1.9.10

«Μαύρη ημέρα » για τους καπνιστές !!

Πάφ και ….πρόστιμο από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου !!
«Μαχαίρι» βάζει το υπουργείο Υγείας, από σήμερα, στο κάπνισμα, εν μέσω έντονων αντιδράσεων των «θεριακλήδων», αλλά και των καταστηματαρχών. Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, «απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα από 1ης Σεπτεμβρίου 2010 σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς εργασιακούς χώρους» χωρίς τη δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων, ενώ θα απαγορευθεί το κάπνισμα και σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μία ημέρα που θα τη θυμούνται οι Έλληνες, καθώς βάσει του σχετικού νόμου, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας,
με τους παραβάτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα και ποινές… ακόμη και Αυτόφωρο, εάν δεν συμμορφωθούν. Ο πρώτος μήνας θα λειτουργήσει ως «περίοδος χάριτος», καθώς θα γίνονται μόνο συστάσεις, οι οποίες όμως, θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, εφόσον μια επιχείρηση ή ένας καπνιστής «υποτροπιάσουν» αργότερα και το φαινόμενο επαναληφθεί.
ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Τα πρόστιμα στους υπεύθυνους διαχείρισης για την εφαρμογή του νόμου, είτε αυτοί είναι καταστηματάρχες, είτε υπεύθυνοι χώρων εργασίας, όπως οι διευθυντές επιχειρήσεων και εταιρειών, ή άλλοι, θα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.
Έγινε, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι μετά την τέταρτη υποτροπή, τα καταστήματα θα «σφραγίζονται» προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη, θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.
Στους καπνιστές, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Όσοι έχουν να αναφέρουν πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες που αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου θα μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο αριθμό 1142.
Η εφαρμογή των μέτρων θα εποπτεύεται από το Λιμενικό Σώμα, τη δημοτική αστυνομία, την αστυνομία, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες των νομαρχιών και των δήμων. Το 80% των εσόδων από τα πρόστιμα θα αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με το νέο νόμο:
• Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα μέσα μεταφοράς και τα ταξί, όπου επίσης θα ισχύουν τα πρόστιμα.
• Απαγορεύεται επίσης το κάπνισμα και σε όλους τους χώρους εργασίας, ακόμα και σε όσους είχαν ειδικά διαμορφωμένα καπνιστήρια.
• Κατ’εξαίρεση θα επιτρέπεται μέχρι την 1η Ιουνίου 2011 το κάπνισμα σε καζίνο και σε κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων
Τσουχτερά πρόστιμα και αυστηρές ποινές προβλέπονται για τους παραβάτες:
• Οι υπεύθυνοι διαχείρισης για την εφαρμογή του νόμου, είτε αυτοί είναι καταστηματάρχες, είτε υπεύθυνοι χώρων εργασίας, όπως οι διευθυντές επιχειρήσεων και εταιρειών ή άλλοι, θα τιμωρούνται με πρόστιμα που κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.
• Σχετικά με τα καταστήματα, μετά την τέταρτη υποτροπή, θα σφραγίζονται προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.
• Στους καπνιστές που δεν θα συμμορφώνονται θα επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ.
• Σε όσους καπνίζουν σε νοσοκομείο, σχολείο ή παιδότοπο 100 ευρώ
• Στους οδηγούς μέσων δημόσιας χρήσης που επιτρέπουν σε επιβάτες να καπνίζουν πρόστιμο 500 ευρώ ενώ οι επιβάτες τιμωρούνται με 50 ευρώ.
• Οι καπνιστές δεν αποκλείεται να έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με το Αυτόφωρο, γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο.
• Πρόστιμα θα επιβάλλονται και αν διαπιστώνεται πώληση προϊόντων καπνού σε ανήλικους.
• Όλα τα πρόστιμα θα μειώνονται κατά 50% αν οι παραβάτες πληρώσουν μέσα σε 15 ημέρες.
«Πλήγμα» στις επιχειρήσεις
«Με τον αντικαπνιστικό νόμο συμφωνούμε επί της αρχής και επί της ουσίας. Διαφωνούμε, όμως, με τον χρόνο που επελέγη από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιριών Εστίασης εν Ελλάδι, Γιώργος Καβαθάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος αντικαπνιστικός νόμος, με δεδομένη την πτώση του τζίρου κατά 20 έως 25%, και την οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση, θα οδηγήσει τους καταστηματάρχες στην οικονομική «καταστροφή».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου