστυχώς από εμπάθεια , τοπικιστικές και κομματικές λογικές, ακόμη και εντός των τειχών της Μεσσηνίας , ορισμένοι δεν εκτίμησαν τη στάση του και έκαναν άδικη κριτική στην απόφασή του.Ο νυν Υπουργός κ. Γερουλάνος, μίλησε για «άστοχο πολιτικά χρόνο» και ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.Δυστυχώς με αυτή τη λογική διαιωνίζει μία διαμάχη , η οποία λειτουργεί εναντίον των συμφερόντων του τόπου και του ίδιου του μνημείου, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τους περισσότερους πολιτικά φίλους του κόμματός του ,στον όμορο Νομό, αδικώντας κατάφωρα τους Μεσσήνιους.
Ευελπιστούμε έστω και την τελευταία στιγμή ,να επικρατήσει η νομιμότητα και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να επανεξετάσει και την άδικη απόφαση του 1986 και έπειτα να δώσει τις οριστικές απαντήσεις ,για να μη μείνουμε στην ιστορία όπως είπε και ο ίδιος , ως ο λαός που ακολουθούμε « μια απίστευτη τοπικιστική λογική με μια απίστευτη γραφειοκρατία που, αν δεν εντυπωσίαζε, θα τρομοκρατούσε».-
Καλαμάτα 28 Ιανουαρίου 2010
Αντωνία Μπούζα –Κωνσταντέλου
Νομ.Σύμβουλος –Πρόεδρος Νομ.Επιτροπής
Τουριστικής Προβολής Ν.Μεσσηνίας

«Ο Αντώνης Σαμαράς άνοιξε τα χαρτιά του στον “Ελεύθερο”»

«Επίθεση σε όλα τα μέτωπα εξαπολύει ο Αντώνης Σαμαράς στην Κυβέρνηση με τη συνέντευξη του στον «Ε». Τεράστιες ευθύνες αποδίδει καταρχάς ο Αντώνης Σαμαράς στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς της στην Οικονομία από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και την εκτίναξη των σπρεντ στα ύψη τους τελευταίους μήνες. Επαναλαμβάνει ακόμη ότι χρειάζεται να υπάρξει μια «αναπτυξιακή» διάσταση στην αντιμετώπιση της κρίσης και προειδοποιεί ότι η Οικονομία θα «εκδικηθεί» τη «λογιστική» αντιμετώπιση των ελλειμμάτων. Δριμύ είναι το «κατηγορώ» Σαμαρά και για το αλαλούμ στο εσωτερικό της Κυβέρνησης. Επιμένει στη δήλωση του περί «ακυβερνησίας» και σχολιάζει καυστικά για τα κυβερνητικά στελέχη: «Διαψεύδονται το βράδυ όσα εξαγγέλλονται - ή διαρρέουν - το πρωί κι επανέρχονται το επόμενο πρωί, για να ξανάδιαψευστούν το βράδυ»! Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθιστά ξεκάθαρο ότι η Ν.Δ. δεν έχει τίποτα να φοβηθεί στην υπόθεση της «Ζίμενς», αλλά και ότι τάσσεται υπέρ της απόλυτης διαφάνειας, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν συνέρρευσαν χρήματα στα κομματικά ταμεία από τη γερμανική εταιρεία. «Όλα στο φως» δηλώνει, ενώ διευκρινίζει ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ακεραιότητα Καραμανλή.»

ΝΤΑΒΟΣ - Δήλωση του Γ. Παπανδρέου

Το my space …έκαψε γυναίκα Αστυνόμο Β

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα γυναίκα Αστυνόμος Β’, που υπηρετεί σε υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και παράλληλα διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος της.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο έρευνας από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εντοπίστηκε σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο, ( my space) να διατηρεί προσωπικό λογαριασμό (με ψευδώνυμο και ελεύθερη πρόσβαση), με φωτογραφίες της, που την απεικονίζουν σε στάσεις, με ιδιαίτερα αναξιοπρεπή και ανάξια συμπεριφορά για την ιδιότητά της

Νάντια Γιαννακοπούλου – Για βελτίωση των διατάξεων για τις πολύτεκνες οικογένειες

Η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση, με αφορμή επιστολή του Συλλόγου Πολυτέκνων Κυπαρισσίας, σχετικά με τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες.
Η αναφορά αυτή έρχεται να αναδείξει και να προωθήσει τα αιτήματα των πολύτεκνων οικογενειών. Μεταξύ των δίκαιων αιτημάτων περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση πολυτεκνικής σύνταξης και στους δύο συζύγους, καθώς αυτή προς το παρόν αποδίδεται αποκλειστικά στη σύζυγο. Ακόμη, η κ. Γιαννακοπούλου κατέθεσε το αίτημα του Συλλόγου, να σταματήσει ο Ο.Γ.Α. να μην αναγνωρίζει, να μην αποδέχεται και να μην εφαρμόζει αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων που δικαίωσαν πολύτεκνους, κατά της διακοπής του πολυτεκνικού επιδόματος με βάση το οικογενειακό εισόδημα. Στην αναφορά της, η κ. Γιαννακοπούλου, επιπλέον, τονίζει το αίτημα για αύξηση της πολυτεκνικής σύνταξης στα όρια της κατώτατης σύνταξης με τιμαριθμική προσαρμογή.
Η κ. Γιαννακοπούλου ζητά με την αναφορά της, τη λήψη μέτρων προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πολύτεκνη οικογένεια που όπως ορίζεται συνταγματικά αποτελεί το θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους και έχει δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος

Άρθρο, του Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, Προέδρου ΝΟ.Δ.Ε – Ν.Δ Μεσσηνίας Αντινομάρχη Παραγωγής & Ανάπτυξης

ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ…
Για μία ακόμα φορά αναδεικνύεται η ανικανότητα της ερασιτεχνικής Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να διαχειριστεί μια ακόμα κρίση που οφείλεται στον ερασιτεχνισμό και στην άγνοια γύρω από την αγροτική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε αυτόν το τόπο.
Η «Ευρωπαία» Υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Μπαντζελή, αντί να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί και τα σωστά και τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης προς όφελος των αγροτών από την μια, προσπαθεί να απαξιώσει το έργο της Ν.Δ και από την άλλη, αναλίσκεται στο να τσακώνεται στα παράθυρα της τηλεόρασης με εκπροσώπους των αγροτών!!
Έτσι απλά αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και η Κυβέρνησή του είναι ανίκανοι και αδύναμοι να διαχειριστούν αυτή την σοβαρή κρίση και να δώσουν λύσεις στο αγροτικό πρόβλημα που είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα.
Η συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει πλήρη άγνοια για τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου της χώρας μας και το χειρότερο πλήρη αδυναμία επίλυσής των...
Φανταστείτε τι θα γινόταν σε άλλη χώρα της Ε.Ε, όταν μέσα στον χαμό των κινητοποιήσεων δήλωνε η αρμόδια Υπουργός ότι αδυνατεί να καταλάβει τα αιτήματα των αγροτών!!
Στην στείρα αντιπολίτευση…της αντιπολίτευσης που κάνει το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ για την αγροτική πολιτική της στα χρόνια Κυβέρνησης Καραμανλή, αντί να βρουν λύσεις, συκοφαντούν ακόμα και την περίπτωση των 500 εκ. Ευρώ που δόθηκαν στους αγρότες...!!!
Έφθασαν στο σημείο σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, αδίστακτα να ζητούν από την Ε.Ε. να επιβάλλει πρόστιμο σε βάρος μας αφού ισχυρίζονται ότι τα χρήματα αυτά δεν ήταν αποζημιώσεις αλλά κρατικές ενισχύσεις.
Δοξάστε τους!!!
Αντί να προσπαθούν, να επιλύσουν και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις επίλυσης προβλημάτων που καίνε στην κυριολεξία τους αγρότες σήμερα, αυτοί αφήνουν ακέφαλο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ξεχνούν το Αγροτικό κτηματολόγιο και αφήνουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να διαλύεται.
Όμως τα γεγονότα αποδεικνύουν παράλληλα ότι μεγαλώνει το πρόβλημα εκπροσώπησης των αγροτών, αφού οι τριτοβάθμιες οργανώσεις έχουν μετατραπεί στην κυριολεξία σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς στους οποίους ασκείται διαρκώς κομματική και συνδικαλιστική επιρροή για την χειραγώγησή τους.
Με την τωρινή λειτουργία του αγροτικού κινήματος οδηγούμαστε σε ανάδειξη «εκπροσώπων» μέσα από τα μπλόκα μια και η εκπροσώπηση των αγροτών στην ΠΑΣΕΓΕΣ και σε πολλές άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις είναι ελλιπής.
Βέβαια γεγονός είναι ότι δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία από αυτήν την εξέλιξη και οι αγρότες μετατρέπονται σε προνομιακούς συνομιλητές της εξουσίας, παρά την οποιαδήποτε πολιτική ή κοινωνική επιρροή τους σε βάρος της κυβερνητικής άγνοιας.
Θα μπορούσε αυτή η κυβέρνηση με την εμπιστοσύνη που της έδειξε ο αγροτικός κόσμος στις εκλογές, εύκολα και άνετα να συνεχίσει το έργο της Ν.Δ και να δρέψει τους καρπούς της πολιτικής δουλειάς που είχε γίνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Θα μπορούσε να αποφύγει τα λάθη και με στρατηγική ευθείας γραμμής και διαλόγου να υλοποιήσει αυτά που δεν πρόλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, σχεδόν χωρίς κόστος.
Αντί δουλειάς, οι ερασιτέχνες της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επέλεξαν τους λεονταρισμούς και την μετωπική σύγκρουση με ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας που συμβάλλει καθοριστικά στην εθνική οικονομία.
Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έστω και με την άμεση πολιτική παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ Αντώνη Σαμαρά, να μπει σε γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, ώστε να δρομολογηθούν γρήγορα οι λύσεις των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.
Πρέπει να σταθούν στο πλευρό και να ενισχύσουν τους νέους αγρότες που εκφράζουν την σύγχρονη αγροτική κοινωνία και οικονομία.
Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η ύπαρξη μητρώου αγροτών ώστε να κατοχυρωθεί το αγροτικό επάγγελμα, η διασφάλιση της ελάχιστης εγγυημένης τιμής για τα αγροτικά προϊόντα και η εφαρμογή της απόφασης 20/10/09 της Ε.Ε, προκειμένου να δοθεί μια οικονομική ανάσα στους παραγωγούς αγρότες.
Είναι τουλάχιστον περίεργο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην προχωρά σε λύσεις προβλημάτων που δεν πρόλαβε να επιλύσει η κυβέρνηση της Ν.Δ.
Είναι καιρός να ενοποιηθεί το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα και να γίνει διαφανής η λειτουργία των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων σε κάθε βαθμό λειτουργίας τους.
Σε μια σύγχρονη χώρα με τα τόσα εθνικά και διεθνή προβλήματα και στον αγροτικό τομέα είναι τουλάχιστον αναγκαία η άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής ώστε με τον διάλογο οι αγρότες να συμμετέχουν έμπρακτα στην διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής της πατρίδας μας.
Καλούμε λοιπόν την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κατ΄επέκταση την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να σταματήσουν τα ερασιτεχνικά πειράματα πολιτικής και να προσέλθουν σε άμεσο, γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες για να σταματήσει η φθορά και το δυσβάστακτο κόστος στην εθνική μας οικονομία.
Ας καταλάβουν επιτέλους την σοβαρότητα της κατάστασης.
Καλαμάτα 30/01/2010

Δραματικές στιγμές στα χέρια των ληστών

Δραματικές στιγμές έζησαν πατέρας και γιος στα χέρια τριών ληστών, λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα, στο σπίτι τους, που βρίσκεται πάνω από αρτοποιείο ιδιοκτησίας τους, στο 61ο χιλιομετρο της λεωφόρου Σουνίου, στο Λαύριο.
Οι δράστες εισέβαλαν στο σπίτι, τραυμάτισαν με μαχαίρι τον αρτοποιό, έδεσαν τον ίδιο και το γιο του με καλώδια, πήραν απο το σπίτι 3.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν. Οι παθόντες κατάφεραν να λυθούν και να ειδοποιήσουν την αστυνομία. Ο τραυματίας διακομίστηκε σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Οι δράστες αναζητούνται.

X Factor - Ο Θεοφάνους απαντά στην Sony για το "στημένο"

«Ήταν μία δύσκολη βραδιά η προηγούμενη Παρασκευή. Είμαι κριτής σε αυτό το παιχνίδι, δημιουργός και πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Η Sony το ξέχασε αυτό, παρακαλώ εσείς να το θυμάστε. Πιστεύω στο ταλέντο, τη δύναμη της ψυχής. Νίνι πιστεύω πως έχεις και τα δύο. Πιστεύω σε εσένα».
Με τα λόγια αυτά ο Γιώργος Θεοφάνους απάντησε στην Sonyπου καταγγέλει ότι ο κριτής έστησε το παιχνίδι, εν αγνοία τόσο της παραγωγής του X– Factor, όσο και των υπόλοιπων κριτών και του ANT1!
Υποστηρίζει μάλιστα ότι έχει αδιάσειστα στοιχεία για όσα λέει και ζητά την άμεση επιστροφή της Ήβης Αδάμου στο παιχνίδι! Μάλιστα στην ανακοίνωσή της η εταιρεία μιλά με σκληρή γλώσσα για τον Γ. Θεοφάνους, κάνοντας λόγο για «μεμονωμένες, ανεύθυνες συμπεριφορές»!..
Επίσης, η Sony στην ανακοίνωση της αναφέρει: «Παρά το ότι προσπαθήσαμε εγκαίρως να αποτρέψουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια, αυτό δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε θέση να πρέπει να το καταγγείλουμε. Η SonyMusic έχει στην κατοχή της αδιάσειστα στοιχεία προς απόδειξη των ισχυρισμών.... Η αξιοπιστία της SonyMusic, του Ant 1 και του διεθνούς X- Factor δεν κλονίζονται από μεμονωμένες ανεύθυνες συμπεριφορές και συνεχίζουμε με δύναμη και ευθύνη το πετυχημένο σε όλο τον πλανήτη show ανάδειξης νέων ταλέντων, όπως η LeonaLewis, ο PaulPotts και η SusanBoyle το 2009»."Στημένο" καταγγέλλει πως είναι το X Factor, με επίσημη ανακοίνωσή της η δισκογραφική εταιρεία Sony, και ρίχνει τα …βέλη της στον Γιώργο Θεοφάνους. Αναφέρει πως ο μουσικοσυνθέτης έδιωξε σκόπιμα την Ήβη Αδάμου από το παιχνίδι, ενώ ζητούν αυτή να επιστρέψει στο show και να συνεχίσει να διαγωνίζεται. Η απόφαση του Γιώργου Θεοφάνους την περασμένη Παρασκευή, να παραμείνει στο παιχνίδι η Νίνι από την Γεωργία και να αποχωρήσει η Ήβη, προκάλεσε την αντίδραση πολλών, αφού η 16χρονη τραγουδίστρια ήταν φαβορί.
Η επίσημη ανακοίνωση της Sony:
«Όπως είναι γνωστό, δυνάμει διεθνών συμβάσεων, η Sony Music έχει εξασφαλίσει παγκοσμίως τα δικαιώματα υπογραφής δισκογραφικής σύμβασης με το νικητή αλλά και με άλλους συμμετέχοντες του talent show X-Factor. Στην Ελλάδα με άψογο και αξιόπιστο τρόπο το πετυχημένο X- Factor οργανώνεται εδώ και δύο χρόνια από την εταιρεία παραγωγής ΕΝΑ PRODUCTIONS και τον τηλεοπτικό σταθμό Ant-1 σε συνεργασία με την εταιρεία μας.
Σχετικά με την αποχώρηση της Ήβης Αδάμου από το X-Factor την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010, θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας στα πλαίσια της διαφύλαξης και προστασίας της φήμης της εταιρείας μας και των νομίμων δικαιωμάτων μας να δημοσιοποιήσουμε μετά λύπης μας ότι η αποχώρηση αυτή ήταν προϊόν σχεδιασμού και ενεργειών του κ. Γιώργου Θεοφάνους εν πλήρη αγνοία τόσο της Παραγωγής του X-Factor και των υπολοίπων κριτών, όσο και της διοίκησης του τηλεοπτικού σταθμού Ant-1.
Παρά το ότι προσπαθήσαμε εγκαίρως να αποτρέψουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια, αυτό δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να το καταγγείλουμε. Η Sony Music έχει στην κατοχή της αδιάσειστα στοιχεία προς απόδειξη των ισχυρισμών της.
Προς άμεση αποκατάσταση της καταφανούς αυτής αδικίας, θεωρούμε σωστό να επιστρέψει η Ήβη Αδάμου στο τρέχον X-Factor και να συνεχίσει να διαγωνίζεται.
Η αξιοπιστία της Sony Music, του Ant-1 και του διεθνούς X-Factor δεν κλονίζονται από μεμονωμένες ανεύθυνες συμπεριφορές και συνεχίζουμε με δύναμη και ευθύνη το πετυχημένο σε όλο τον πλανήτη show ανάδειξης νέων ταλέντων, όπως η Leona Lewis, o Paul Potts και η Suzan Boyle το 2009!»

29.1.10

Εμπλέκονται εφοριακοί και εταιρείες «μαϊμού» -Το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητάει να επιστραφούν 8,8 εκατ. ευρώ

Εντολή να επιστρέψουν, εντός των 48 ωρών, οι υπεύθυνοι εφοριακοί τριών Δ.Ο.Υ της Θεσσαλονίκης και οι υπεύθυνοι αντίστοιχων εταιρειών «μαϊμού», το ποσό των 8.831.906 ευρώ, διαβίβασε στην αρμόδια διεύθυνση επιθεώρησης της πόλης, ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γ. Σχοινιωτάκης.
Το συγκεκριμένο ποσό περιήλθε στην κατοχή των εταιρειών από επιστροφή ΦΠΑ, μετά την προσκόμιση πλαστών βεβαιώσεων και εικονικών τελωνειακών στοιχείων. Οι υπεύθυνοι των τριών εταιρειών είναι έως σήμερα άγνωστοι.
Όπως προκύπτει από την έγγραφη παραγγελία του κ. Σχοινιωτάκη, η απάτη των τριών ανύπαρκτων εταιρειών έγινε στις Γ΄και Δ΄ Δ.Ο.Υ Θεσσαλονίκης, καθώς και στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης...
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι μόλις έγινε γνωστή η απάτη, οι αρμόδιοι οικονομικοί επιθεωρητές, που επιλήφθηκαν της υπόθεσης, επικαλέστηκαν ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τους υπεύθυνους εφοριακούς υπαλλήλους, προκειμένου, είτε να μην τους επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, είτε να απαλλαγούν. Ειδικότερα, στους υπευθύνους εφοριακούς καταλογίστηκε απλή αμέλεια και ατελής εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ενώ άλλοι έμειναν άθικτοι από την έρευνα, που διεξήχθη.
Ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας αναφέρει ότι οι οικονομικοί επιθεωρητές επικαλέστηκαν τις νομοθετικές διατάξεις που αφορούν τους υπαλλήλους του δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και όχι αυτές των διαχειριστών υπολόγων, που έχουν αυξημένες ευθύνες. Ακόμη, αναφέρει ο κ. Σχοινιωτάκης ότι η παραγραφή των αδικημάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι διετής, ενώ για τους διαχειριστές υπολόγους η παραγραφή είναι δεκαετής ή ακόμη και εικοσαετής.
Παράλληλα, της υπόθεσης έχει επιληφθεί η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, προκειμένου ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος των υπευθύνων εφοριακών. Επίσης, η Εισαγγελία θα αναζητήσει και ποιοί είναι πίσω από τις εταιρείες «μαϊμού» για να ασκήσει διώξεις σε βάρος τους και εφόσον αποκαλυφθούν, να εκτελεστεί το δεύτερος σκέλος της εντολής Σχοινιωτάκη, για επιστροφή από την πλευρά τους του ποσού της απάτης

Νέα γρίπη – 4 ακόμα νεκροί 111 συνολικά στην χώρα μας

Στα πλαίσια της παρακολούθησης της πορείας της πανδημίας της νέας γρίπης (Η1Ν1) 2009 στη χώρα, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. ενημερώνει ότι οι παρακάτω ασθενείς, επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1) 2009, ανέπτυξαν επιπλοκή από αυτήν και απεβίωσαν:
• Άνδρας 29 ετών, με ιστορικό παχυσαρκίας
• Άνδρας 39 ετών, με ιστορικό παχυσαρκίας
• Γυναίκα 44 ετών, με ιστορικό νευρολογικής νόσου
• Γυναίκα 74 ετών, με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
Επίσης, ένας ακόμη ασθενής, επιβεβαιωμένο κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1)2009 εισήχθη και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω επιπλοκών της νέας γρίπης.

Καλαμάτα - Ο Εορτασμός της Υπαπαντής του Χριστού

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τον Εορτασμό της Υπαπαντής του Χριστού. Φέτος, όπως είναι γνωστό, τις εκδηλώσεις θα λαμπρύνει με την παρουσία του η ΑΘΠ Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Α’, δεκάδες Μητροπολίτες, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτριος Ρέππας, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, Βουλευτές, η Ανώτατη ηγεσία των Δικαστηρίων, Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αυτοδιοίκησης κλπ. Αναμένεται επίσης, η προσέλευση χιλιάδων προσκυνητών

Καλαμάτα -Ηλεκτρονικές πινακίδες ελέγχου ταχύτητας

Άρχισαν να τοποθετούνται από το Δήμο Καλαμάτας ηλεκτρονικές πινακίδες για τον έλεγχο της ταχύτητας των οχημάτων. Τοποθετήθηκαν ήδη στην οδό Κρήτης και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν στο δρόμο της Νέας Εισόδου.

Τίναξαν στον ..αέρα με δυναμίτη το αυτοκίνητο 35χρονης καθηγήτριας

Έκρηξη στο αυτοκίνητο 35χρονης καθηγήτριας σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στην Κάλυμνο, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά από την οποία καταστράφηκε ολοσχερώς το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας άγνωστοι είχαν τοποθετήσει μεγάλη ποσότητα δυναμίτη στο αυτοκίνητο της 35χρονης. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε ζημιές και στο σπίτι έξω από το οποίο ήταν σταθμευμένο το όχημα.
Για την υπόθεση άμεσα ενημερώθηκε η ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, και με εντολή του Ταξίαρχου κ. Ιωάννη Μεσοδιακάκη έχει ήδη αποσταλεί στην Κάλυμνο ειδικό κλιμάκιο με έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στις έρευνες που γίνονται για την υπόθεση.

Αγρότες – Τα μέτρα που ανακοίνωσαν Μπατζελή – Πεταλωτής

Δέσμη μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος ανακοίνωσε στην Κομοτηνή κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Βαμβάκι - Καπνός στη Θράκη: το μέλλον των επιδοτήσεων και η πρόκληση των αγορών", η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή. Ειδικότερα, η υπουργός, ανακοίνωσε:
-Άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και περίοδο χάριτος 2 ετών.
-Αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, για την απόκτηση ρευστότητας για κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.
-Διοχέτευση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισ. ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αγροτικών δανείων της περιόδου 2009-2010.
-"Πάγωμα" όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια....

-Επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών και δυναμικών Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, για ομάδες παραγωγών, Ενώσεις Συνεταιρισμών που, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης.
-Αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.
-Άμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με τη διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.
Επίσης, η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, από 300 έως 500 ευρώ, σε ευπαθείς ομάδες αγροτών, ανάλογα και με τη γεωγραφική περιοχή, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων για τους παραγωγούς, την επιδότηση του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές περιοχές και την αύξηση της επιδότησης στις νησιωτικές περιοχές.
Παράλληλα, η υπουργός τόνισε πως οι προγραμματισμένες εισροές προς τη γεωργία και τους παραγωγούς, έως το τέλος της χρονιάς θα ανέλθουν στα 5,5 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το διάλογο με τους αγρότες, η κ. Μπατζελή τόνισε ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό για να δεχθεί συντονιστικές επιτροπές, σωματεία και ενώσεις απ' όλη την Ελλάδα, ενώ το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα από το Μάρτιο, αναμένεται να γίνουν περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, ώστε να τεθούν και οι τοπικοί προβληματισμοί κάθε περιοχής.
Στην ημερίδα παρέστη επίσης και μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος στον χαιρετισμό του ζήτησε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην κυβερνητική προσπάθεια για άρση της αντιμετώπισης της χώρας μας ως αναξιόπιστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε δε ότι, το πρόβλημα δεν είναι τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα, όσο το πολιτικό έλλειμμα και υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής συστράτευσης στην προσπάθεια αυτή.
Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ζήτημα, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, δηλώνοντας όμως την αντίθεσή του στα μπλόκα ως μέσο διεκδίκησης.
Συγκεκριμένα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε:
"Είναι πολύ σημαντικό σήμερα, σε μία εποχή που μιλάμε μόνο για αιτήματα, πολλά από τα οποία είναι δίκαια, να κατανοούμε την αγωνία των αγροτών. Διαφωνούμε όμως κάθετα με τέτοιες κινητοποιήσεις, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Όταν κάθε μέρα έχουμε να παλέψουμε με το έλλειμμα αξιοπιστίας και με την επίθεση που δεχόμαστε σαν χώρα από κάποια κερδοσκοπικά κυκλώματα, αυτό σημαίνει ότι η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στραμμένη στην οικονομία. Είναι, λοιπόν, σημαντικό ότι σε αυτές τις συνθήκες, εμείς προχωράμε μπροστά, μιλάμε για ανάπτυξη. Βλέπουμε πέρα από την ευκαιριακή επιδοματική πολιτική. Είμαστε και στο αγροτικό ζήτημα, υπέρ των βαθιών αλλαγών, με ριζικές αλλαγές και ριζικές αποφάσεις, επαναπροσδιορίζουμε τι συμβαίνει με τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τι σημαίνει να εμμένουμε σε αυτές, ποιες εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις μπορούμε να βρούμε, πρακτικά και όχι θεωρητικά, ώστε η αγροτική παραγωγή να αποκτήσει άλλες διαστάσεις. Σήμερα, όταν κάποιοι μιλούν μόνο για αιτήματα, εμείς προχωράμε και μιλάμε για πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη και αυτό είναι πολύ σημαντικό".
Το απόγευμα, λίγο πριν την αναχώρησή της από τη Θράκη για την Αθήνα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των αγροτών, στο κτίριο της νομαρχίας Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη.

Τον Εθνικό Αστέρα περιμένει η Καλαμάτα

Τον Εθνικό Αστέρα θα υποδεχθεί την Κυριακή στις 3 μετά το μεσημέρι η ποδοσφαιρική ομάδα της Καλαμάτας, σε αγώνα για το πρωτάθλημα της Β΄ εθνικής κατηγορίας. Το παιχνίδι θα διευθύνει ο διαιτητής Αποστολίδης του Συνδέσμου Πειραιά.
Η Δ΄ εθνική
Συνεχίζονται την Κυριακή οι αγώνες για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Δ΄ εθνικής κατηγορίας. Τα παιχνίδια στα οποία συμμετέχουν Μεσσηνιακές ομάδες θα αρχίσουν στις 3 μετά το μεσημέρι και σύμφωνα με το πρόγραμμα έχουν ως εξής:
• Εράνη Φιλιατρών - Ξενοφών Κρεστένων
• Ολυμπιακός Καλαμάτας - Ζαβλάνι
• Αθλητικός Όμιλος Κροκεών - Πάμισος Μεσσήνης
• Ατρόμητος Λάππα - Μεσσηνιακός
Η Α΄ τοπική..
Για τους αγώνες του Σαββατοκύριακου ετοιμάζονται οι Μεσσηνιακές ομάδες που διεκδικούν το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α΄ τοπικής κατηγορίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο στις 3 μετά το μεσημέρι θα γίνει το παιχνίδι:
• Παπαφλέσσας Χώρας - Αίας Καλαμάτας
Και στις 6 το απόγευμα:
• Απόλλων Καλαμάτας - Αθλητικός Όμιλος Σπερχογείας
Την Κυριακή στις 3 μετά το μεσημέρι:
• Πανιώνιος Καλαμάτας - Τσικλητήρας Πύλου
• Εθνικός Μελιγαλά - Αστέρας Βαλύρας
• Αθλητική Ένωση Μεθώνης - Μιλτιάδης Πύργου
• Ηρακλής Καλαμάτας - Αθλητικός Όμιλος Κυπαρισσίας
• Πανθουριακός - Αθλητικός Όμιλος «Φαραί»
ΓΕΜ εναντίον Νέων Μουδανιών
Για το πρωτάθλημα βόλεϊ της Α2 εθνικής κατηγορίας ανδρών η Γυμναστική Εταιρεία Μεσσηνίας θα υποδεχθεί αύριο στις 5 το απόγευμα, στο κλειστό γυμναστήριο της «Τέντας» την ομάδα των Νέων Μουδανιών.
• Για το πρωτάθλημα βόλεϊ της Α2 εθνικής κατηγορίας γυναικών τα κορίτσια του Μεσσηνιακού θα υποδεχθούν αύριο στις 7 το απόγευμα, στο κλειστό γυμναστήριο της Ανατολικής Παραλίας στην Καλαμάτα την ομάδα του Απόλλωνα Πατρών.
Ερα Καλαμάτας

Αναφορά Κουσελά για την ενίσχυση των μικρομεσαίων των πυρόπληκτων Νομών.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή, προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ζητώντας να εξαντληθεί κάθε περιθώριο αύξησης των κονδυλίων του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΠΕΠ, για να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις ιδιαίτερα των μικρομεσαίων από τη Μεσσηνία και άλλους πυρόπληκτους νομούς.
Το πλήρες κείμενο της Αναφοράς έχει ως εξής:...
«Σας διαβιβάζω αντίγραφο του της με αρ. πρωτ. 970/21-1-2010 επιστολής του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, την οποία προσυπογράφουν και τα Επιμελητήρια των λοιπών πυρόπληκτων Νομών Αρκαδίας, Αχαϊας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας.
‘Όπως αναφέρεται στην επιστολή αυτή, οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για υπαγωγή τους στο πρόγραμμα ΜμΕ των ΠΕΠ ανέρχονται σε περίπου 45.000 και για να ικανοποιηθούν θα απαιτήσουν πολλαπλάσια κονδύλια από τα μέχρι σήμερα εξαγγελθέντα. Τα Επιμελητήρια των παραπάνω πυρόπληκτων νομών ζητούν να εξαντληθεί κάθε περιθώριο αύξηση των κονδυλίων για το πρόγραμμα αυτό, ώστε να μπορέσει να ικανοποιηθεί σημαντικός αριθμός αιτήσεων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις πυρόπληκτων νομών, οι οποίες επί 3 συνεχή χρόνια βιώνουν τις συνέπειες τις κρίσης και των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 και έχουν ανάγκη ιδιαίτερης στήριξης από το πρόγραμμα ΜμΕ των ΠΕΠ για να ανακάμψουν.
Παρακαλώ να δείτε τα παραπάνω αιτήματα με τη δέουσα προσοχή και να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την ικανοποίησή τους. »

Απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγια σε ερώτηση Νάντιας για τα προβλήματα στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΣΕ Κυπαρισσίας

Η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, μετά από αντιδράσεις των κατοίκων της Κυπαρισσίας και δημοσιεύματα του τύπου, είχε καταθέσει ερώτηση στις 05/01/10, όπου έθετε τον προβληματισμό της για την εγκατάσταση ΡΟΜΑ στον εγκαταλελειμένο σταθμό του ΟΣΕ Κυπαρισσίας. Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας, απάντησε επισημαίνοντας ότι το Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας έχει επιχειρήσει τουλάχιστον 4 φορές, κατά το παρελθόν, να απομακρύνει τους εγκατεστημένους στο σημείο ΡΟΜΑ και κατάφερε να περιορίσει σε ικανοποιητικό βαθμό την παρουσία τους. Στη συνέχεια, σημείωσε ότι από τα μέσα Οκτωβρίου ο χώρος επανακαταλήφθηκε από 150-200 ΡΟΜΑ...

Ωστόσο, στις 19/11/09 είχε προγραμματισθεί από τον ΟΣΕ η απομάκρυνση των βαγονιών που, όπως αναφέρεται, για άγνωστους λόγους ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ καμία ενέργεια δεν έχει εκδηλωθεί ξανά από τότε. Επιπλέον, αναφέρεται ότι στα πλαίσια των εποχούμενων περιπολιών του Αστυνομικού Τμήματος Κυπαρισσίας, στο χώρο αυτό έχουν συλληφθεί δύο άτομα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο δίκυκλες μοτοσυκλέτες που είχαν κλαπεί από την πόλη της Κυπαρισσίας κ.α. Ο κ. Βούγιας, ακόμη, ενημέρωσε στην απάντησή του την κ. Γιαννακοπούλου, ότι ουδέποτε διαπιστώθηκε πιθανή λειτουργία οίκου ανοχής στο σημείο. Τέλος, ο Υφυπουργός Προστασία του Πολίτη, επισήμανε, ότι έχουν δοθεί στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της περιοχής πρόσθετες εντολές και οδηγίες για περαιτέρω δραστηριοποίηση του προσωπικού και την λήψη των αναγκαίων πρόσθετων μέτρων..

Καταδικάστηκε αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστημίου γιατί ζητούσε …λαδάκι από φοιτήτριες για να τις περάσει

Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 18 μηνών, με τριετή αναστολή, επειδή χρηματίστηκε από φοιτήτριες προκειμένου να περάσουν το μάθημά του.
Για την ίδια υπόθεση το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή σε ηλεκτρολόγο- μηχανικό που -κατά το κατηγορητήριο- λειτουργούσε ως «συνδετικός κρίκος» μεταξύ του καθηγητή και των φοιτητριών, παραλαμβάνοντας τα χρήματα.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το Σεπτέμβριο του 2003 ο τότε αναπληρωτής καθηγητής, ζήτησε και έλαβε από τις δύο φοιτήτριες "φακελάκι" 250 ευρώ, από κάθε μία, προκειμένου να τις περάσει στο μάθημα των Μαθηματικών κατά την επόμενη εξεταστική περίοδο του Οκτωβρίου...

Όπως κατέθεσε η μία εξ αυτών, ο καθηγητής την παρέπεμψε στον συγκατηγορούμενό του με το πρόσχημα της παρακολούθησης ιδιαίτερων μαθημάτων. Μάλιστα, η φοιτήτρια υποστήριξε ότι υπήρχε συγκεκριμένη «ταρίφα». «Το 5 κυμαίνονταν από 200 έως 250 ευρώ και το 10 στα 400 ευρώ».
Απολογούμενος στο δικαστήριο, ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός υποστήριξε ότι είναι αθώος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπεσε θύμα σκευωρίας από ενδοπανεπιστημιακούς κύκλους.
Το δικαστήριο καταδίκασε τελικά τον καθηγητή, ο οποίος εκπροσωπούνταν από πληρεξούσιο δικηγόρο, για παθητική δωροδοκία, ενώ ο μηχανικός κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια στην παραπάνω πράξη.
Οι ποινές τους είναι μειωμένες κατά 6 μήνες, για τον καθένα σε σχέση με το πρωτόδικο δικαστήριο, το οποίο είχε απαλλάξει τις δύο παραπάνω φοιτήτριες από την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας.

Οι γιατροί της …αρπαχτής

Στοιχεία-σοκ για την κατάσταση στα νοσοκομεία περιλαμβάνει η έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων που διατηρούσαν γιατροί μέσα σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξυπηρετούν τους δικούς τους ασθενείς(!), ενώ σε άλλη περίπτωση ιδιώτης γιατρός συνελήφθη κι παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη αφού αντί για φάρμακα στην ουσία συνταγογραφούσε ναρκωτικά... Επιπλέον, γιατροί που συνεργάζονταν με τον ΟΠΑΔ (Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου) αλλά και υπάλληλοι του ταμείου καλούνται να επιστρέψουν 800 χιλιάδες ευρώ για παράνομες συνταγογραφήσεις. Μεταξύ των παρατυπιών που εντόπισαν οι Επιθεωρητές, είναι η απουσία γιατρών από τη θέση τους την ώρα που ασθενής με εγκεφαλικό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και τελικά πέθανε ή η καθήλωση παιδιών σε παιδιατρικό νοσοκομείο

Να πληρώνουν ακριβότερο αεροπορικό εισιτήριο οι …παχύσαρκοι

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε μία δημοσκόπηση απάντησαν ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να χρεώνουν περισσότερο τους υπέρβαρους επιβάτες αν καταλαμβάνουν και δεύτερο κάθισμα.
Την έρευνα διεξήγαγε η ταξιδιωτική ιστοσελίδα Skyscanner (www.skyscanner.net) και σε αυτή το 76% απάντησαν ότι θεωρούν πώς οι αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να επιβάλουν έναν "φόρο πάχους".
Μόνο το 22% των 550 ερωτηθέντων δεν εγκρίνουν την εισαγωγή ενός τέτοιου μέτρου.
Ορισμένοι από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι είναι ευθύνη των εταιριών να κατασκευάζουν καθίσματα όλων των σχημάτων και των μεγεθών, ενώ άλλοι είπαν ότι η χρέωση θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση το βάρος του επιβάτη και το βάρος της αποσκευής.

Οι 30άρες θέλουν περισσότερο σεξ

Σεξ, περισσότερο σεξ! Αυτό ζητούν οι περισσότερες γυναίκες μεταξύ 30 και 40 ετών, στην Αυστραλία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας με αντικείμενο την σεξουαλική ζωή ζευγαριών, είτε παντρεμένων είτε εκείνων που συμβιώνουν.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το 85% των γυναικών δηλώνει ότι θέλει περισσότερο "ενδιαφέρον σεξ" και αν δεν το βρει προτιμά να περνά χρόνο με τις …φιλενάδες.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως οι γυναίκες αυτής της ηλικίας ζητούν να "γυρίσουν" δέκα χρόνια πίσω, όταν ήταν μεταξύ 20 και 30 χρόνων που, όπως λένε, το 60% έκανε έρωτα σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα ενώ τώρα οι σεξουαλικές τους δραστηριότητες έχουν "αραιώσει".
Σε αντίθεση με τις γυναίκες, μόνο το 21% των ανδρών, ηλικίας 30 έως 40 ετών, δήλωσε πως θέλει περισσότερο σεξ.Το 21% των γυναικών δήλωσε επίσης πως θέλει να διαρκεί περισσότερο η ερωτική πράξη. Το αντίθετο ποσοστό για τους άνδρες ήταν μόλις 7%.
Τέλος από την ίδια έρευνα προκύπτει πως το 44% των ανδρών άνω των 50 ετών έχουν απατήσει τη σύντροφό τους σε αντίθεση με τις γυναίκες που εμφανίζονται πιο πιστές.

Ψηφιοποίηση - Λήγει επίσημα σήμερα Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.

Όπως είναι γνωστό, όσα αγροτεμάχια δεν ψηφιοποιηθούν θα εξαιρεθούν από τυχόν πληρωμές για το έτος 2009. Όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση της Ε.Ε. η κατάθεση αιτήσεων πληρωμής από τους Έλληνες αγρότες μέσω των συνεταιριστικών τους οργανώσεων έχει καθυστερήσει και έτσι η πληρωμή των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων προς την Ελλάδα θα καθυστερήσει επίσης. Κι αυτό διότι με βάση την νομοθεσία, οι πληρωμές μπορούν να ξεκινήσουν μόνον όταν έχουν διενεργηθεί όλοι οι έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένων των διασταυρώσεων. Τα προβλήματα εμφανίζονται να προκαλούνται από καθυστερήσεις στην εγγραφή της επακριβούς τοποθεσίας των μεμονωμένων αγροτεμαχίων στο νέο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων το οποίο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα.
Ωστόσο οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για μόνο δύο ημέρες ακόμα θα μπορούν να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που είναι:..

1) Αποσπάσματα ελαιοκομικού και αμπελουργικού μητρώου.
2) Τοπογραφικά διαγράμματα αγροτεμαχίων (εάν υπάρχουν).
3) Αποσπάσματα κτηματολογίου (όπου υπάρχει).
Παράγοντες της Οργάνωσης επισημαίνουν ότι οι αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτείται να γίνει η σχεδίαση ηλεκτρονικά των χωραφιών που έχουν στην ιδιοκτησία τους, καθώς χωρίς την ηλεκτρονική σχεδίαση δεν θα πάρουν την επιδότηση. Είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και είναι υποχρεωτικό για όσους έχουν προχωρήσει σε ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους τα προηγούμενα χρόνια.

Πα –Τέρας - Κακοποιούσε σεξουαλικά την κόρη του επί 30 χρόνια και απέκτησε τέσσερα παιδιά μαζί της

Ένας 60χρονος δικάζεται αυτές τις μέρες στη Μελβούρνη κατηγορούμενος ότι κακοποιούσε σεξουαλικά την κόρη του επί 30 χρόνια και είχε αποκτήσει μαζί της τέσσερα παιδιά.
Ένα από τα παιδιά πέθανε λίγο μετά την γέννησή του και τα άλλα τρία υποφέρουν από διάφορες διανοητικές αναπηρίες.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο δράστης κακοποίησε για πρώτη φορά την κόρη του στις αρχές της δεκαετίας του '70 όταν αυτή ήταν μόλις 13 ετών.Έκτοτε και έως το 2005, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, την κακοποιούσε σεξουαλικά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.Ψυχίατρος κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο δράστης είναι αλκοολικός, πάσχει από κατάθλιψη και είναι διχασμένη προσωπικότητα.
Σύμφωνα με τον αυστραλιανό τύπο η υπόθεση θυμίζει την περίπτωση του Αυστριακού Γιόζεφ Φριτζλ που κρατούσε κλεισμένη σε ένα υπόγειο για 24 χρόνια την κόρη του και τα παιδιά που είχε αποκτήσει μαζί της, βιάζοντάς την.

Διεκόπη η δίκη των ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Για την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου διεκόπη από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια. Το δικαστήριο είχε αδυναμία να συνεχίσει σήμερα τη διαδικασία, καθώς έχει ανυπέρβλητο κόλλημα η εισαγγελέας έδρας κ. Βασιλική Βλάχου.
Όπως έγινε γνωστό, ο σύζυγος της κας Βλάχου πέθανε αιφνιδίως σε επαγγελματικό ταξίδι του στην Κίνα. Στην έδρα σήμερα στη θέση της κας Βλάχου ανέβηκε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας κ. Χαράλαμπος Λακαφώσης, ο οποίος είπε πως βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να αναγγείλει το κόλλημα της εισαγγελέως έδρας.
Πολιτική Αγωγή και Υπεράσπιση τόνισαν στο δικαστήριο ότι βάσει του νόμου εφόσον έχει ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία, η Αρχή του Ενιαίου της Εισαγγελίας κάμπτεται και επομένως η δίκη ή πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια Εισαγγελική Λειτουργό ή αλλιώς να αναβληθεί και η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή με άλλη σύνθεση.
Η δίκη είχε διακοπεί από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και κατέθεσε η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κα Βέρτζιν Τσαλικιάν, πρώτη μάρτυρας της υπόθεσης.

23η Agrotica -Με τη συμμετοχή 1.410 εκθετών από 34 χώρες

Με τη συμμετοχή 1.410 εκθετών από την Ελλάδα και άλλες 34 χώρες, θα πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα 3-7 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, η 23η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica». Βασικό σλόγκαν των διοργανωτών είναι «Η Γεωργία Άλλαξε», όπως τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η Helexpo.
Την Agrotica θα εγκαινιάσει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, στις 3 Φεβρουαρίου, στις 7 το βράδυ, στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ. Στο επίκεντρο της έκθεσης τίθενται, σύμφωνα με τη Helexpo, οι πλέον σύγχρονες μεταβολές και τάσεις της αγροτικής παραγωγής.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, εξάλλου, ιδιαίτερο ρόλο πρόκειται να διαδραματίσει το 3ο πανελλήνιο συνέδριο AGROTICA (5 και 6 Φεβρουαρίου), που τελεί υπό την αιγίδα του αρμόδιου υπουργείου και είναι αφιερωμένο στις «Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται - μεταξύ άλλων - ημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ με θέμα «Το μέλλον της Γεωργίας: Προοπτικές και προκλήσεις για τους νέους αγρότες» και ημερίδες του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας για το «Βιοαέριο: Μια ασφαλής και αειφόρος ενεργειακή πηγή» και για την «Χρήση ηλιακά υποβοηθούμενης θέρμανσης και κλιματισμού στις Βιομηχανίες Αγροτικών Τροφίμων».

«Αιώνιος» ένας στους δύο φοιτητές ( Απο τα ΝΕΑ )

Σε σύνολο 596.964 φοιτητών και σπουδαστών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι 303.026 είναι εγγεγραμμένοι πέραν των κανονικών εξαμήνων φοίτησης. Με λίγα λόγια, σε κάθε 10 «ενεργούς» φοιτητές ΑΕΙ- ΤΕΙ αντιστοιχούν άλλοι 10 που έχουν καθυστερήσει τις σπουδές τους [...]
Oι εγγεγραμμένοι φοιτητές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας μας είναι 596.964 σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία (ΕΣΥΕ). Οι 367.034 φοιτούν στα Πανεπιστήμια και οι 229.930 στα ΤΕΙ. Ωστόσο από το σύνολο αυτό περίπου το 51% χαρακτηρίζονται ως «μη ενεργοί», καθώς βρίσκονται πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης, είτε έχουν καθυστερήσει να πάρουν το πτυχίο τους είτε έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους...

Το ζήτημα της καθυστέρησης των σπουδών είναι βεβαίως σοβαρό γιατί οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Ωστόσο τα πράγματα γίνονται ανησυχητικά αν κανείς «φωτίσει» μια πλευρά η οποία μένει συνήθως αθέατη, καθώς δεν καταγράφεται πουθενά. Αναφερόμαστε στην οριστική εγκατάλειψη των σπουδών, που όλα δείχνουν ότι αφορά σημαντικό τμήμα του φοιτητικού πληθυσμού.
Την περίοδο 2002/03- 2005/06 κατά μέσο όρο ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια ήταν περίπου 40.000 ετησίως. Τέσσερα χρόνια αργότερα, την περίοδο 2006- 2008, ο αριθμός των πτυχιούχων ήταν κατά μέσο όρο 33.000 ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 7.000 φοιτητές εγκαταλείπουν κάθε χρόνο τις σπουδές τους οριστικά. Ουσιαστικά περίπου το 17% όσων πετυχαίνουν την εισαγωγή τους κάθε χρόνο στα ΑΕΙ δεν αποφοιτούν ποτέ.
Καθόλου καλύτερα, βέβαια, δεν είναι τα πράγματα στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ). Εδώ οι αναλογίες είναι εκρηκτικές. Ενώ ο αριθμός των εισακτέων την περίοδο 2002/03-2005/06 ήταν κατά μέσο όρο 40.000 ετησίως, τέσσερα χρόνια αργότερα, την περίοδο 2006- 2009, ο αριθμός των πτυχιούχων ήταν κατά μέσο όρο 18.000 ετησίως.
Η ανισότητα των ευκαιριών
Επειδή η ισότητα ή η ανισότητα των ευκαιριών στην εκπαίδευση σε καμιά περίπτωση δεν περιορίζεται μόνο στην πρόσβαση στο πανεπιστήμιο και επειδή η παράταση, καθυστέρηση ή εγκατάλειψη των σπουδών αφορά, όπως είδαμε παραπάνω, ένα μεγάλο μέρος του φοιτητικού πληθυσμού, με αυξητικές μάλιστα τάσεις, είναι αναγκαίο να ανιχνεύσουμε σε ποιο κοινωνικοοικονομικό «έδαφος» λιπαίνεται το φαινόμενο αυτό. Αναφερόμαστε δηλαδή στις αιτίες οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν αποτυπώνονται στα στατιστικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, ενώ παράλληλα παραβλέπονται από τα «ρεπορτάζ» εκείνα που επικεντρώνουν στους «τεμπέληδες φοιτητές- βαρίδια για την ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».
Να σημειώσουμε, κατ΄ αρχήν, ότι η καθυστέρηση ή εγκατάλειψη των σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν είναι ίσα κατανεμημένη στα τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ. Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό Γιώργο Σταμέλο, ο οποίος μελέτησε «τη ροή του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος», τα μεγαλύτερα ποσοστά των λεγόμενων «μη ενεργών» φοιτητών παρουσιάζονται σε σχολές με λαϊκότερη κοινωνική σύνθεση και αμφίβολες επαγγελματικές προοπτικές (π.χ. στο Πάντειο, στα περισσότερα ΤΕΙ, σε πολλές θεωρητικές σχολές κ.λπ.). Πραγματικά αν εξετάσουμε την κοινωνική σύνθεση του φοιτητικού πληθυσμού θα διαπιστώσουμε ότι σε εκείνες τις σχολές στις οποίες παρουσιάζονται μεγάλα ποσοστά καθυστέρησης ή εγκατάλειψης των σπουδών υπάρχει μια υπεραντιπροσώπευση των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, ενώ αντίθετα στις υπόλοιπες σχολές (π.χ. ΕΜΠ, Ιατρική κ.λπ.) υπάρχει μια υπεραντιπροσώπευση των ευνοημένων κοινωνικών στρωμάτων.
Εργάζονται οι 40 στους 100
ΕΡΕΥΝΑ που έγινε το 2008 για λογαριασμό του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου «ανέβαζε» το ποσοστό των φοιτητών που εργάζονταν μόνιμα ή περιστασιακά στο 42,4%. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία μεγάλης εταιρείας ευρέσεως εργασίας, το 40% των ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν δουλειά είναι φοιτητές. Σε έρευνα δική μας σε 300 φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου (ΜάρτιοςΜάιος 2009) το 13% δήλωσε ότι εργάζεται σχεδόν μόνιμα με την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο, ενώ περίπου 37% δήλωσε ότι εργάζεται περιστασιακά «για να καλύψει τα έξοδά του- να μην επιβαρύνει την οικογένεια που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει».
Η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους σπουδών- που ξεπερνάει για τον φοιτητή που σπουδάζει εκτός περιοχής κατοικίας τις 8.000-9.000 ευρώ ετησίως - σε συνδυασμό με την ανεύρεση εργασίας παράλληλα με την όχι πάντα επιτυχή προσπάθεια παρακολούθησης των μαθημάτων, αλλά και ο σχετικός ρόλος του πτυχίου των παραπάνω σχολών στη μελλοντική επαγγελματική πορεία των αποφοίτων σε συνδυασμό με την εσωτερίκευση των αμφίβολων επαγγελματικών προοπτικών, είναι πολύ πιθανό να εκκολάπτουν την καθυστέρηση ή την εγκατάλειψη των σπουδών για εκείνο το μέρος του φοιτητικού πληθυσμού για το οποίο αφενός οι παρατεταμένες σπουδές κοστίζουν ακριβά, αφετέρου η είσοδος στην παραγωγή και η πρόωρη επαγγελματοποίηση μετατρέπεται σε αναπόφευκτη στρατηγική επιβίωσης ανατρέποντας έτσι την προοπτική ολοκλήρωσης των σπουδών.

ΕΦΕΤ - Έριξε πρόστιμα ..βροχή

Σε 58 περιπτώσεις παραβατικών επιχειρήσεων επέβαλε πρόστιμα, συνολικού ύψους 381.000 ευρώ, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Στο πλαίσιο ελέγχων που πραγματοποίησε, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα,
EΦΕΤ: Πολλά πρόστιμα μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.
Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν:..

-. Πρόστιμο 7.000 ευρώ στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΠΑΠΑΦΗ 209 & ΑΓΡΙΑΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας και αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ανάλωσης.

- Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση με την επωνυμία BAZAAR AE, που βρίσκεται στη ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 17 - 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, το τμήμα κρεοπωλείου βρίσκεται σε άμεση συνέχεια του τμήματος σερβιρίσματος τυροκομικών - αλλαντικών με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενων επιμολύνσεων, γίνεται παραγωγή τριμμένου τυριού, υπάρχει τμήμα κρεοπωλείου χωρίς τις σχετικές άδειες και δεν εφαρμόζεται σύστημα αυτοελέγχου με βάση τις αρχές HACCP.

- Πρόστιμο 7.000 ευρώ στην επιχείρηση μεταποίησης γάλακτος με την επωνυμία ΤΣΑΚΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στον ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκαν μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και προσωπικού.

- Πρόστιμο 2.000 ευρώ στο αρτοποιείο με πώληση ειδών ζαχαροπλαστικής - γάλακτος - εμφιαλωμένων ποτών με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΒΟΥΛΤΣΙΟΥ ΟΕ, που βρίσκεται στην ΕΜΠΕΔΟΚΛΕΟΥΣ 40 ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν μερίμνησε για την σωστή αποθήκευση και έκθεση προς πώληση των προϊόντων και δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για τη διαρρύθμιση των χώρων, για τον κατάλληλο εξοπλισμό και τον κατάλληλο φυσικό ή μηχανικό αερισμό στο παρασκευαστήριο και για τους χώρους υγιεινής των εργαζομένων.

- Πρόστιμο 3.000 στο εργαστήριο τροφίμων με την επωνυμία ΛΩΛΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ - DELICIOUS, που βρίσκεται στην ΚΑΡΑΝΙΒΑΛΟΥ 38 ΤΟΥΜΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

- Πρόστιμο 10.000 ευρώ στην επιχείρηση τυποποίησης τυροκομικών προϊόντων με την επωνυμία ΜΠΟΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΓΡΕΒΕΝΑ, που βρίσκεται στην ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΡΑΝΟΥ 31 ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν μερίμνησε ώστε τα τυροκομικά προϊόντα να πληρούν τις προδιαγραφές της νομοθεσίας ως προς την επισήμανση, με αποτέλεσμα τη δέσμευση και την καταστροφή μέρους αυτών με τον χαρακτηρισμό μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση επειδή δεν υπήρξε μέριμνα για τη φύλαξη μέρους των δεσμευμένων τροφίμων μέχρι την οριστική λήψη της απόφασης για την τύχη τους.

- Πρόστιμο 5.000 ευρώ στο εστιατόριο με την επωνυμία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΘΕΡΜΑΪΣ, που βρίσκεται στην Κ. ΧΑΨΑ - Δ. ΚΑΡΑΟΛΗ ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν μερίμνησε για την έκδοση άδειας λειτουργίας του παρασκευαστηρίου που χρησιμοποιούσε για τις ανάγκες του καταστήματος, δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση των τρωκτικών και των βλαβερών εντόμων, για τη διαρρύθμιση των χώρων και τον κατάλληλο εξοπλισμό του παρασκευαστηρίου, επαναχρησιμοποιούσε περιέκτες άλλων τροφίμων οι οποίοι είναι μιας χρήσεως και, τέλος, τα τυποποιημένα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν έφεραν όλες τις ενδείξεις που απαιτούνται από τη νομοθεσία.

- Πρόστιμο 4.000 ευρώ στη βιομηχανία γάλακτος με την επωνυμία ΣΕΡΓΑΛ ΑΕ, που βρίσκεται στο 1ο ΧΛΜ. Ε.Ο. ΣΕΡΡΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε η παρασκευή και διάθεση μη ασφαλών τροφίμων.

- Πρόστιμο 5.000 ευρώ στο εργαστήριο τροφίμων - υπηρεσίες catering - μενού διατροφής με την επωνυμία ΤΣΙΛΟΓΛΑΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ - DIETLINE, που βρίσκεται στον ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑ ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΚΙΛΚΙΣ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων, μη ασφαλή - ακατάλληλα για την υγεία τρόφιμα, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας του προσωπικού και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

-Πρόστιμο 2.000 ευρώ στο πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΧΑΣΙΩΤΗ ΣΟΦΙΑ - ΧΑΣΙΩΤΗΣ, που βρίσκεται στην Π. ΙΩΑΚΕΙΜ 14 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν μερίμνησε για την εφαρμογή ορθών αποθηκευτικών πρακτικών στα ψυγεία ώστε η διαρρύθμιση και η χωροθέτηση να επιτρέπουν επαρκή συντήρηση, καθαρισμό και απολύμανση και για τον κατάλληλο φυσικό ή μηχανικό αερισμό στο πατάρι.

- Πρόστιμο 2.000 ευρώ στο κρεοπωλείο με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΟΕ, που βρίσκεται στη ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 90 ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, δεν τηρούνται οι διατάξεις για τα υποπροϊόντα κρεοπωλείου και δεν εφαρμόζονται τα απαιτούμενα προγράμματα και σύστημα αυτοελέγχου με βάση τις αρχές HACCP.

-Πρόστιμο 2.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στο 14ο ΧΛΜ Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ, διότι βρέθηκε δείγμα "εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο" μη κανονικό.

-Πρόστιμο 5.000 ευρώ στο αναψυκτήριο με εργαστήριο με την επωνυμία SITOS, που βρίσκεται στη ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ 49, διότι διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

-Πρόστιμο 10.000 ευρώ στην επιχείρηση γαλακτοκομικών με την επωνυμία ΚΡΙΑΡΑΣ ΑΕ, που βρίσκεται στους ΜΑΛΑΔΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι βρέθηκε δείγμα "γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ" μη κανονικό - μη ασφαλές, διότι περιείχε ουσίες των οποίων η χρήση απαγορεύεται σε τυριά προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

-Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην ψαροταβέρνα με την επωνυμία ΦΑΝΗ ΣΙΔΕΡΗ - "ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΨΑΡΙ", που βρίσκεται στα ΓΛΥΦΑ ΗΛΕΙΑΣ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και μικρές αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης. Επίσης, βρέθηκαν μέσα στον καταψύκτη τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και στη συνέχεια κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

- Πρόστιμο 5.000 ευρώ στο αρτοποιείο - ζαχαροπλαστείο με την επωνυμία ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, που βρίσκεται στην ΠΑΤΡΩΝ ΠΥΡΓΟΥ 141 & ΛΕΥΚΑΣ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης. Επίσης, βρέθηκαν τρόφιμα σε συνθήκες συντήρησης διαφορετικές από τις προβλεπόμενες τα οποία είχαν παρασκευαστεί σε χώρο που δεν διέθετε υποδομή παρασκευαστηρίου, τρόφιμα χωρίς επισήμασνη τα οποία είχαν καταψυχθεί από την επιχείρηση χωρίς αυτή να διαθέτει την προβλεπόμενη άδεια και τα οποία χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και στη συνέχεια κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

-Πρόστιμο 5.000 ευρώ στο αρτοποιείο - ζαχαροπλαστείο με την επωνυμία Β. ΜΑΡΑΓΚΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στο 175ο ΧΛΜ Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ - ΑΘΗΝΩΝ, διότι διαπιστώθηκε σοβαρή απόκλιση των όρων αδειοδότησης.
Επίσης, βρέθηκαν τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίστηκαν μη κανονικά - ακατάλληλα για κατανάλωση και στη συνέχεια κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

-Πρόστιμο 7.000 ευρώ στην αποθήκη τροφίμων υπό συνθήκες κατάψυξης με την επωνυμία ΜΙΧΑΗΛ ΦΑΣΟΥΛΑΣ "ΕΒΓΑ", που βρίσκεται στο 3o ΧΛΜ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΛΑΡΙΣΑΣ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας λειτουργίας, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου και έλλειψη βιβλιαρίου υγείας υπαλλήλου.

- Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων με βάση το γάλα και συγκεκριμένα γιαούρτης και αριάνι με την επωνυμία ΑΦΟΙ Π. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ Ο.Ε. "Η ΘΕΡΜΗ", που βρίσκεται στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι γίνεται κατάψυξη γάλακτος, γεγονός το οποίο δεν προβλεπόταν στην άδεια λειτουργίας, δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των χώρων και την εμφιάλωση του προϊόντος αριάνι και, τέλος, με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νωπού γάλακτος, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς τα κριτήρια.

-Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ, που βρίσκεται στη ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 20, διότι διαπιστώθηκε ότι ο υπεύθυνος της επιχείρησης δεν μερίμνησε, ως όφειλε, για την έκδοση άδειας λειτουργίας της υπόγειας αποθήκης που χρησιμοποιούσε για τις ανάγκες του καταστήματος, για τη λήψη απαραίτητων μέτρων για την καταπολέμηση των τρωκτικών και των βλαβερών εντόμων, για την διαρρύθμιση των χώρων, για τον κατάλληλο εξοπλισμό του παρασκευαστηρίου και για τις απαιτούμενες συνθήκες συντήρησης των τροφίμων.

-Πρόστιμο 15.000 ευρώ στο τυροκομείο με την επωνυμία ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧ. ΠΡΕΜΤΣΗΣ, που βρίσκεται στη ΛΑΚΚΑ ΚΥΡΡΟΥ, διότι διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιείται παραγωγή προϊόντων που δεν προβλέπεται στην άδεια λειτουργίας, δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό, δεν εφαρμόζεται σύστημα αυτοελέγχων με βάση τις αρχές HACCP, δεν τηρούνται οι απαιτήσεις της νομοθεσίας για τη δειγματοληψία και την ανάλυση των τελικών προϊόντων, δεν τηρούνται οι απαιτήσεις για την επισήμανση των προϊόντων Π.Ο.Π. και, τέλος, με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νωπού γάλακτος, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς τα κριτήρια.

-Πρόστιμο 4.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων με την επωνυμία ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΣΑΧΠΑΖΙΔΗΣ "ΦΑΡΜΑ ΚΙΛΚΙΣ", που βρίσκεται στην ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΚΙΛΚΙΣ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων, δεν εφάρμοζε συστήματα αυτοελέγχου, δεν τηρούσε επαρκώς αρχεία τεκμηρίωσης - παρακολούθησης - καταγραφής του συστήματος HACCP και δεν είχε εγκαταστήσει επαρκές σύστημα ιχνηλασιμότητας των παραγόμενων τροφίμων.

-Πρόστιμο 5.000 ευρώ στην ψαροταβέρνα με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΞΟΥΓΚΑ ΚΑΙ ΠΑΤΣΙΑΒΑΣ ΟΕ, που βρίσκεται στην Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 1, διότι διαπιστώθηκε η κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση αλιευμάτων.

-Πρόστιμο 10.000 ευρώ στην επιχείρηση τυποποίησης - επεξεργασίας - εμπορίας αγροτικών προϊόντων με την επωνυμία ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΙΩΝΙΑΣ ΑΕΕΒΕ, που βρίσκεται στο 9ο ΧΛΜ Π.Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΙΛΚΙΣ, διότι βρέθηκε δείγμα "αραβοσιτέλαιο" μη κανονικό και νοθευμένο με σογιέλαιο.

- Πρόστιμο 7.000 ευρώ στην αποθήκη χονδρικής - λιανικής με την επωνυμία ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΗΤΤΑΣ, που βρίσκεται στη ΜΥΡΤΙΑ ΗΛΕΙΑΣ, διότι διαπιστώθηκε εσφαλμένη επισήμανση προϊόντων τα οποία, τελικώς, χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή και στη συνέχεια κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Επίσης, η εγκατάσταση δεν διέθετε άδεια λειτουργίας.

-Πρόστιμο 3.000 ευρώ στο πρατήριο πώλησης ειδών ζαχαροπλαστικής μη ευαλλοίωτων, με εργαστήριο για τις ανάγκες αυτού, με την επωνυμία ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ Κ. ΚΑΡΑΣΛΙΔΟΥ "ΖΩΗ & ΥΓΕΙΑ", που βρίσκεται στη ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 11 ΧΑΡΙΛΑΟΥ, διότι διαπιστώθηκε αλλαγή και ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας του καταστήματος. Επίσης, διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης.

-Πρόστιμο 3.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 46, διότι διαπιστώθηκε έκθεση προς πώληση και κατοχή μη ασφαλών τροφίμων τα οποία στη συνέχεια κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

-Πρόστιμο 15.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 46, διότι διαπιστώθηκε ότι ο υπεύθυνος της επιχείρησης δεν μερίμνησε, ως όφειλε, για την έκδοση άδειας λειτουργίας παρασκευαστηρίου που λειτουργούσε στο κρεοπωλείο του καταστήματος, για την ορθή αναγραφή της προέλευσης του βοδινού και χοιρινού κρέατος που εκτίθετο προς πώληση, όπου στις πινακίδες πώλησης επισημαίνονταν ως εγχώρια, ενώ ήταν εισαγωγής, για την πώληση συσκευασμένου χυμού από πορτοκάλια προερχόμενων από νομίμως λειτουργούσα επιχείρηση, καθώς η παρασκευή και η συσκευασία του χυμού γινόταν στο κρεοπωλείο, υπό ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και, τέλος, για τη συντήρηση των τυροκομικών προϊόντων στην ενδεικνυόμενη θερμοκρασία.

-Πρόστιμο 3.000 ευρώ στο αναψυκτήριο με την επωνυμία ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ ΧΑΝΙΩΝ, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

-Πρόστιμο 6.000 ευρώ στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ, που βρίσκεται στην ΚΕΡΑΜΟΥ 35 ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου και έλλειψη βιβλιαρίου υγείας.

-Πρόστιμο 4.000 ευρώ στο αμιγές πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΥΙΟΙ Ε. ΠΑΤΡΑΜΑΝΗ ΟΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΚΝΩΣΣΟΥ 232, διότι διαπιστώθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης.

- Πρόστιμο 15.000 ευρώ στο αναψυκτήριο χωρίς παρασκευαστήριο - open bar - εστιατόριο καφέ με την επωνυμία ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΕΑΕ "ENTRY FISH", που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 6, διότι διαπιστώθηκε ότι κατείχε μη ασφαλή και ακατάλληλα για κατανάλωση τρόφιμα τα οποία κατασχέθηκαν. Επίσης, υπήρχε έλλειψη σωστής αποθήκευσης των τροφίμων, με κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

- Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων με βάση το γάλα και συγκεκριμένα τυροκομικών προϊόντων με την επωνυμία ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, που βρίσκεται στην ΠΕΡΙΚΛΕΙΑ ΠΕΛΛΑΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας, δεν τηρούσε επαρκώς τους κανόνες υγιεινής και δεν εφάρμοζε σύστημα αυτοελέγχων με βάση τις αρχές HACCP.

-Πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων με βάση το γάλα και συγκεκριμένα γιαούρτης με την επωνυμία ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΙΔΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ, που βρίσκεται στο 2ο ΧΛΜ ΣΙΝΔΟΥ - ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιούσε παραγωγή προϊόντων, γεγονός για το οποίο δεν υπήρχε πρόβλεψη στην άδεια λειτουργίας, δεν τηρούσε τους κανόνες υγιεινής σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό, δεν εφάρμοζε σύστημα αυτοελέγχων με βάση τις αρχές HACCP, δεν τηρούσε τις απαιτήσεις για την δειγματοληψία και την ανάλυση των τελικών προϊόντων και, τέλος, με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νωπού γάλακτος, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς τα κριτήρια.

-Πρόστιμο 10.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 63Α, διότι διαπιστώθηκε πλημμελής καθαριότητα, πλημμελής συντήρηση ορισμένων χώρων και εξοπλισμού και πλημμελής ξηρή και υπό ψύξη αποθήκευση τροφίμων.

-Πρόστιμο 4.000 ευρώ στο αναψυκτήριο χωρίς καθίσματα με την επωνυμία Κ. ΠΑΣΧΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στην ΤΣΑΜΑΔΟΥ 18, διότι διαπιστώθηκαν μη ορθές πρακτικές υγιεινής και ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού της επιχείρησης.

-Πρόστιμο 2.000 ευρώ στο παντοπωλείο - είδη ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία "ΝΕΙΛΟΣ" ΓΕΧΙΑ ΦΑΤΧΙ ΣΑΜΙΡ, που βρίσκεται στη ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 52 - 54, διότι διαπιστώθηκε ότι κατείχε και διέθετε προϊόντα χωρίς επισήμανση στην ελληνική γλώσσα, τα οποία κατασχέθηκαν, αφού χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή τρόφιμα.

-Πρόστιμο 6.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΠΕΙΡΑΪΚΟΝ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 89 - 91 & ΤΕΡΨΙΧΟΡΗΣ 64, διότι διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό της επιχείρησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής του εξοπλισμού.

-Πρόστιμο 4.000 ευρώ στο αρτοποιείο με την επωνυμία "ΑΡΤΟΠΟΛΙΣ" ΠΑΝΔΩΡΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΠΟΛΛΩΝ & ΑΡΕΩΣ ΒΑΡΚΙΖΑ, διότι διαπιστώθηκε ουσιώδης απόκλιση από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής του εξοπλισμού και των χώρων.

-Πρόστιμο 4.000 ευρώ στο οπωροπωλείο - παντοπωλείο - αρτοποιείο με την επωνυμία ΑΦΟΙ Κ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΟΕ, που βρίσκεται στη ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 20 ΒΟΥΛΑ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας λειτουργίας, σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης.

-Πρόστιμο 6.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ - αρτοποιϊα - ζαχαροπλαστική με την επωνυμία ΑΦΟΙ Κ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ, που βρίσκεται στη ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 20 ΒΟΥΛΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης, ουσιώδεις αποκλίσεις σχετικά με τον εξοπλισμό της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής του εξοπλισμού και μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.

-Πρόστιμο 10.000 ευρώ στην αλυσίδα λιανικού εμπορίου (super market) με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ, που βρίσκεται στο 11ο ΧΛΜ Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ -ΛΑΜΙΑΣ, διότι στο πλαίσιο ελέγχου που διενεργήθηκε στο υποκατάστημα της αλυσίδας στην Λεωφ. Καβάλας 364 & Αγίας Παρασκευής στο Χαϊδάρι και στην αποθήκη της εταιρείας στην Μάνδρα, ελήφθη δείγμα ηλιελαίου με την επωνυμία "ΚΟΡΕ SANOLA ηλιέλαιο", το οποίο χαρακτηρίστηκε μη κανονικό - μη ασφαλές.

-Πρόστιμο 6.000 ευρώ στο κρεοπωλείο με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΟΕ ΚΡΕΑΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, που βρίσκεται στην ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΥΟΣΜΟΣ, διότι διαπιστώθηκε διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων, διάθεση τροφίμων στις ετικέτες επισήμανσης των οποίων δεν αναγραφόταν ημερομηνία λήξης και τόπος παραγωγής ή προέλευσης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού.

-Πρόστιμο 25.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΛΑΓΚΑΔΑ 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων, παραπλάνηση καταναλωτή και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού. Κατά την επιθεώρηση διαπιστώθηκαν ευρήματα τα οποία είχαν επισημανθεί και σε προηγούμενες επιθεωρήσεις, άρα η επιχείρηση είναι υπότροπη ως προς αυτά.

- Πρόστιμο 3.000 ευρώ στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ, που βρίσκεται στο 3ο ΧΛΜ ΣΙΝΔΟΥ

- ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ, διότι διαπιστώθηκε, σε επανέλεγχο, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και εξοπλισμού, ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικών με το σύστημα HACCP και ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας των παραγόμενων τροφίμων.

- Πρόστιμο 10.000 ευρώ στο εστιατόριο ΝΑΥΣΙΚΑ με την επωνυμία ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΑΞΕ, που βρίσκεται στην ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ 40 ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ, διότι διαπιστώθηκε ύπαρξη μη ασφαλών και ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.

- Πρόστιμο 2.000 ευρώ στο εστιατόριο - ψαροταβέρνα με την επωνυμία ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΗΣ - ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΟΕ - ΤΟ ΚΟΡΑΛΙ, που βρίσκεται στη 2ας ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ, διότι διαπιστώθηκε κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων (εμφάνιζαν αλλοιώσεις των οργανοληπτικών τους χαρακτήρων).

- Πρόστιμο 2.000 ευρώ στο οβελιστήριο με την επωνυμία ΟΛΓΑ ΝΙΝΙΑΔΟΥ - ΤΟ ΓΥΡΑΔΙΚΟ, που βρίσκεται στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΕΡΡΕΣ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας αποθηκευτικού χώρου που βρίσκεται εκτός του καταστήματος και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής του χώρου αυτού.

- Πρόστιμο 2.000 ευρώ στο τυροκομείο με την επωνυμία ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, που βρίσκεται στον ΑΨΑΛΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, διότι δεν διέθετε άδεια λειτουργίας και δεν πληρούσε τις απαιτήσεις υποδομής και εξοπλισμού.

- Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση με κλειστό φορτηγό αυτοδύναμης ψύξης και εμπορίας κρεάτων - παρασκευασμάτων με την επωνυμία T & T FOODS AE, που βρίσκεται στο ΛΑΚΩΜΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε, σε φορτηγό όχημα της επιχείρησης, μη διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας τροφίμων βαθειάς κατάψυξης.

- Πρόστιμο 3.000 ευρώ στο εστιατόριο - σνακ μπαρ - καφετέρια - ζαχαροπλαστείο με εργαστήριο με την επωνυμία ΣΤΕΦΑΝΗΣ, που βρίσκεται στη ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑ, διότι διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικές με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης.

- Πρόστιμο 1.500 ευρώ στο κρεοπωλείο - κατεψυγμένα αλλαντικά - τυροκομικά με την επωνυμία ΑΣΤΕΡΙΑΣ, που βρίσκεται στον ΠΑΝΟΡΜΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ, διότι διαπιστώθηκε μη προσκόμιση των βιβλιαρίων υγείας του προσωπικού κατά την διάρκεια της επιθεώρησης.

- Πρόστιμο 4.000 ευρώ στο εστιατόριο - ψαροταβέρνα με την επωνυμία Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΜΑΝΟΣ, που βρίσκεται στη ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ, διότι διαπιστώθηκε, κατόπιν καταγγελίας, κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων και παρουσία εντόμων εντός του παρασκευαστηρίου.

- Πρόστιμο 3.000 ευρώ στο καφέ εστιατόριο εντός του ξενοδοχείου με την επωνυμία PHILIPPOS XENIA HOTEL - ENBIT ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ -ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ, που βρίσκεται στην ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 1 ΣΕΡΡΕΣ, διότι διαπιστώθηκε κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.

-Πρόστιμο 5.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΤΟΜΠΑΖΗ ΠΥΛΑΙΑ, διότι διαπιστώθηκε μη διατήρηση της ψυκτικής αλυσίαδας τροφίμων βαθειάς κατάψυξης.

-Πρόστιμο 30.000 ευρώ στο εργαστήριο τροφίμων (είδη ζαχαροπλαστικής) με πρατήριο λιανικής πώλησης με την επωνυμία CACAO LAMBERT ΕΠΕ, που βρίσκεται στο 7ο ΧΛΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΘΕΡΜΗΣ, διότι διαπιστώθηκε μη συμμόρφωση στις συστάσεις διορθωτικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που γνωστοποιήθηκαν εγγράφως στην επιχείρηση με προηγούμενες εκθέσεις ελέγχου.

-Πρόστιμο 40.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΛ. ΣΤΑΥΡΟΥ & ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων (λόγω υπέρβασης του χρόνου διατηρησιμότητάς τους) και ουσιώδεις τροποποιήσεις των όρων λειτουργίας του καταστήματος, παραβάσεις για τις οποίες η επιχείρηση είναι υπότροπη, εφόσον αποτελούν διαπιστώσεις και συστάσεις και της προηγούμενης έκθεσης ελέγχου.

- Πρόστιμο 7.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην Α. ΛΟΝΤΟΥ 41 ΑΙΓΙΟ, διότι διαπιστώθηκε ότι διέθετε τρόφιμα μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, τα οποία στη συνέχεια κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

28.1.10

Παρουσιάστηκε το iPad της Apple


iPad ονομάζεται τελικά η πολυαναμενόμενη συσκευή της Apple, η οποία παρουσιάστηκε στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος χθες βράδυ . Έχει πάχος 1,25 εκατοστά (0.5 ίντσες), ζυγίζει 700 γραμμάρια, η οθόνη του έχει διαγώνιο 9,7 ιντσών, η μπαταρία του με μία φόρτιση μπορεί να παίζει 10 ώρες συνεχόμενα βίντεο και μπορεί να μείνει σε κατάσταση αναμονής για ένα μήνα. Ενσωματώνει επεξεργαστή 1GHz Apple A4 και διατίθεται σε εκδόσεις με εσωτερική μνήμη Flash από 16GB έως 64GB. Η τιμή του στις ΗΠΑ ξεκινά από 499$ δολάρια και το ακριβότερο μοντέλο θα φτάνει στα 829$.
Συγκεκριμένα, οι τιμές στις ΗΠΑ θα είναι 499$ για τα 16GB χωρίς 3G (απλό WiFi). Στα 32GB το ίδιο θα κοστίζει 599$.
Η συσκευή 3G θα κοστίζει επιπλέον 130$, ενώ το πιο ακριβό μοντέλο θα φτάνει τα 829$.
Τα WiFi μοντέλα θα ανέβουν στα ράφια των καταστημάτων στις ΗΠΑ σε 60 μέρες, ενώ τα 3G σε περίπου 90 μέρες. Στην Ευρώπη αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούλιο.
Όλα τα 3G μοντέλα παίρνουν κάρτα νέου τύπου «GSM micro SIMs», είναι ξεκλείδωτα και θα λειτουργεί σε όλα τα δίκτυα συμβεβλημένης τηλεφωνίας τα οποία θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο

Διαδικασία έρευνας ΕΕ για το πακέτο Χατζηγάκη στους αγρότες


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κινεί και επίσημα την έρευνα για τις αντισταθμίσεις που δόθηκαν στους αγρότες το 2008 και 2009, δηλαδή το «πακέτο Χατζηγάκη», θεωρώντας ότι δεν συμβιβάζονται ούτε με το ρόλο του ΕΛΓΑ, ούτε με την κοινοτική νομοθεσία.
Η Ελλάδα καλείται όχι μόνο να απολογηθεί αλλά και να υποστεί τις οικονομικές συνέπειες άστοχων κινήσεων. Κινήσεων που δεν λύνουν τα προβλήματα των αγροτών και θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του ΕΛΓΑ.
Η ίδια μάλιστα διαδικασία έχει ήδη αρχίσει σχετικά με το δάνειο των 150 εκατομμυρίων ευρώ προς τους Συνεταιρισμούς το 2008,.. για να συγκεντρώσουν σιτηρά.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τόνισε «Θα υπερασπιστούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και την αποτροπή επιβαρύνσεων του προϋπολογισμού από λανθασμένους χειρισμούς του παρελθόντος. Είναι υποχρέωση μας κι αυτό θα κάνουμε. Πιστεύουμε πάντως ότι οι πραγματικές λύσεις στα προβλήματα των αγροτών μπορούν να δοθούν μόνο με θεσμικά και διαρθρωτικά μέτρα, που δίνουν προοπτικές στην αγροτική μας οικονομία. Η αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ ήδη προωθείται ώστε να εξασφαλισθούν βιώσιμα και σύγχρονα ασφαλιστικά μέσα υπέρ των αγροτών.
Με τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες μας, βάζουμε τέλος στις πρακτικές εκείνες που ζημίωσαν τον Έλληνα αγρότη. Κάνουμε μια νέα αρχή, με όρους μέλλοντος και όχι πρόσκαιρων διευθετήσεων. Απευθυνόμαστε με ειλικρίνεια στον αγροτικό κόσμο της χώρας προτάσσοντας πάνω απ΄ όλα τα συμφέροντα του Έλληνα αγρότη»

Συστάθηκε η εξεταστική επιτροπή για τη SIEMENS


Συστάθηκε με απόφαση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου η εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την υπόθεση Siemens.
Στην επιτροπή που θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη θα αποτελείται από τους βουλευτές:
Του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Αηδόνη, Ιωσήφ Βαλυράκη, Λεωνίδα Γρηγοράκο, Βασίλη Κεγκέρογλου, Ανδρέα Μακρυπίδη, Γιώργο Νικητιάδη, Παντελή Οικονόμου, Αθανάσιο Παπαγεωργίου, Παναγιώτη Ρήγα και Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη,
Της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα, Αναστάσιο Νεράντζη, Σταύρο Καλαφάτη, Γρηγόρη Αποστολάκο, Παναγιώτη Καμμένα και Χρήστο Σταϊκούρα.
Του ΚΚΕ Αθανάσιο Παφίλη, του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη και του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Απέκτησε Νέο Διοικητικό Συμβούλιο η ΕΡΤ


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε τη σύνθεση του νέου Δ.Σ. της ΕΡΤ που έχει ως εξής :
Γιώργος Γαμπρίτσος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος)
Θανάσης Παπαγεωργίου, Δικηγόρος
Χρήστος Αβραάμ, Εμπειρογνώμων Α’ στο Υπουργείο Εξωτερικών
Λένα Διβάνη, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών, Συγγραφέας
Γεωργανδρέας Ζάννος, Δικηγόρος
Στέλιος Κούλογλου, Δημοσιογράφος
Ηλίας Μοσχονάς, Σύμβουλος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων
Στέλιος Στεφάνου, Οικονομολόγος
Παραμένουν στο ΔΣ οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων καθώς και ο εκπρόσωπος της ΟΚΕ. Τα νέα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ τις προσεχείς ημέρες θα περάσουν από ακρόαση από το ΕΣΡ, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος θα περάσει από ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Νάντια Γιαννακοπούλου για «Πρόσληψη τροφίμων ορφανοτροφείων και βρεφοκομείων»


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς α) τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
β) τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
«Πρόσληψη τροφίμων ορφανοτροφείων και βρεφοκομείων»
Σύμφωνα με το νόμο 2190/1994 και με βάση το άρθρο 10 του νόμου 3491/2006, άτομα τα οποία ανατράφηκαν σε δημόσιο, εκκλησιαστικό, δημοτικό ή κοινοτικό ορφανοτροφείο ή βρεφοκομείο επιτρέπεται να καλύπτουν θέσεις τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε Δήμους, Κοινότητες και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, καθώς και ιδρύματά τους, ή επιχειρήσεις τους, ή άλλα νομικά τους πρόσωπα. Το ΑΣΕΠ εκδίδει δύο φορές κατ’ έτος δημόσια πρόσκληση με την οποία καλεί τα άτομα που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις διατάξεις αυτές, να υποβάλουν αίτηση στο ΑΣΕΠ για πρόσληψη με ένδειξη του φορέα στον οποίο επιθυμούν να διορισθούν...

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποστέλλει στο ΑΣΕΠ πίνακα των λειτουργούντων ορφανοτροφείων και βρεφοκομείων, με ένδειξη της έδρας αυτών. Το ΑΣΕΠ, με βάση τον πίνακα αυτόν, ζητεί από τους φορείς της αυτοδιοίκησης, πίνακα του συνόλου των οργανικών τους θέσεων κατά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα με ταυτόχρονη ένδειξη των κενών σε αυτές. Όταν το σύνολο των θέσεων του οικείου φορέα είναι από τρεις έως και δεκαεννιά, καλύπτεται μία θέση κ.ο.κ. Όπως οριζόταν, η ισχύς της διάταξης αυτής άρχιζε από 1 Ιανουαρίου 2007.
Κάνοντας χρήση της συγκεκριμένης διάταξης, το ΑΣΕΠ εξέδωσε το Μάϊο του 2008 σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση για την πρόσληψη τροφίμων ορφανοτροφείων και βρεφοκομείων. Περίπου 800 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων που ενέπιπταν στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου απέστειλαν τις αιτήσεις τους, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τη βεβαίωση της Μονάδας Κοινωνικής Φροντίδας που πιστοποιούσε την ιδιότητα των υποψηφίων ως τροφίμων ορφανοτροφείου ή βρεφοκομείου προς το ΑΣΕΠ. Εν συνεχεία, το ΑΣΕΠ προχώρησε στην καταγραφή των κενών θέσεων σε Δήμους, Κοινότητες, Νομαρχίες καθώς και στα ιδρύματα, τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα των φορέων της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να διατεθούν προς διορισμό τα άτομα που είχαν υποβάλει αιτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΣΕΠ κατέγραψε περισσότερες από 1.000 κενές θέσεις διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων σε φορείς της Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, δεν έχει εκδοθεί έως σήμερα, ο σχετικός πίνακας των αποτελεσμάτων κατάταξης.
Επειδή, τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πάντοτε διέκρινε η ανάλογη ευαισθησία για τους αναξιοπαθούντες πολίτες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες,
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1. Προτίθεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο 3491/2006, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία;
2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαδικασία προκήρυξης νέων θέσεων με βάση τα παραπάνω;
3. Προτίθεται η κυβέρνηση να εκσυγχρονίσει και να στελεχώσει με προσωπικό και υποδομές το ΑΣΕΠ, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Δ. Κουσελάς: Ο πλήρης εκτροχιασμός του Προϋπολογισμού του 2008, προανήγγειλε τα σημερινά προβλήματα.


Στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των νομοσχεδίων του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2008» και «Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2008», ο βουλευτής Μεσσηνίας και Εισηγητής της πλειοψηφίας για τα νομοσχέδια αυτά, κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της νέας Κυβέρνησης προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, αναφέροντας ότι «Το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει πλέον σε τακτά χρονικά διαστήματα την Επιτροπή μας για την πορεία Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, σε αντίθεση με την απελθούσα Κυβέρνηση, η οποία είχε υποβαθμίσει και την Επιτροπή και τις διαδικασίες ελέγχου και λογοδοσίας, που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.»..

Στη συνέχεια, ο Μεσσήνιος βουλευτής, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις και στα συγκεκριμένα μέτρα της Κυβέρνησης για τομές και αλλαγές στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης, όπως αυτά προσδιορίζεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ερχόμενος, στη συνέχεια, στην ‘Εκθεση και τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον Απολογισμό και τον Ισολογισμού του 2008, ο κ. Κουσελάς επισήμανε πως «η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι κόλαφος για τη διαχείριση της προηγούμενης Κυβέρνησης, της οποίας τα αποτελέσματα προαναγγέλλουν, δυστυχώς με μαθηματική ακρίβεια, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και μας έχουν οδηγήσει στην ασφυκτική επιτήρηση από την Ε.Ε., σε διασυρμό και σε αφόρητες πιέσεις από τις αγορές. Ελπίζουμε, οι συνάδελφοι της Ν.Δ., να μην προσπαθήσουν να αποσείσουν τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες της Κυβέρνησής τους για τη σημερινή κατάσταση, ούτε, πόσο μάλλον, να μας ζητήσουν και τα ρέστα. »
Ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε διεξοδικά στα δεδομένα της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων ότι «τα φορολογικά έσοδα είχαν σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων, κατά 4,6 δις ευρώ, ενώ η συνεχής διόγκωση των ανείσπρακτων οφειλών από βεβαιωθέντα τακτικά έσοδα (υστέρηση κατά 31,05%,) αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία της φορολογικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση, για να μην πούμε την κατάρρευση, των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Σε σύγκριση με το 2003, οι ανείσπρακτες οφειλές από 11,5 δις ευρώ το 2003 εκτινάχθηκαν το 2007 στα 31 δις ευρώ, δηλαδή, τριπλασιάστηκαν μέσα σε 4 χρόνια και το 2008 ανήλθαν σε 29,5 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα προς είσπραξη αφορούν, κυρίως, άμεσους και έμμεσους φόρους, γι’ αυτό το Ελεγκτικό Συνέδριο συνιστά, όπως παγίως το κάνει, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών και τελωνειακών αρχών, μια σύσταση που επίσης…παγίως η απελθούσα Κυβέρνηση συνέχισε να παραβλέπει και να αγνοεί!»
Ο κ. Κουσελάς, αναφερόμενος στην κατακόρυφη αύξηση των διαγραφέντων εσόδων στα 6 δις ευρώ για το 2008, επισήμανε ότι, όπως ρητώς αναφέρεται στην Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σελ. 17), ποσό 5,5 δις ευρώ, διαγράφηκε με απόφαση της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών και αφορούσε πρόστιμα σε βάρος ενός και μόνο οφειλέτη του Δημοσίου. Για το θέμα αυτό, ζήτησε από τον Υπουργό «να υπάρξει μια ενημέρωση, πως είναι δυνατόν ένα τέτοιο αστρονομικό ποσό να διαγράφηκε με απόφαση της ΦΑΕΕ Αθηνών και ποιόν αφορά αυτό το ποσό. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υστέρησης εσόδων και από την άλλη να έχουμε με μια απόφαση της ΦΑΕΕ Αθηνών τη διαγραφή ενός τέτοιου ποσού...» ‘Όπως εκ των υστέρων ενημέρωσε ο παρών στη συζήτηση Υφυπουργός, η διαγραφή αφορούσε βεβαιωθέντα πρόστιμα της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ».
Για τον εσωτερικό και τον εξωτερικό δανεισμό της κεντρικής Κυβέρνησης , ο κ. Κουσελάς ανέφερε ότι εκτινάχθηκαν περαιτέρω στα 69,66 δις ευρώ, έναντι προβλέψεων Προϋπολογισμού 34,56 δις ευρώ, τονίζοντας ότι «η για μία ακόμη χρονιά κατακόρυφη αύξηση του δημόσιου δανεισμού, επιβεβαιώνει την άποψη ότι το Δημόσιο λειτουργεί κυρίως με δανεικά και, μάλιστα, με όλο και περισσότερα και ακριβότερα δανεικά…Χαρακτηριστικό είναι ότι οι σημαντικότερες υπερβάσεις προβλέψεων έγιναν στον εξωτερικό δανεισμό, όπου, αντί για πρόβλεψη δανεισμού 1,4 δισ. ευρώ, ελήφθησαν 34,75 δισ. ευρώ, από τα οποία τα περισσότερα, τα 27,6 δισ., αφορούν βραχυπρόθεσμους τίτλους. Το 2008 είναι η πρώτη χρονιά που το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών εσόδων της χώρας προέρχεται από εξωτερικό δανεισμό. Γι' αυτό οι αγορές, οι διεθνείς πιστωτές και τα συμφέροντά τους, απέκτησαν και αποκτούν όλο και μεγαλύτερο λόγο στη δημοσιονομική μας διαχείριση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σήμερα. Ούτε και αυτό το παραδέχονται, ούτε κι αυτό το βλέπουν οι συνάδελφοι της Ν.Δ.; »
Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες, το σύνολο των πληρωμών του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, άγγιξε τα 127 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων 110 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπέρβαση κατά 26,6 δισ. ευρώ.
Σε άλλο σημείο της εισήγησής του, ο κ. Κουσελάς ανέφερε ότι οι πληρωμές εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους ανέρχονται σε 28% του Α.Ε.Π., έναντι 24% του Α.Ε.Π. τον χρόνο, με απόκλιση 70% περίπου από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ότι «Αν συγκρίνουμε αυτές τις δαπάνες ως ποσοστό του Α.Ε.Π., με τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις, που μόλις φθάνουν το 4% του Α.Ε.Π., αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη σοβαρή «αιμορραγία» πόρων, που, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαν να είχαν διοχετευθεί στην ανάπτυξη, στο κοινωνικό κράτος και στις υποδομές. Μόνο οι πληρωμές για τόκους ήταν 11,11 δισ. ευρώ, δηλαδή το 4,65% του Α.Ε.Π., όταν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε) δεν ξεπέρασε το 4% του Α.Ε.Π..».
Αφού επισήμανε ότι το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης ανέρχεται σε 5,2% του Α.Ε.Π., έναντι στόχου 3,4% στον Προϋπολογισμό του 2008, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι «Από το αποτέλεσμα του 2008 και από την κατάσταση που παραλάβαμε το 2009, γνωρίζουμε πλέον πως η πραγματική δυναμική των δημοσιονομικών μεγεθών ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που δείχνουν τα συγκεκριμένα στοιχεία. Ήδη από τον Απολογισμό - Ισολογισμό του 2006, είχαμε σαφή προειδοποιητικά σήματα πως οι υστερήσεις των εσόδων, οι υπερβάσεις των δαπανών, η προσφυγή σε όλο και περισσότερα δανεικά, όλο και περισσότερο τις διεθνείς αγορές, δε θα μας οδηγούσαν μακριά.
Θα θυμούνται οι συνάδελφοι της Ν.Δ. τη σκληρή κριτική που ασκήσαμε στον Προϋπολογισμό της τότε Κυβέρνησης για το 2008, για τις μετέπειτα απόπειρές της να «συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα», που κατέληξαν σε εξαιρετικά άνιση επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων, χωρίς να χτυπήσουν το κακό στη ρίζα του, χωρίς να θίξουν στο ελάχιστο τη δυναμική της παρανομίας, της παραοικονομίας, της φορολογικής ασυλίας και της πελατειακής σπατάλης.
Αναφερόμενος στην πλήρη εκτροπή του Προϋπολογισμού του 2008, που για να συνταχθεί χρειάστηκε η χώρα να προσφύγει στις κάλπες το φθινόπωρο του 2007, ο κ. Κουσελάς επισήμανε πως «ακόμη και τα συνολικά μεγέθη του Απολογισμού - Ισολογισμού του 2008, επιβεβαιώνουν τα κύρια προβλήματα της δημοσιονομικής διαχείρισης της προηγούμενης Κυβέρνησης, σκιαγραφώντας, σαν χρονικό μιας προαναγγελθείσας εκτροπής, τις συνέπειες και τα μεγάλα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε.»
Στο κλείσιμο της Εισήγησής του, ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Αν οι προηγούμενοι Απολογισμοί και Ισολογισμοί προϊδέαζαν για τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και τους κινδύνους υπερχρέωσης, σήμερα, τα προβλήματα είναι ακόμα περισσότερα και σύνθετα.
‘Όμως, στις εκλογές του Οκτωβρίου δεν πήραμε από τον ελληνικό λαό μια εντολή απλής διαχείρισης, αλλά μια εντολή αλλαγής.
Σήμερα, το μεγάλο στοίχημα για τη νέα Κυβέρνηση είναι αφενός η αξιόπιστη εκτέλεση του Προϋπολογισμού, αφετέρου η συνεπής και επιτυχής υλοποίηση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Για μας το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί το δεσμευτικό μας σχέδιο για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.
Είναι ένα σχέδιο συγκεκριμένων και μόνιμων μέτρων, με ριζικές αλλαγές στον Προϋπολογισμό, στη φορολογία, στο παραγωγικό μας πρότυπο και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους.
Το σχέδιο αυτό πρέπει να υλοποιηθεί σωστά και ολοκληρωμένα και να πετύχει. Αυτό το χρωστάμε όχι στους εταίρους μας, όχι στους πιστωτές μας, όχι σε αυτούς που με πρόσχημα τη χώρα μας παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ε.Ε. και του ευρώ, ούτε σε όλους αυτούς που πιέζουν μονότονα για την επιβολή, ως δήθεν μονόδρομου, άδικων και μονόπλευρων θυσιών στους οικονομικά ασθενέστερους.
Το χρωστάμε πρώτα και κύρια στη χώρα, στους πολίτες αλλά και στις νέες γενιές που έρχονται. Γι’ αυτό πρέπει όλοι, εδώ και τώρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου