5.7.10

Δημήτρης Δράκος για υδατοδεξαμενές και ταμείο Μολυβιάτη

Θέμα: Χρηματοδότηση ενταγμένων έργων από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ε.Τ.Α.Ε.Α.).
Με το ανηρτημένο σε δημόσια διαβούλευση (www.opengov.gr) σχέδιο νόμου με τίτλο: «Κατάργηση, συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα» και συγκεκριμένα με τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1δ’ αυτού, σχεδιάζεται η κατάργηση του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ε.Τ.Α.Ε.Α.)
και η υπαγωγή του συνόλου των εισφορών του και των ταμειακών υπολοίπων του στη διάθεση του Υπουργού Οικονομικών αν και πρόσφατα – μόλις την 9η Ιουνίου 2010- ορίστηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο και ο Πρόεδρος αυτού.
Η απρόσμενη αυτή εξέλιξη καθιστά επείγουσα και επιτακτική την αντιμετώπιση των ακολούθων ζητημάτων:
α. Την άμεση και απρόσκοπτη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση και λειτουργία των υδατοδεξαμενών αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές των Νομών Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Ευβοίας, Αττικής και Αιτωλοακαρνανίας, όπως αυτές οριοθετήθηκαν με την υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ/5285/Α32/31-8-2007 απόφαση του Υπουργού ΠεΧωΔΕ. Τα κατά τόπους έργα εκτελούνται σήμερα από τις αρμόδιες Περιφέρειες, με σκοπό τον άμεσο εφοδιασμό εναερίων και επίγειων μέσων δασοπυρόσβεσης, έτσι ώστε αυτές να πληρωθούν με νερό για να επιτελέσουν το στόχο τους – επισημαίνουμε δε ότι ήδη έχουμε εισέλθει στην επικίνδυνη περίοδο των πυρκαγιών.
β. Την άμεση χρηματοδότηση των ήδη ενταγμένων έργων αποκατάστασης των πληγέντων περιοχών και αντιπλημμυρικών, σύμφωνα με εγκριτικές υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ένταξη αυτών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έτους 2009, οι δαπάνες υλοποίησης των οποίων προβλέπεται ότι θα καλυφθούν με συνεισφορά του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ε.Τ.Α.Ε.Α.).
Οι ανησυχίες μας για την υλοποίηση των παραπάνω χρηματοδοτήσεων γίνονται εντονότερες καθώς σκεπτόμαστε και απευχόμαστε φυσικά, το ενδεχόμενο –μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας- οι διαθέσιμοι πόροι του Ε.Τ.Α.Ε.Α. να οδεύσουν προς ικανοποίηση κάποιας άλλης ανάγκης. Ωστόσο επισημαίνουμε ότι οι πόροι του Ε.Τ.Α.Ε.Α. που προέρχονται από τη συνεισφορά των πολιτών προορίζονται αποκλειστικά για τους σκοπούς αυτού - μόνο για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την ανασυγκρότηση των πληγέντων περιοχών.
Φρονώντας ότι τόσο η αποτελεσματική προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού και αγροτικού πλούτου της χώρας μας όσο και της ιδιωτικής περιουσίας, αποτελούν στόχο υψίστης προτεραιότητας για τον οποίο ουδεμία περικοπή νοείται, παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση, απρόσκοπτη και επαρκή χρηματοδότηση τόσο των προαναφερθέντων έργων πρόληψης και καταπολέμησης πυρκαγιών (κατασκευής και λειτουργίας υδατοδεξαμενών) όσο και αυτών της αποκατάστασης και ανάταξης των πληγέντων περιοχών – η δε επιχειρούμενη κατάργηση του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ε.Τ.Α.Ε.Α.), για κανένα λόγο να μην αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα υλοποίησης των παραπάνω ενεργειών.
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Δράκος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου