14.7.10

Επιστολή Νάντιας Γιαννακοπούλου στον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο για το Μέγαρο χορού της Καλαμάτας

Προς κ. Παύλο Γερουλάνο, Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
«Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας να αποτελέσει αναπτυξιακό πυλώνα της Μεσσηνίας»
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Εμμένοντας σ’ έναν προγραμματισμό υψηλής ποιότητας, το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανοίγει την αυλαία του αύριο, Πέμπτη 15/07/10. Στην πολυετή του διαδρομή έχει συμβάλει καθοριστικά στη διεύρυνση των προσδοκιών του κοινού, καθώς φιλοξενεί γνωστούς και έμπειρους χορογράφους και σχήματα, αλλά και νέους δημιουργούς από διαφορετικές χώρες.
Στη φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει δέκα παραγωγές, τις οποίες παρουσιάζουν σχήματα και δημιουργοί από διαφορετικές χώρες, όπως Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρο, Ισπανία και Ελλάδα και επιθυμεί να συνεχίσει να διευρύνει με κάθε τρόπο τις προσλαμβάνουσες εικόνες από το τοπίο του χορού σε όλους τους υπάρχοντες αλλά και στους νέους φίλους του. Στόχος του προγραμματισμού του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια παραμένει η ανάδειξη του πολυσύνθετου τοπίου της διεθνούς και ελληνικής δημιουργίας, γεγονός το οποίο μπορείτε να επιβεβαιώσετε ‘ιδίοις όμμασι’, εάν μας κάνετε την μεγάλη τιμή να επισκεφθείτε την Καλαμάτα έως τις 22/07/10.
Σε λίγους μήνες, μάλιστα, και μετά την απόφαση για ένταξη στον Άξονα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007 -2013», η Καλαμάτα θα έχει ένα καινούριο κτίριο πολλαπλών χώρων και χρήσεων, το οποίο και αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ένα κτίριο πολλαπλών δυνατοτήτων, όχι μόνο θα στεγάζει το Φεστιβάλ Χορού, αλλά και θα εξυπηρετεί το Διεθνές Κέντρο Χορού που διοργανώνει παραστάσεις και εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, πρόζα και λυρικό θέατρο, ενώ θα λειτουργεί περιστασιακά και ως συνεδριακό κέντρο.
Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου, που θα εστιάζει κυρίως στο ανέβασμα παραστάσεων χορού, μπορεί υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις να δώσει άλλη πνοή στην πόλη της Καλαμάτας, μιας πόλης με έντονη θεατρική και κυρίως ορχηστρική κουλτούρα αλλά και της Πελοποννήσου γενικότερα, αφού θα αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο θεματικού τουρισμού. Πέραν, ωστόσο, της ενίσχυσης του θεματικού τουρισμού, το Μέγαρο Χορού που βρίσκεται πλέον σε φάση ολοκλήρωσης θα μπορούσε να μετατραπεί σε «φάρο» προώθησης των τεχνών και του πολιτισμού, αναδεικνύοντας την Καλαμάτα σε πολιτιστικό κέντρο της περιοχής. Οι υπάρχουσες υποδομές του Μεγάρου και η εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 1158/1981 ήδη αποτελούν ολοκληρωμένες συνθήκες για την δημιουργία αυτόνομης Σχολής Χορού ή Ορχηστρικής και Θεατρικής Τέχνης. Η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνδυασμό με παράλληλα σεμινάρια από επαγγελματίες του χώρου είναι ικανή να προσφέρει, αφενός πρωτοφανή αποτελέσματα για κατοίκους και επισκέπτες και, αφετέρου ένα καινότροπο διδακτικό πρόγραμμα για σπουδαστές και επαγγελματίες. Επομένως, οι όροι για την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης υφίστανται ήδη. Η πρωτοβουλία, προκειμένου να αξιοποιήσουμε αυτούς τους όρους, είναι στα χέρια μας και οφείλουμε να αναλάβουμε δράση.

Επιπλέον, παρόμοιες λειτουργίες με αυτές που φιλοδοξούμε να φιλοξενεί το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, προς το παρόν καλύπτονται σε μητροπολιτικό και εθνικό επίπεδο από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η αναγνωρισιμότητα και η διεθνής εμβέλεια των παραπάνω θεσμών είναι δεδομένη και η καλλιτεχνική τους συνεργασία με το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, είτε με τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, είτε με τη μεταφορά τεχνογνωσίας και έμψυχου δυναμικού, θα μπορούσε αναμφισβήτητα να δώσει επιπλέον ώθηση, τόσο στο πολιτιστικό αποτέλεσμα όσο και στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων καλλιτεχνικών ικανοτήτων ανθρώπων που επιθυμούν να ασχοληθούν με το χορό και τις τέχνες, γενικότερα. Ακόμη σημαντικότερα, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα συνδράμει αποφασιστικά στην τουριστική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική άνθηση του τόπου. Βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να παραμείνει ένα κτίριο όπου μια φορά το χρόνο θα διοργανώνεται μια παράσταση στα πλαίσια του Φεστιβάλ. Η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, άλλωστε, θα μπορούσε να καλυφθεί από εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Στα πλαίσια της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, επηρεασμένο και αυτό από την οικονομική κρίση, συρρίκνωσε το πρόγραμμά του και φέτος θα διαρκέσει οκτώ ημέρες. Μάλιστα, ειδικά για φέτος, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εφαρμόζει μια πολιτική διευκόλυνσης του κοινού, μειώνοντας την τιμή των εισιτηρίων και καθιερώνοντας ειδικές κατηγορίες εκπτώσεων στα εισιτήρια. Ωστόσο, πέρα από την έκτακτη οικονομική συγκυρία που διοργανώνεται φέτος το Φεστιβάλ, η πρωταγωνιστική αναπτυξιακή προοπτική που δύναται να προσφέρει στο μέλλον η συνολική, στοχευμένη και με σχέδιο αξιοποίηση της παραπάνω δυναμικής στην ολότητά της αποτελεί πρόκληση για όλους μας. Η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ Χορού, η στέγαση του σε σύγχρονες, αναβαθμισμένες και παραγωγικές υποδομές και η πολύπλευρη και πολυσύνθετη αξιοποίησή του, πέρα από στερεότυπα και μονοεπίπεδες, περιστασιακές δράσεις, σε συνδυασμό με τις συνεπικουρούμενες αναπτυξιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στη Μεσσηνία αποτελούν πρόκληση για τη σύσταση ενός νέου αναπτυξιακού πυλώνα στην Πελοπόννησο.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, με αφορμή τα παραπάνω, θα ήθελα να σας προσκαλέσω ως βουλευτής του νομού να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις του 16ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και να επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις του υπό κατασκευή Μεγάρου Χορού. Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης, θα ήταν χρήσιμη η διεξαγωγή συνάντησης με όλους τους φορείς του νομού, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την πολύπλευρη αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Επιπλέον, θα προκαλούσε τεράστιο ενδιαφέρον για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και της Μεσσηνίας, ευρύτερα, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κατάθεσης υποψηφιότητας για τον πανευρωπαϊκό θεσμό ‘‘Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017’’, είτε για την πόλη της Καλαμάτας, είτε με αυξημένες πιθανότητες για το σύνολο της Μεσσηνίας, με επίκεντρο την πόλη της Καλαμάτας, καθώς αυτό πλέον προβλέπεται από το πλαίσιο κριτηρίων του διαγωνισμού.
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου