29.12.10

Καταργείται οριστικά η Αγροφυλακή !!

Καταργείται η Ελληνική Αγροφυλακή και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και κλιματικής Αλλαγής ενώ θα ασκούνται πλέον από τις τοπικές δασικές υπηρεσίες. Αυτό προβλέπεται από το νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την σύσταση και λειτουργία ειδικής υπηρεσίας αντιμετώπισης περιστατικών Αυθαιρεσίας με δράστες μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας. Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα θέματα των εποχικών πυροσβεστών, σύμφωνα και με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Ειδικότερα: ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ
Προβλέπεται με το σχέδιο νόμου ότι το προσωπικό της Αγροφυλακής:
- μετατάσσεται στις Δασικές Υπηρεσίες του τόπου που υπηρετεί, στις οποίες συνιστώνται αντίστοιχες οργανικές θέσεις, ανάλογα με τα προσόντα του.
- Συγκροτείται με αυτό ενιαίος μηχανισμός ελέγχου και προστασίας των δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.
- Εξασφαλίζεται έτσι καλύτερος συντονισμός και αποτελεσματικότερος έλεγχος της άσκησης των αρμοδιοτήτων αυτών, αλλά και σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.
ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ
Το Γραφείο Αντιμετώπισης Αστυνομικής Αυθαιρεσίας θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στα καθήκοντά του θα είναι:
1) να δέχεται καταγγελίες για περιστατικά προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή βασανιστηρίων ή άλλων περιστατικών αυθαιρεσίας από το ένστολο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, Λ.Σ.) σε βάρος κάθε ατόμου που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών της ΕΕ.
2) να οδηγεί σε λογοδοσία υπεύθυνους για τέτοια περιστατικά από το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και να αποδείξει ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται στις υποδείξεις και τις κατευθυντήριες αρχές των Ευρωπαϊκών Οργάνων που διαμορφώθηκαν με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διερεύνηση καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
3)να επιλαμβάνεται και αυτεπαγγέλτως ιδίως σε περιπτώσεις που υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο ή σε ΜΜΕ τα οποία περιέχουν επαρκή στοιχεία ώστε να γίνει έρευνα.
4) να μην διερευνά σε καμία περίπτωση το ποινικό σκέλος της υπόθεσης αλλά αν η καταγγελία αφορά αξιόποινη πράξη να την αποστέλλει αμέσως στον αρμόδιο εισαγγελέα
Το Γραφείο λειτουργεί υπό την ευθύνη Τριμελούς Επιτροπής υψηλού κύρους και συγκροτείται από έναν επίτιμο αρεοπαγίτη, ως πρόεδρο και ως μέλη τον Νομικό Σύμβουλο του κράτους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από έναν επίτιμο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή Εφετών.
Ο πειθαρχικός έλεγχος των δραστών παραμένει στα πειθαρχικά όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά θα εξετάζεται κατά απόλυτη προτεραιότητα και θα ενημερώνεται και ο καταγγέλλων ιδιώτης για το τελικό πόρισμα.
Η επιτροπή θα υποβάλει κάθε χρόνο αναλυτική έκθεση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η έκθεση αυτή διαβιβάζεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής προς ενημέρωση των μελών της.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Με το νομοσχέδιο διευρύνεται η αποστολή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και σε άλλα αδικήματα των υπαλλήλων και λειτουργών του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και των υπαλλήλων και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια.
Με το νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η διάθεση στις αστυνομικές αρχές και τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής χερσαίων, πλωτών και εναερίων μεταφορικών μέσων που έχουν κατασχεθεί ως αντικείμενα λαθρεμπορίας , ή ως μεταφορικά μέσα ναρκωτικών ουσιών , λαθρεμπορευμάτων ή λαθρομεταναστών και ως μέσα παράνομης διακίνησης όπλων και αρχαιοτήτων.
ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Με το νομοσχέδιο υλοποιείται η δέσμευση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τους εποχικούς πυροσβέστες καθώς θα υπαχθούν σε ιδιαίτερη κατηγορία με την ονομασία «Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», η οποία προβλέπεται να υποκαταστήσει σταδιακά το θεσμό του Εποχικού Πυροσβέστη.
Οι πυροσβέστες της κατηγορίας αυτής θα έχουν κύριο καθήκον την δασοπυρόσβεση και η δασοπροστασία. Θα επικουρούν όμως παράλληλα το πυροσβεστικό προσωπικό και σε όλα τα λοιπά καθήκοντά του, στην άσκηση των οποίων παρατηρούνται σήμερα αδυναμίες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων στο προσωπικό αυτό.
Το Πυροσβεστικό Σώμα μπορεί έτσι να καλύψει με επάρκεια πολλές από τις ελλείψεις του, εάν οι προσλαμβανόμενοι προέρχονται από εποχικούς πυροσβέστες, που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα της δασοπυρόσβεσης και έχει αποκτήσει πολύτιμη σχετική εμπειρία.
Η πρόσληψη θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια μέσω του ΑΣΕΠ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου