7.7.10

Θα «Χαμογελάσει » πάλι το ΤΕΙ Καλαμάτας – Αυξάνονται οι εισακτέοι

Πτώση στα μεσαία και χαμηλά τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στο «ύψος» τους οι περιζήτητες σχολές και ειδικά οι ιατρικές που θα παρουσιάσουν οριακή μείωση, περισσότεροι εισακτέοι στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα των βαθμολογικών στοιχείων των εφετινών υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων που παρουσίασε χθες το υπουργείο Παιδείας. Λόγω της κατάργησης της βαθμολογικής βάσης του δέκα (10), θα ανοίξουν εφέτος οι «πύλες» των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης για 12.000 με 14.000 άτομα επιπλέον, τα οποία και θα έμεναν εκτός πανεπιστημίων και ΤΕΙ επειδή δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν βαθμολογίες πάνω από δέκα. Βέβαια θα παρατηρηθεί ξανά εφέτος το φαινόμενο της εισόδου υποψηφίων με βαθμολογίες 4 και 5 στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, το οποίο και είχε οδηγήσει τα προηγούμενα χρόνια στο αίτημα για την κατάργησή της. Και αυτό γιατί η κατάργηση της βάσης του δέκα θα δώσει εξαιρετικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής σε πολλά περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ (από 4.000 ως 6.000 μόρια). Εξαιρετικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής (από 6.000 ως 7.000 μόρια) θα παρατηρηθούν όμως και σε ορισμένες πανεπιστημιακές σχολές ξένων φιλολογιών (Γαλλική Φιλολογία, Ισπανική, Ιταλική, Γερμανική). Κατά 1% είναι μειωμένοι εφέτος οι αριστούχοι σε σχέση με την περυσινή χρονιά, ενώ αντιστοίχως τα απαιτητικά θέματα που επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας οδήγησαν σε αύξηση των γραπτών με χαμηλές βαθμολογίες. Συνολικά 90 τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα απαιτήσουν λιγότερο από 10.000 μόρια, που αντιστοιχούν στη βάση του δέκα. Στον αντίποδα βέβαια, περίπου 40 θα είναι τα τμήματα που θα απαιτήσουν βαθμολογίες άνω των 18.000 από τους εισακτέους τους. Έτσι, ενώ εφέτος θα παρατηρηθεί τεράστιο χάσμα που θα ξεπεράσει τις 15.000 μόρια μεταξύ των «πρώτων» και των «τελευταίων», ταυτόχρονα θα καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός εισακτέων των τελευταίων ετών. Εφέτος όμως θα έχουμε και έναν αριθμό 5.200 υποψηφίων περισσοτέρων από την περυσινή χρονιά. Ταυτόχρονα όμως εφέτος θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περίπου 33.000 άτομα, από τις 120.000 όλων των κατηγοριών (10% με βαθμολογίες περασμένων ετών, πρώην Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, Επαγγελματικά Λύκεια, Ομάδα Α΄ κ.ά.) που διεκδικούν τις 87.000 θέσεις που προσφέρθηκαν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ από το υπουργείο Παιδείας.
Οι βάσεις ανά πεδίο
Με βάση την κλιμάκωση της βαθμολογίας η τάση των βάσεων είναι πτωτική σε όλα τα επιστημονικά πεδία με επί μέρους διαφοροποιήσεις, όπως εξηγεί ο εκπαιδευτικός και φροντιστής κ. Γ. Χατζητέγας. Συγκεκριμένα:
1ο επιστημονικό πεδίο. Το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών θα επιφέρει πτώση σε όλα υψηλόβαθμα τμήματα. Η πτωτική τάση στις Νομικές και στα Παιδαγωγικά θα είναι της τάξεως των 150-300 μορίων. Πάντως ο πληθυσμός της Θεωρητικής Κατεύθυνσης αυξήθηκε εφέτος κατά 7% και αυτό φρενάρει την πτώση, η οποία οφείλεται και στα Λατινικά και στη Νεοελληνική Λογοτεχνία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου