20.11.10

Γιάννης Κουτσούκος: Ποιότητα, τυποποίηση, προβολή και έλεγχος της αγοράς θα δώσουν ώθηση στο ελαιόλαδο !

Διότι το δικό μας το προϊόν, το ελαιόλαδο μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υποβαθμιστεί, τις νοθείες και όσα συμβαίνουν στην αγορά !!
«Η Κυβέρνηση, για να προστατεύσει το εισόδημα του ελαιοπαραγωγού, δουλεύει συντονισμένα και στις τρεις κατευθύνσεις και πρόσθετα παρεμβαίνει σε αυτό που εσείς τονίσατε νωρίτερα, στην ολιγοπωλιακή οργάνωση της αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Κουτσούκος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Κριτσωτάκη.
«Η Κυβέρνηση, για να προστατεύσει το εισόδημα του ελαιοπαραγωγού, δουλεύει συντονισμένα και στις τρεις κατευθύνσεις και πρόσθετα παρεμβαίνει σε αυτό που εσείς τονίσατε νωρίτερα, στην ολιγοπωλιακή οργάνωση της αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος και συνέχισε: «Εμείς προσπαθούμε με συντονισμένες πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη στροφή στην ποιότητα, στα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, με ενίσχυση των προγραμμάτων των διεπαγγελματικών οργανώσεων για την τυποποίηση και ταυτοποίηση του ελαιολάδου, με ενίσχυση των προγραμμάτων για την προβολή του ελαιολάδου σε όλη την Ευρώπη και στις χώρες που έχουν μικρή κατανάλωση…
με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για βελτίωση της ελαιοκαλλιέργειας των διαδικασιών τυποποίησης, με τη διασφάλιση στους παραγωγούς της ενιαίας ενίσχυσης, ώστε απερίσπαστοι από τέτοια μέτρα να ασχοληθούν με την παραγωγή του προϊόντος, με συντονισμένους ελέγχους στην αγορά που θα προστατεύσουν το ελαιόλαδο από προσμείξεις, νοθείες και αισχροκέρδειες.
Προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζουμε συγκροτημένη πολιτική το επόμενο διάστημα να ελέγξουμε το κομμάτι της αγοράς. Ταυτόχρονα, για το κόστος παραγωγής γνωρίζετε ότι έχουμε εξασφαλίσει στους παραγωγούς την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο, την επιστροφή του ΦΠΑ.
Δουλεύουμε, λοιπόν, με στόχο μια εθνική στρατηγική, με μέτρα σε τρεις κατευθύνσεις
Επίσης, πρέπει να επισημάνω ότι πρόσφατα το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του ΟΠΕΓΕΠ τον κατάλογο των προϊόντων ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης, ώστε να ξέρουν οι καταναλωτές και να ελέγχουν στο ράφι και οι ίδιοι τα σήματα και την ποιότητα του προϊόντος.
Ενώ σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και τον ΕΦΕΤ θα εντείνουμε τους ελέγχους για το πρόβλημα της νοθείας που -σωστά επισημάνατε- είναι σε πολύ σημαντική έκταση και υποβαθμίζει το προϊόν μειώνοντας και το εισόδημα του παραγωγού.
Διότι το δικό μας το προϊόν, το ελαιόλαδο μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υποβαθμιστεί, τις νοθείες και όσα συμβαίνουν στην αγορά.
Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, επειδή θίχθηκε το θέμα της μεσογειακής διατροφής -μια και προχθές η UNESCO μετά από πάρα πολύ συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης αναγνώρισε τη μεσογειακή διατροφή- κυρίως, ως συνδεόμενη με έναν τρόπο ζωής παραγωγής, με την κουλτούρα δηλαδή των χωρών της Μεσογείου- να σημειώσω πως δεν θεωρώ πως εμείς διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο. Το αντίθετο.
Για εμάς με τα αναγνωρισμένα προϊόντα της κάθε περιοχής, τα καλάθια κάθε περιοχής και ιδιαίτερα την κρητική διατροφή, που αποτελεί το συστατικό, πάρα πολύ σημαντικό της Μεσογειακής διατροφής και με δεδομένο ότι κατοχυρώσαμε και οργανώνουμε εδώ στην Ελλάδα, στην Βυτίνα, κύριε Πρόεδρε, το Κέντρο της Μεσογειακής Διατροφής, μας δίνει πάρα πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτήν την εξέλιξη πρέπει να την δούμε ως πλεονέκτημα και όχι ως μειονέκτημα, για την προώθηση των ελληνικών μας προϊόντων».ΠΑΣΕΓΕΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου