3.9.10

«Καπνοαπαγόρευση». Πως είδαν οι Μεσσήνιοι το μέτρο!

Εξαφανίστηκαν τα τασάκια από τα …Καφέ – Πάφ και πούφ στα πεζοδρόμια !
Τις πρώτες μέρες ισχύος της ...«καπνοαπαγόρευσης» σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, διατυπώθηκαν συγκρατημένες αντιδράσεις από τους καπνιστές και βαθύς σκεπτικισμός κυρίως από τους επιχειρηματίες καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, οι οποίοι «βλέπουν» τον χειμώνα δύσκολο, καθώς όπως λένε «καλά, τώρα που είναι ακόμη καλοκαίρι και ο κόσμος κάθεται έξω. Όταν πέσει η θερμοκρασία, πώς θα πεισθούν να πιουν τον καφέ τους, χωρίς να καπνίζουν; Στους καχύποπτους, που κάνουν λόγο για «υποχωρήσεις» μεταξύ καταστηματαρχών και πελατών, δεδομένου ότι στις μικρότερες κοινωνίες οι σχέσεις καταστηματαρχών και πελατών αγγίζουν τα όρια της φιλίας και άρα «πώς να απαγορεύσεις στον φίλο σου να καπνίσει;», οι ελεγχόμενοι εμφανίζονται ανίκανοι να...ελιχθούν. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για να κάνει κανείς τα ... στραβά μάτια, όταν οι έλεγχοι, ήδη από την πρώτη μέρα είναι εντατικοί και τα πρόστιμα μεγάλα», δηλώνουν οι καταστηματάρχες. «Θα πειθαρχήσω για να βοηθήσω τον εαυτό μου, αλλά και τον φίλο μου. Δεν είναι καιροί για πρόστιμα...», σχολιάζουν οι θεριακλήδες πελάτες. Ωστόσο, στην Ελλάδα ...το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι... Αρκετοί καπνιστές μπήκαν ήδη στον πειρασμό να σκεφτούν διεξόδους από τον περιορισμό. «Θα πηγαίνουμε σε απομακρυσμένα από την πόλη καφέ, όπου εκτιμούμε ότι δεν θα φτάνουν τα ελεγκτικά κλιμάκια», δηλώνουν.
Στη Καλαμάτα
Με σχετική χαλαρότητα αντιμετωπίστηκαν στη Καλαμάτα και τις υπόλοιπες πόλεις της Μεσσηνίας οι Δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες κρατούν, έτσι κι αλλιώς, τους θαμώνες των καταστημάτων στους ανοικτούς χώρους.
Στη Καλαμάτα την πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου ουσιαστικά δεν υπήρξαν έλεγχοι, αλλά μόνο ενημερωτική καμπάνια για την απαγόρευση. Την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες κυρίως καφετεριών και κέντρων διασκέδασης εκφράζουν την διαφωνία τους για την εφαρμογή του νόμου, ιδιαίτερα στην υφιστάμενη περίοδο οικονομικής κρίσης.
Όλα τα καταστήματα, πάντως, εξαφάνισαν τα τασάκια από τους εσωτερικούς χώρους, ενώ όσοι καταστηματάρχες δεν διέθεταν εξωτερικό χώρο, αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν υποτυπώδη καπνιστήρια στα πεζοδρόμια. Πάντως, από την πλευρά της Δημοτικής Αστυνομίας, που θα αναλάβει μέρος των ελέγχων για την τήρηση της εφαρμογής του νόμου, υποστηρίζεται πως δεν φτάσει ακόμη η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο και παράλληλα τονίζεται πως δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των ελέγχων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου