22.12.10

Google: Ψηφιοποίηση 500 δισεκατοµµυρίων λέξεων !

Oλοκληρώθηκε το έργο της ψηφιοποίησης 500 δισεκατομμυρίων λέξεων που περιέχονται σε 5,2 εκατομμύρια τίτλους βιβλίων. Η Google άνοιξε από χθες το ψηφιακό παράθυρο στην ιστορία των δύο τελευταίων αιώνων για ερευνητές αλλά και απλούς χρήστες του διαδικτύου. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η χρήση της λέξης «Θεός» παρουσιάζει µια σταθερή συχνότητα, χωρίς όμως να φτάσει στα ουράνια σε αντίθεση με την πορεία της λέξης «σεξ». Το 2003 η Google ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση αυτού του τεράστιου όγκου τίτλων και λέξεων και πολλοί μιλούσαν για αποτυχία του εγχειρήματος. Επτά χρόνια αργότερα, το έργο ολοκληρώθηκε Η υπηρεσία ngrams.googlelabs.com παρέχεται δωρεάν στους χρήστες του διαδικτύου. Τα βιβλία που ψηφιοποιήθηκαν, όπως σημειώνεται στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ, είναι γραμμένα α στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερµανικά, τα ρωσικά, τα κινεζικά, τα ισπανικά και τα εβραϊκά…. «Είναι πρωτοφανές», είπε στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» ο καθηγητής Γλωσσολογίας Ζαν Βερονί. «Όταν οι Βρετανοί ψηφιοποίησαν περίπου χίλιες λέξεις το 1980, θεωρήθηκε επανάσταση. Με την Google µιλάµε για µια εντελώς διαφορετική τάξη µμεγέθους. Εάν γράφαµε όλες αυτές τις λέξεις τη µία πίσω από την άλλη, θα καλύπταµε την απόσταση από τη Γη στη Σελήνη είκοσι φορές», καταλήγει.
Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ από την πολύχρονη έρευνα και υλοποίηση της διαπίστωσαν μεταξύ άλλων ότι οι «γυναίκες» µνηµονεύονται ελάχιστα σε σχέση µε τους «άνδρες» έως τη δεκαετία του 1960. Η τάση αυτή άλλαξε όσο δυνάµωνε το κίνηµα του φεµινισµού. Από το 1986 το ασθενές φύλο προηγείται σταθερά.
Μια ακόμα διαπίστωση είναι, όπως λέει ερευνητής της ομάδας, ότι «Στο μέλλον ο καθένας θα είναι διάσηµος για 7½ λεπτά», που σημαίνει ότι όσο περνούν τα χρόνια, η δόξα που απολαμβάνει ένα πρόσωπο σβήνει πιο γρήγορα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου