22.7.10

Oι αγρότες στα... θρανία και τα γεωργικά τους μηχανήματα στο ΚΤΕΟ

Δεν είναι ούτε γιατροί, αλλά ούτε και φαρμακοποιοί. Ωστόσο, στα επόμενα χρόνια, οι Έλληνες αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν συνταγολόγιο των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν, θα αναγκάζονται- ανά τριετία ή πενταετία- να κάθονται στα ... θρανία για \"φρεσκάρισμα\" των γνώσεών τους γύρω από τη γεωργία, ενώ τα μηχανήματά τους θα πρέπει να περνούν από ΚΤΕΟ, προκειμένου να ελέγχεται η σωστή λειτουργία τους. Όλα τα παραπάνω, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος του Κέντρου ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα, Κώστας Μπούντας, πρόκειται να υιοθετηθούν στη χώρα μας, τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ (κοινοτική οδηγία 128/2009), για την ασφάλεια της υγείας των πολιτών, τη διασφάλιση της καταλληλότητας και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.
"Χημικός πόλεμος" ... φυτοφαρμάκων
Κάθε χρόνο και για την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού «γίνεται ένας χημικός πόλεμος στη χώρα μας» και αυτό, όπως επεσήμανε ο κ. Μπούντας, είναι αποτέλεσμα της μη ορθολογικής χρήσης των φυτοφαρμάκων από τους αγρότες, οι οποίοι δεν προστατεύουν καν τον εαυτό τους, φορώντας τις ειδικές στολές που υπάρχουν στο εμπόριο και που κοστίζουν «ψίχουλα».
Ενδεικτικά ανέφερε ότι, από έρευνα του ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», προέκυψε ότι οι θάνατοι από καρκίνο στα χωριά (ανά 100.000 κατοίκους κατ\' αναλογία) είναι διπλάσιοι έως τετραπλάσιοι από ό,τι στα αστικά κέντρα και, δυστυχώς, η τάση αυτή προβλέπεται να παραμείνει σε ανοδική τροχιά και στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα, εξάλλου, με άλλα στοιχεία σχετικών ερευνών, οι αγρότες εμφανίζουν τους υψηλότερους δείκτες επικινδυνότητας για εμφάνιση κακοηθών νεοπλασμάτων. «Δυστυχώς, οι Έλληνες αγρότες δεν κατανοούν τον κίνδυνο, στον οποίο θέτουν την ίδια τους την υγεία, όταν χρησιμοποιούν αμφιβόλου ποιότητας φυτοφάρμακα και στο βωμό του κέρδους ουσιαστικά θυσιάζουν τη \'ζωή\' τους», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι, καταγγελίες γεωπόνων και του ΕΣΥΦ κάνουν λόγο για παράνομη εισαγωγή και χρήση φυτοφαρμάκων από όμορες χώρες, αμφίβολης ποιότητας, μη εγκεκριμένων από την ΕΕ - ίσως και απαγορευμένων - κυρίως λόγω χαμηλού κόστους ,αλλά με πιθανό, ανυπολόγιστο κόστος επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία , το περιβάλλον και την αξιοπιστία των εξαγωγών μας. «Η χρήση τους είναι σύνηθες φαινόμενο και το πρόβλημα είναι πλέον μεγάλο», τόνισε και πρόσθεσε: «σε πολλούς δήμους και κοινότητες της Ελλάδας, που ελέγχονται δειγματοληπτικά από το ΑΠΘ, έχουν βρεθεί υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε επιφανειακά όσο και σε υπόγεια ύδατα». «Δυστυχώς», σύμφωνα με τον κ. Μπούντα, «είναι γνωστό ότι διακινούνται ακόμη σκευάσματα που έχουν αποσυρθεί ή έχουν λήξει. Περίπου το 90% των παραβάσεων που καταγράφονται πανελλαδικά αφορούν περιπτώσεις χρήσης σκευασμάτων, που δεν έχουν έγκριση για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια». Υπογραμμίζοντας ότι, στο άμεσο μέλλον το πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας δεν θα είναι οι καλύτερες τιμές, αλλά η εξασφάλιση της διάθεσης της παραγωγής μας, ο κ. Μπούντας σημείωσε ότι, η ελληνική γεωργία έχει και δυνάμεις, αλλά και δυνατότητες για να ενταχθεί στη σημερινή πραγματικότητα, αρκεί να «γίνει κατανοητό ότι η γνώση είναι το ισχυρότερο και πολυτιμότερο όπλο για κάθε αγρότη, και μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερο και από τις επιδοτήσεις που λαμβάνει». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μπούντα, για κάθε Έλληνα αγρότη που εκπαιδεύεται αντιστοιχούν 25 Ισπανοί και 45 Ολλανδοί!
Τα βασικά σημεία των επερχόμενων αλλαγών
Βάσει των επικείμενων αλλαγών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο άμεσο μέλλον, αρμόδια αρχή θα μεριμνά ώστε όλοι οι επαγγελματίες χρήστες, διανομείς και σύμβουλοι να έχουν πρόσβαση στη δέουσα κατάρτιση, που θα παρέχεται από οργανισμούς που έχουν ορισθεί από τις αρμόδιες αρχές. Φορέας εκπαίδευσης και διαπίστευσης ορίζεται ο ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» - Κέντρα «Δήμητρα», ως πρώτη εναλλακτική πρόταση για επαγγελματίες χρήστες και επαγγελματίες ψεκαστές. Από το κέντρο και- φυσικά- με απόφαση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα καταρτίζεται πενταετές πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης όλων των επαγγελματιών χρηστών, που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθένας θα λαμβάνει κάρτα, με την οποία θα πιστοποιείται η επαρκής κατάρτιση στο αντικείμενο ενασχόλησής του. Η κάρτα επαγγελματικής κατάρτισης θα είναι πενταετούς διάρκειας και θα ανανεώνεται μετά την παρακολούθηση νέου κύκλου εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τον φορέα κατάρτισης Επιπλέον, η διεύθυνση προστασίας φυτικής παραγωγής, ως αρμόδια αρχή, πρόκειται να συντάξει συνταγολόγιο γεωργικών φαρμάκων, τόσο σε ηλεκτρονική μορφή όσο και σε έντυπη. Οι επαγγελματίες αγρότες θα προμηθεύονται γεωργικά φάρμακα, βάσει συνταγής διαπιστευμένου συνταγογράφου. Σύμφωνα με τον κ. Μπούντα, το συνταγολόγιο υπολογίζεται ότι θα είναι πραγματικότητα μέχρι τέλους Δεκεμβρίου του 2010. Η διεύθυνση εκμηχάνισης του υπουργείου πρόκειται να μεριμνά ώστε ο εξοπλισμός εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων (ψεκαστικά μηχανήματα) να ανταποκρίνεται στις βασικές απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα, όπου αυτά έχουν θεσπιστεί από την Επιτροπή της ΕΕ. Θα καταρτίζει, επίσης, πενταετή προγράμματα επιθεωρήσεων, μέχρι το 2020 και τριετή προγράμματα, μετά το 2020, ελέγχου όλου του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων (ψεκαστικών). Αναφορικά με τη διαχείριση, από τους επαγγελματίες χρήστες, των κενών συσκευασίας και των ακατάλληλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προβλέπεται απαγόρευση απόρριψής τους στο περιβάλλον, καθώς θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα. Τα κενά συσκευασίας θα τοποθετούνται σε ειδικές ανθεκτικές σακούλες ή βαρέλια και θα μεταφέρονται, με ευθύνη τους, στους πλησιέστερους ειδικούς κάδους, που θα έχουν για τον σκοπό αυτό τοποθετηθεί από τους Δήμους. Για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου συγκέντρωσης των συσκευασιών μπορεί να δίνονται κίνητρα στους επαγγελματίες χρήστες, όπως προμήθεια σακουλών ή ειδική αμοιβή κατά φιάλη που επιστρέφεται. Όσοι παράγουν, προμηθεύουν, διανέμουν ή χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά προϊόντα, υποχρεούνται στην τήρηση αρχείων για τρία-πέντε χρόνια. Ειδικότερα, η μη τήρηση αρχείων από τους επαγγελματίες χρήστες ή ψεκαστές συνεπάγεται την επιβολή ποινής παρακράτησης επί των δικαιουμένων επιδοτήσεων, στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης. Επίσης, μπορούν να επιβληθούν από την αρμόδια αρχή διοικητικές και ποινικές κυρώσεις καθώς και προσωρινή ανάκληση της κάρτας επαγγελματικής κατάρτισης

Όσον αφορά στα θέματα, στα οποία θα πρέπει να υπάρχει κατάρτιση των αγροτών- χρηστών, ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται σε: γνωστοποίηση της σχετικής Νομοθεσίας για τα γεωργικά φάρμακα και τη χρήση τους, ανάλυση των κινδύνων από την επιλογή και χρήση των παράνομων προϊόντων φυτοπροστασίας και τις μεθόδους μέθοδοι αναγνώρισής τους, επισήμανση των κινδύνων που συνδέονται με τα γεωργικά φάρμακα, τρόπους εντοπισμού και ελέγχου και γνωστοποίηση συμπτωμάτων δηλητηρίασης ώστε να μπορούν να δοθούν στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες -μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια - προστασία ωφέλιμων εντόμων και βιοποικιλότητας. Παράλληλα, οι αγρότες πρόκειται να καταρτίζονται σε θέματα που αφορούν την ανάλυση των στρατηγικών και τεχνικών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, τις αρχές βιολογικής γεωργίας, τις μεθόδους βιολογικού ελέγχου επιβλαβών οργανισμών, τη συλλογή πληροφοριών για τις γενικές αρχές και για τις ειδικές, ανά καλλιέργεια ή ανά τομέα, κατευθυντήριες γραμμές για την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία, καθώς και τη σύνταξη σαφών οδηγιών προς τους επαγγελματίες χρήστες για την επιλογή και σωστή χρήση του κατάλληλου σκευάσματος, για την ασφαλέστερη, αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου