24.12.10

Νίκος Γεωργέας: Πολύ… σκληρός για να «πεθάνει»!

Είναι ο λόγος που τα φυτά στην Καλαμάτα εκτός από ωραία, είναι και τραγουδισμένα. Είναι ο «φούλης» για τους συμπαίκτες του, ο... παίκτης των προπονητών. Ο Νίκος Γεωργέας είναι και σκόρερ!
Κάποτε είχε πιάσει τον Γιώργο Αλεξόπουλο σε μια γωνία στους Θρακομακεδόνες. Κολλητοί οι δυο τους από τις ώρες αποθεραπείας και ατομικών προπονήσεων που έκαναν, είχαν μάθει να δίνουν κουράγιο ο ένας στον άλλο.«Κοίτα εσύ που είσαι νέος να γίνεις καλά και να παίξεις, γιατί εγώ δεν θα επιστρέψω». Το εννοούσε…
Οι συνεχείς τραυματισμοί είχαν αναγκάσει τον Νίκο Γεωργέα να μην σκέφτεται εκείνα τα φυτά που τον έκαναν να τρέχει σαν τρελός πάνω κάτω, αλλά τη ζωή του χωρίς το ποδόσφαιρο, χωρίς τις πλάκες στα αποδυτήρια, χωρίς τους συμπαίκτες του να τον φωνάζουν «φούλη»…
Ο «αδελφούλης» έκανε μια ακόμα επιστροφή! Την πιο εντυπωσιακή από ποτέ, αφού εννέα χρόνια και 217 αγώνες μετά το ντεμπούτο του με την ΑΕΚ, σκόραρε στο ματς Κυπέλλου με την Λάρισα.
Έρχεται ο αμυντικός του… Ντέμη
Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου συνήθως προσφέρονται για μπαλώματα. Σπάνια εξελίσσονται σε μονιμότητες. Όταν το 2001 η ΑΕΚ αποκτούσε τον 25χρονο αμυντικό από την Καλαμάτα, όλοι είχαν στο μυαλό τους τον παίκτη που λίγους μήνες πριν είχε σταματήσει τον Ντέμη Νικολαΐδη αγωνιζόμενος ως στόπερ. Η ημέρα που θα υπέγραφε στην ΑΕΚ, ίσως θα έπρεπε να εκληφθεί ως σημαδιακή για το μέλλον του. Για την ατυχία που θα τον ακολουθούσε σε ολόκληρη την καριέρα του με τα κιτρινόμαυρα, αφού υπέγραψε το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ, έχοντας σπασμένο χέρι! Κάτι που ουδόλως τότε του έκοβε τα φτερά…
«Ήταν το όνειρο της ζωή μου να έρθω σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο όσο η ΑΕΚ. Υπήρχαν κάποιες συζητήσεις και το καλοκαίρι, αλλά για να είμαι ειλικρινής αυτήν την περίοδο και λόγω του τραυματισμού μου, δεν περίμενα να γίνει η μεταγραφή. Όταν όμως με ρώτησαν αν θέλω να πάω στην ΑΕΚ, είπα το «ναι» με κλειστά τα μάτια».
Εκείνη η… αποφράδα νύχτα!
Στην ΑΕΚ δεν άργησε να καθιερωθεί. Στην πρώτη του… κουτσουρεμένη σεζόν με τα κιτρινόμαυρα θα παίξει σε εννέα παιχνίδια πρωταθλήματος, ξεκινώντας να αγωνίζεται τον Μάρτιο (υπήρχε και ο σχετικός χρόνος αποθεραπείας) ως αλλαγή σε έναν αγώνα με την Παναχαϊκή και με οκτώ εμφανίσεις ως βασικός να ακολουθούν. Στην ομάδα του Φερνάντο Σάντος την επόμενη σεζόν θα έχει βασικό ρόλο. Παρότι είχε αποκτηθεί ο Σέρτζιο Μαρικά και τη θέση διεκδικούσε ο Στάθης Κάππος, ο Έλληνας αμυντικός κέρδισε την εμπιστοσύνη του Πορτογάλου τεχνικού.
Ακόμα και σε βραδιές όχι απλά άσχημες, αλλά εφιαλτικές. Μια από εκείνες τις βραδιές που έμελλαν να σημαδέψουν την καριέρα του. Η ΑΕΚ υποδεχόταν στην Ν. Φιλαδέλφεια τον Ολυμπιακό σε ένα ματς που έμοιαζε match ball τίτλου! Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς θα κάνει ό,τι θέλει από την πλευρά του Νίκου Γεωργέα και ο κόσμος θα μοιάζει να μην τον χωράει…
«Μέσα στα αποδυτήρια συζητούσαν όλοι για μένα. Λέω μέσα μου «ήρθε η ώρα να την κάνω σιγά – σιγά…». Πήγα μετά στο σπίτι μου. Μου λέει η γυναίκα μου «μην τα παρατάς». Πολύ σημαντική η βοήθεια της και τότε, αλλά και στους τραυματισμούς μου. Σε αυτήν οφείλω πολλά. Τελικά κατάφερα να γυρίσω τον κόσμο υπέρ μου. Και όποτε ακούω το όνομα μου στο γήπεδο λέω καλά έκανα και έμεινα τελικά σε αυτήν την ομάδα», ήταν η εκδοχή που ο ίδιος παραδέχτηκε σε συνέντευξή του πριν λίγα χρόνια.
«Ήταν πολύ καλό βράδυ για τον Τζόρτζεβιτς, πολύ κακή εμφάνιση δική μου, αλλά δεν έφταιγα εγώ για όλα. Έλεγα μετά το ματς «λίγα τα ψωμιά μου στην ΑΕΚ. Όποτε ακουμπούσα την μπάλα γιούχαραν. Δύσκολες καταστάσεις. Τα άκουσα όλα εγώ για όλους», πρόσθεσε.
Ιατρικό δελτίο!
Η εμπιστοσύνη του κόσμου δεν υπήρχε πλέον, όμως ο Φερνάντο Σάντος επέμεινε. Στήριξε τον παίκτη του, ο οποίος θα πανηγύριζε στο τέλος της σεζόν την κατάκτηση του κυπέλλου, μια ανάμνηση που μέχρι και σήμερα μνημονεύει ως την καλύτερη της καριέρας του. Τα ψωμιά του, όπως αποδείχθηκε δεν ήταν λίγα και η θέλησή του ισχυρή. Παρότι τα χρόνια που θα ακολουθούσαν θα τον είχαν μόνιμη πηγή του καθημερινού ρεπορτάζ και θα προλάβαινε με την ΑΕΚ να τραυματιστεί με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Το αποκορύφωμα θα έρθει για τον Νίκο Γεωργέα τον Δεκέμβρη του 2004, λίγο πριν μπει η νέα χρονιά.
Στη Νεάπολη η ΑΕΚ κέρδιζε 3-2 τον Ιωνικό και σε σύγκρουση με τον Μιχαηλίδη, ο Νίκος Γεωργέας θα αποχωρήσει τραυματίας. Οι γιατροί της Ένωσης επιμένουν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου μετά τις απαραίτητες εξετάσεις προκύπτει ότι είχε μεγάλο περινεφρικό αιμάτωμα. Αν είχε πάει σπίτι του, λένε οι γιατροί, θα μπορούσε να χάσει τη ζωή του στον ύπνο του. Η τελική διάγνωση: Νοσηλεία μιας εβδομάδας, στενή ιατρική παρακολούθηση και τρεις μήνες έξω!
Απαραίτητη σημείωση: Ο Νίκος Γεωργέας είχε επιστρέψει στην αγωνιστική δράση στις 2 Δεκεμβρίου, 25 μέρες πριν τραυματιστεί εκ νέου. Στις 21 Αυγούστου, σε ένα φιλικό με την Μπρέσια, ο αμυντικός της ΑΕΚ είχε υποστεί κάταγμα ποδοκνημικής, με αποτέλεσμα να παρακολουθεί την ομάδα του για 3,5 μήνες. Το αντιμετώπιζε πάντα με χιούμορ! «Τι να τον κάνουμε τον Ολισαντέμπε; Τραυματίες έχουμε!», είχε πει εκείνη την περίοδο, όταν είχε κυκλοφορήσει το σενάριο περί μετακόμισης του επιθετικού του Παναθηναϊκού στην ΑΕΚ. Το χιούμορ, άλλωστε, τον χαρακτήριζε σε κάθε του στιγμή με την ΑΕΚ. Από τον πιο σκληρό και επίπονο τραυματισμό μέχρι και όταν παραλάμβανε βραβεία «MVP» και παρακαλούσε τον γιο του να μην το σπάσει…
Κατά τα άλλα – ζωή και υγεία να ‘χει – αλλά όλα τα έχει πάθει! Θλάση στους προσαγωγούς, θλάση στους κοιλιακούς προσαγωγούς, ένα σωρό επιπόλαιους τραυματισμούς, αλλά πάντα με ένα χαμόγελο. Το χαμόγελο και το χιούμορ του τον κάνουν να ξεχωρίζει, να αποτελεί ένα από τα αγαπημένα παιδιά των αποδυτηρίων. Το προσωνύμιο «φούλης» έχει κολλήσει εδώ και πολλά χρόνια και είναι το σύντομο του «αδελφούλη», αφού ο Γεωργέας ήταν και παραμένει από τους πιο αγαπητούς στα αποδυτήρια της ΑΕΚ.
Συνηθίζει να κάνει πλάκες στους συμπαίκτες του, αλλά κυρίως στον εαυτό του. Όπως έκανε και το καλοκαίρι, όταν τον ρωτούσαν τι συνέβη με την υπόθεση του Κάρλος Αραούχο. «Του λέω «στείλε εξώδικο, στείλε εξώδικο», είπε από την Αυστρία στη διάρκεια της προετοιμασίας και ξεκαθάριζε τον κυριότερο λόγο που η ΑΕΚ θα πήγαινε καλά φέτος. «Ε, θα παίξω κι εγώ κι αυτό είναι σημαντικότερο».
Το μεν πνεύμα πρόθυμο…
… η δε σάρκα αποδείχθηκε ασθενής. Ο Νίκος Γεωργέας έπαιξε το καλοκαίρι στον αγώνα με την Νταντί Γιουνάιτεντ και αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο. Το γόνατό του έμοιαζε και πάλι να τον προδίδει, όπως πριν από δύο χρόνια. Στις 24 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκε σε μια ακόμα χειρουργική επέμβαση και βγαίνοντας απ’ το νοσοκομείο έλεγε «θα γυρίσω πάλι βασικός». Και δεν είναι να μην τον πιστέψεις… Το έχει κάνει, άλλωστε, και σε πιο δύσκολη σεζόν.
Στην πιο φτωχή – μέχρι τώρα – σεζόν του με την ΑΕΚ έπαιξε οκτώ παιχνίδια, το πρώτο εκ των οποίων τον Μάρτιο! Το 2008 ανασύρθηκε από τον πάγκο όταν ανέλαβε ο Νίκος Κωστένογλου και ήταν από τους καταλυτικούς παράγοντες του εκπληκτικού σπριντ που είχε κάνει η Ένωση στο φινάλε εκείνης της σεζόν.
Είχε προηγηθεί, όμως, η μεγαλύτερη μάχη με τον χρόνο και τον πόνο… «Ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Έβλεπα την ομάδα να παίζει και εγώ ήμουν έξω», θα πει και θα περιγράψει… «Μου είχε περάσει πολλές φορές από το μυαλό ότι θα σταματήσω το ποδόσφαιρο και το έλεγα συνέχεια στη γυναίκα μου. Ειδικά αφότου έκανα το πρώτο χειρουργείο και όταν δοκίμασα να μπω πονούσα. Τότε σκέφτηκα ότι ίσως να μην ξανάπαιζα, γιατί ήταν σοβαρό το πρόβλημα μου στο γόνατο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω γι’ αυτό τη γυναίκα μου, που συνεχώς ήταν δίπλα μου και μου έλεγε πως θα το ξεπεράσω. Και επίσης τον Νίκο Κωστένογλου που με πίστεψε και με έβαλε να ξαναπαίξω».
Η γυναίκα του, ο Γιώργος Αλεξόπουλος και ο Παναγιώτης Λαγός. Εκείνοι που υπομονετικά προπονούνταν, έκαναν θεραπεία, έβλεπαν τα ματς από την κερκίδα και προσπαθούσαν να δώσουν δύναμη ο ένας στον άλλο…
Πιστός στρατιώτης!
Δέκα χρόνια μαζί… Το καλοκαίρι του 2008 πέρασε από τα γραφεία της ΠΑΕ και δεν άργησε να υπογράψει για δύο χρόνια. Ένα χρόνο μετά το επέκτεινε για μια ακόμα σεζόν και είναι δεσμευμένος ως το 2011. Η πρώτη συμφωνία του Νίκου Γεωργέα με την ΑΕΚ το 2001 ήταν για πέντε χρόνια, με σπαστό συμβόλαιο. Το σπαστό συμβόλαιο τελείωσε στις 31/12/2003 και ο αμυντικός της Ένωσης ήταν ελεύθερος για τέσσερις μέρες. Δεν σκέφτηκε να φύγει από την ΑΕΚ και στις 4/1/2004 υπέγραψε νέο συμβόλαιο για τρία ακόμα χρόνια. Σε μια εποχή δύσκολη για την Ένωση, σε μια εποχή που η πόρτα είχε ανοίξει και το σηματάκι «EXIT» ήταν αναμμένο.
Δεν ήταν η μόνη φορά που έδειξε πιστός στην ΑΕΚ. Ο Νίκος Γεωργέας ήταν εξαρχής θετικός στην κίνηση του Ντέμη Νικολαΐδη και από τους παίκτες που δεν προέβαλαν αντίσταση. Ήταν ένας από τους δέκα που είχαν δώσει «παρών» στη συνάντηση που είχε γίνει με τον Γιώργο Κιντή, προκειμένου να ενημερωθούν για τις προτάσεις του μετέπειτα προέδρου της ΑΕΚ. Λίγο μήνες αργότερα, ο Νικολαΐδης θα αναλάβει, ο Γεωργέας θα παραμείνει και, μάλιστα, θα επεκτείνει τη συνεργασία του με την ΑΕΚ μέχρι το 2008! Κι από ‘κει για το 2010. Και μετά για το 2011. Και βλέπουμε…
Το σύνθημα!
Ήταν τα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου… Μια βροχερή βραδιά τον Οκτώβριο του 2005 στη Ν. Σμύρνη. Το όνομά του έγινε σύνθημα από τους οπαδούς της ΑΕΚ! Λίγο μετά, ήρθε η έμπνευση. «Γεωργέα, Γεωργέα, τα φυτά στην Καλαμάτα είναι ωραία»! Μετά από εκείνο το σημείο τρελάθηκε… Έδινε την εντύπωση πως αν μπορούσε θα ανέβαινε στην κερκίδα, να τραγουδάει κι εκείνος κάτω από τη βροχή. Δεν μπορούσε, όμως, ούτε να κοιτάξει τον κόσμο. Είναι πολύ σεμνός για να το κάνει. Προτίμησε να βγάλει όλη την ενέργεια που έπαιρνε από τον κόσμο μέσα στο γήπεδο. Έτρεχε, έτρεχε, έτρεχε…
Το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ του έδωσε την ευκαιρία να πει το πρώτο ευχαριστώ. Σε κάθε του επαφή με τη μπάλα παρατεταμένο χειροκρότημα. Κι ο Βλάνταν Ίβιτς εκεί – όταν όλα είχαν ουσιαστικά τελειώσει – να επιμένει να του τη δίνει για να αποθεώνεται. Στο τέλος του ματς πνιγόταν στις αγκαλιές των συμπαικτών του και χειροκροτούσε την κερκίδα. Είχαν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τον Ιανουάριο του 2001. 2,5 από τον Γενάρη του 2003. Πολλά χρόνια για να περιμένει ένας από τους πιο άτυχους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ την ημέρα της δικαίωσής του.
«Περίεργο σύνθημα, αλλά μου δίνει πολύ δύναμη… Παρακαλάω να μην τελειώσει το ματς για να παίζω και να τρέχω». Οι δημοσιογράφοι επιμένουν σε κάθε συνέντευξη. Τον ρωτάνε για το σύνθημα, τον ρωτάνε πότε θα σκοράρει με τη φανέλα της ΑΕΚ. «Ούτε στην προπόνηση δεν βάζω, θα βάλω στο παιχνίδι; Φέτος (σ.σ. το 2008) πάω αρκετές φορές κοντά στην περιοχή. Με τον Πανσερραϊκό σούταρα πήγε στο κόρνερ η μπάλα, στο πλάγιο…», είχε πει πριν χρόνια, ενώ μια πιο πρόσφατη δήλωσή του μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά. «Θα το βάλω όταν φτιάξουν τα διοικητικά της ομάδας». Μήπως? gazzetta.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου