11.9.10

Οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Αθήνα - Πειραιά – Θεσσαλονίκη !!

Οι τρείς δήμοι με το 70 % του πληθυσμού της χώρας!
Το ενδιαφέρον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση άρχισε να εντείνεται το 1994, όταν καθιερώθηκε για πρώτη φορά ο θεσμός του αιρετού νομάρχη, συνεχίστηκε με το Σχέδιο «Καποδίστριας» και την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ενώ φαίνεται να «απογειώνεται» με το σχέδιο «Καλλικράτης» του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, που δίνει διευρυμένες αρμοδιότητες στους τοπικούς άρχοντες. Οι τρεις μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη ήταν ανέκαθεν στο επίκεντρο της διεκδίκησης κεντρικών στελεχών των κομμάτων, ενώ, μαζί με τις νομαρχίες, επικέντρωναν σχεδόν όλο το πολιτικό ενδιαφέρον, δίνοντας παράλληλα και έντονο «κομματικό χρώμα» στις αυτοδιοικητικές εκλογές…..
Το Δήμο Αθηναίων διεκδίκησε το 1982 ο βουλευτής της ΝΔ και μετέπειτα πρωθυπουργός Τζανής Τζανετάκης, ενώ στις ίδιες εκλογές ο υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Παπασπύρου βάζει υποψηφιότητα και κερδίζει το δήμο Πειραιά.
Το 1986 ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Μητσοτάκης κατεβάζει υποψήφιους σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη κεντρικά στελέχη του κόμματος: Το Μιλτιάδη Έβερτ, τον Ανδρέα Αδριανόπουλο και τον Σωτήρη Κούβελα οι οποίοι κερδίζουν αντίστοιχα και τους τρεις δήμους.
Στις αμέσως επόμενες εκλογές για το δήμο της Αθήνας αναμετρήθηκαν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αντώνης Τρίτσης, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και η Μελίνα Μερκούρη που στηρίχθηκε από το (αντιπολιτευόμενο τότε ΠΑΣΟΚ) και έχασε την εκλογική μάχη.
Για δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, το 1994 και το 1998, η ΝΔ κατεβάζει υποψήφιο για τη δημαρχία της Αθήνας το Δημήτρη Αβραμόπουλο, που επικρατεί των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ Θόδωρου Πάγκαλου και Μαρίας Δαμανάκη, η οποία υποστηρίχθηκε τότε και από τον ΣΥΝ.
Το 2002 η ΝΔ ανακοινώνει ως υποψήφιο για το δήμο της Αθήνας ένα ακόμα κεντρικό της στέλεχος, την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υπερίσχυσε του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή.
Το 2006 δύο ακόμα κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων, ο Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ και ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ, αναμετρώνται για το Δήμο Αθηναίων, με τον πρώτο να κερδίζει τη δημαρχία, την οποία διεκδικεί εκ νέου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου