19.6.10

Πέφτουν φέτος οι βάσεις – Πώς θα κινηθούν στις περιζήτητες σχολές

Πτώση των βάσεων δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τα γραπτά των μαθητών, ωστόσο ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος για τις περιζήτητες σχολές.
Μάχη αναμένεται να δοθεί για τις 2.000 θέσεις εισακτέων στα περιζήτητα τμήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης τα οποία έχουν δηλώσει 9.000 υποψήφιοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ και του εκπαιδευτικού – ερευνητή Χ. Κάτσικα.
Πρόκειται για τα τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, Πολιτικών Μηχανικών, των Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, Νομικής και Παιδαγωγικών (ιδιαίτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης). Επίσης, στην κατηγορία των σχολών με μεγάλη ζήτηση συμπεριλαμβάνονται οι Στρατιωτικές (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, Ναυτικών Δοκίμων, Ευελπίδων, Ικάρων, Ψυχολόγων, Οικονομικό, Στρατολογικό) και η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Εκεί οι βάσεις εισαγωγής θα είναι και φέτος πολύ υψηλές καθώς είτε παραμένουν σταθερές οι θέσεις εισακτέων είτε έχουν μείωση (π.χ. η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και κάποια Παιδαγωγικά Τμήματα).
Στα Παιδαγωγικά, παρά το γεγονός ότι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί για τα τριά επόμενα χρόνια, ο ανταγωνισμός παραμένει. Τις σχολές αυτές έχουν δηλώσει πάνω από 3.500 υποψήφιοι - στην πλειονότητά τους υψηλόβαθμοι και είναι βέβαιο ότι η αυξημένη ζήτηση δεν θα επιτρέψει παρά πολύ μικρή πτώση στις βάσεις εισαγωγής.
Περί τα 19.000 μόρια αναμένεται να κυμανθούν οι βάσεις για τις Ιατρικές Σχολές. Για τις θέσεις διαγωνίζονται 10.00ο υποψήφιοι – κυρίως αριστούχοι. Πέρυσι, η εισαγωγή και στις επτά Ιατρικές Σχολές απαίτησε περισσότερα από 19.000 μόρια- πρώτη η Ιατρική Αθήνας με 19.476 μόρια.
Κάμψη από τα 19.306 περυσινά μόρια αναμένεται να έχουν τα τμήματα Μηχανικών Η/Υ του Πολυτεχνείου, παρά το γεγονός ότι θα υπάρχουν 10 λιγότερες θέσεις εισακτέων.
Ψηλά θα κρατηθούν οι βάσεις στις τρεις Νομικές – Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Θράκης - ανάμεσα στα 17.950 και στα 18.850 μόρια, αν και υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσουν χαμηλότερα από πέρυσι.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το θρίλερ με τη βαθμολόγηση, καθώς οι βαθμολογητές αρνούνται να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους. Newsit.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου