1.10.10

Οι νέες ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ !

Γράφει η Νάντια Γιαννακοπούλου!
Η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για μετεγγραφές ξεκινάει τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου !
Σημαντικές βελτιώσεις στα θέματα μετεγγραφών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ φέρνουν οι διατάξεις του Νόμου 3879 του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο οποίος υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 14/09/10. Στόχος των διατάξεων αυτών είναι να γίνονται οι μετεγγραφές με τον πλέον αδιάβλητο και αντικειμενικό τρόπο, ενώ παράλληλα διευκολύνεται η φοίτηση πολλών σπουδαστών που για οικονομικούς λόγους αδυνατούν να σπουδάσουν ή επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθούν οι φετινές μετεγγραφές των φοιτητών την οποία ανακοίνωσε στις 30/09/10 το Υπουργείο Παιδείας, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:
I. Ηλεκτρονική αίτηση µπορούν να υποβάλουν οι παρακάτω 7 κατηγορίες δικαιούχων για τις οποίες δεν υπάρχει ποσοτικός περιορισµός και µόνο όσοι βρίσκονται στο πρώτο εξάµηνο των σπουδών τους.
1. Πολύτεκνοι γονείς και τέκνα.
2. Γονείς και τέκνα πολυµελών οικογενειών µε τρία ζώντα τέκνα εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το εικοστό έκτο έτος της ηλικίας του.
3. Τέκνα θυµάτων τρομοκρατικών ενεργειών.
4. Ορφανοί φοιτητές ή σπουδαστές από τον έναν ή και από τους δύο γονείς, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ.
5. Φοιτητές ή σπουδαστές που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στα ΤΕΦΑΑ ή σε άλλη σχολή ή τµήµα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ πέτυχαν εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις.
6. Φοιτητές ή σπουδαστές µε αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε τµήµα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ διαφορετικής πόλης της μόνιµης κατοικίας των γονέων, οι οποίοι επιθυµούν τη μετεγγραφή τους σε τµήµατα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ που δεν ανήκουν στα τµήµατα της Αττικής και του Νοµού Θεσσαλονίκης.
7. Αδέλφια που φοιτούν σε τµήµατα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ διαφορετικής πόλης της μόνιµης κατοικίας των γονέων τους και που επιθυµούν τη μετεγγραφή τους κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος σε αντίστοιχα τµήµατα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ του ιδίου νοµού, τα οποία δεν ανήκουν στα τµήµατα της Αττικής και του Νοµού Θεσσαλονίκης.
Η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για μετεγγραφές ξεκινάει τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου. Μία εβδομάδα μετά την ηλεκτρονική αίτηση ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται για το αποτέλεσµα. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μετεγγραφών θα υποβάλλονται στην ιστοσελίδα http://metegrafes.minedu.gov.gr. Αν ο λόγος μετεγγραφής των κατηγοριών 3, 4, 5, 6 και 7 ανακύψει μεταγενέστερα, τότε οι αιτήσεις υποβάλλονται στις γραμματείες των τµηµάτων υποδοχής.
ΙΙ) Αίτηση στις γραμματείες των σχολών υποδοχής, µε ποσοτικό περιορισµό, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν οι:
1. Φοιτητές ή σπουδαστές που εγγράφηκαν σε τµήµα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, για λόγους υγείας έχουν δικαίωµα πρόσβασης σε ποσοστό θέσεων 5% επί του αριθµού των εισακτέων στο τµήµα υποδοχής.
2. Φοιτητές ή σπουδαστές οι οποίοι είναι γονείς ή τέκνα ή αδελφοί ή σύζυγοι ατόµου που είναι τυφλός ή κωφάλαλος ή νεφροπαθής που υποβάλλεται σε αιµοκάθαρση ή πάσχει από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκει στην κατηγορία ατόµων µε ειδικές ανάγκες επειδή έχει κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% μετεγγράφονται σε ποσοστό 1% του αριθµού των εισακτέων στο τµήµα υποδοχής.
3. Τα τέκνα των γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ. Οι μετεγγραφές της περίπτωσης αυτής δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν συνολικά σε ποσοστό το 14% του αριθµού των εισακτέων στο τµήµα υποδοχής. Για τα τµήµατα υποδοχής των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Αττικής και του Νοµού Θεσσαλονίκης δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν σε ποσοστό το 9% του αριθµού των εισακτέων.
4. Φοιτητές ή σπουδαστές µε αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε τµήµα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ διαφορετικής πόλης της μόνιµης κατοικίας των γονέων, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ. Για τις μετεγγραφές σε τµήµατα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Αττικής και του Νοµού Θεσσαλονίκης το ποσοστό των μετεγγραφόμενων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 4% επί του αριθµού των εισακτέων του τµήµατος υποδοχής. Για τα τµήµατα υποδοχής πανεπιστημίων και ΤΕΙ που βρίσκονται εκτός των προαναφερόμενων περιοχών δεν τίθενται ποσοστιαίοι περιορισµοί ούτε περιορισµοί εισοδήματος. Ειδικά για τις μετεγγραφές σε τµήµατα υποδοχής εκτός Αττικής και Νοµού Θεσσαλονίκης, επιτρέπεται χωρίς ποσοστιαίους περιορισµούς η μετεγγραφή και των δύο αδελφών σε αντίστοιχα τµήµατα άλλων πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.
5. Φοιτητής ή σπουδαστής τρίτεκνης οικογένειας δύναται να υποβάλει αίτηση μετεγγραφής μετά τη λήξη της προθεσµίας, 20/10/2010, απευθείας στο τµήµα υποδοχής στην περίπτωση που το τρίτο τέκνο της οικογένειας γεννηθεί μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσµίας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός βρίσκεται στο α’ εξάµηνο σπουδών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου