24.11.10

Νέο φάρμακο -Μειώνει τον κίνδυνο για AIDS μέχρι 90% !

Μελέτη σε 2500 ομοφυλόφιλους !
Η καθημερινή λήψη αντιρετροϊκού φαρμάκου μπορεί να μειώσει κατά τουλάχιστον 44% τον κίνδυνο μόλυνσης των ομοφυλόφιλων από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, δείχνει μελέτη που έγινε σε 2.500 ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και διεμφυλικούς σε 4 ηπείρους και δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine». Η προστατευτική ικανότητα του σκευάσματος Truvada μπορεί να φτάσει μέχρι και το 90% αν η λήψη γίνεται σχολαστικά και συνδυάζεται με άλλους τρόπους πρόληψης. Το σκεύασμα, που εμπεριέχει τις δραστικές ουσίες εμπτρισιταβίνη και τενοφοβίρη, χορηγούνταν καθημερινά σε άνδρες οι οποίοι παρακολουθούνταν επί έναν χρόνο. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο είχαν 44% μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό σε σχέση με εκείνους που πήραν ψευδοφάρμακο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κίνδυνος μειώθηκε μέχρι και 90% δίνοντας ισχυρή ένδειξη ότι το φάρμακο μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτική ασπίδα.
Τη μελέτη έκανε ιδιωτικό ινστιτούτο (Grant of the Gladstone Institutes) που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιογόνων και Μεταδοτικών Νοσημάτων και το Ιδρυμα Γκέιτς.
Τα αποτελέσματα της μελέτης χαιρετίστηκαν με ελπίδα. Για «σπουδαία ημέρα» έκανε λόγο ο Μίτσελ Γουόρεν, διευθυντής της οργάνωσης AVAC, που αγωνίζεται για την πρόληψη στην επιδημία του AIDS, ενώ ο γιατρός Κέβιν Φέντον, διευθυντής προγραμμάτων πρόληψης AIDS στα Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Επιδημιών (CDC), ανέδειξε τα αποτελέσματα ως «μείζονα πρόοδο στην έρευνα για την πρόληψη του HIV». Το CDC θα εκδώσει οδηγίες για τη χρήση του φαρμάκου σύντομα.
Επανάπαυση
Ο Φέντον και άλλοι, πάντως, ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επαναπαυτούν οι ομοφυλόφιλοι και να μην παίρνουν άλλες προφυλάξεις, αν και η μελέτη έδειξε ότι τελικά ήταν πιο προσεκτικοί. «Οι γκέι και οι αμφιφυλόφιλοι καλά θα κάνουν να μην πετάξουν τα προφυλακτικά τους, ούτε να εγκαταλείψουν άλλους τρόπους προστασίας από το AIDS», είπε.Οι δραστικές ουσίες του σκευάσματος δεν έχουν εγκριθεί ειδικά για την πρόληψη του AIDS όμως οι γιατροί μπορούν να τις συνταγογραφούν. Το Truvada κοστίζει στις ΗΠΑ 5.000-14.000 δολάρια το χρόνο ανάλογα με τον τρόπο τιμολόγησης, τα γενόσημα όμως που πωλούνται στις φτωχότερες χώρες κοστίζουν 150 δολάρια ετησίως.Τα κάπως ενθαρρυντικά νέα για το AIDS είναι ότι ανακόπτεται σταδιακά, αν και ακόμα 10 εκατομμύρια άνθρωποι που χρειάζονται φάρμακα δεν μπορούν να τα έχουν. «Σταματήσαμε και αρχίσαμε να αναστρέφουμε την επιδημία», δήλωσε με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων του 2009 ο διευθυντής του προγράμματος του ΟΗΕ για το AIDS, Μισέλ Σιντιμπέ. Enet.gr (Πηγές: www.nytimes.com, BBC, Ρόιτερς, Ασ.Πρες)

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου