24.6.10

Νάντια Γιαννακοπούλου – Ερώτηση για το πρόγραμμα καθαρισμού δασών στην Μεσσηνία

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
«Ένταξη της Μεσσηνίας στο προγράμμα καθαρισμού δασών το 2010»
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για κατανομή των περιορισμένων οικονομικών πόρων που υπάρχουν, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στη χρηματοδότηση και υλοποίηση προγράμματος καθαρισμού δασών με τη συνεργασία δασικών συνεταιρισμών, ενώ στα περισσότερα δασαρχεία της χώρας για έργα δασοπροστασίας, συνεχίζεται η συμπληρωματική ανάθεση των έργων σε εγκεκριμένους δασικούς συνεταιρισμούς, σε συνεργασία με τα δασαρχεία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σε πρώτη φάση επιλέχθηκαν οι νομοί Αττικής, Κορινθίας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής και Ευβοίας, με κριτήριο την επικινδυνότητά τους στην εκδήλωση πυρκαγιών, στους οποίους διανεμήθηκαν 900.000 ευρώ ισόποσα. Συμπληρωματικά, ανακοινώθηκε ότι εξετάζεται η δυνατότητα ένταξης και άλλων περιοχών στο μέτρο αυτό. Ωστόσο, σε πρώτη φάση, ο νομός Μεσσηνίας τέθηκε εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος, παρότι ‘‘πληροί’’ όλα τα κριτήρια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος για τη δεκαετία 2000 – 2009, ο νομός Μεσσηνίας με 3.289 δασικές πυρκαγιές καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην κατάταξη των νομών με τις περισσότερες δασικές πυρκαγιές, μετά από τον Νομό Αττικής και τον Νομό Ηλείας. Μάλιστα, παραμένουν νωπές ακόμη οι μνήμες των τραγικών πυρκαγιών του 2007 στη Μεσσηνία, όπου κάηκαν περίπου 230.000 στρέμματα, μεταξύ των οποίων τα 160.000 στρέμματα στην περιοχή του Ταϋγέτου. Υπενθυμίζω ότι σε αυτές τις πυρκαγιές στο νομό Μεσσηνίας υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή 95 κατοικίες, ενώ 40 κατοικίες υπέστησαν μερική καταστροφή. Επιπλέον, τον ίδιο χρόνο στην άνω Μεσσηνία, κάηκαν 53.000 στρέμματα, στην περιοχή Μεταξάδας 7.000 στρέμματα, στο Δήμο Νέστορος 6.000 στρέμματα, στο Δήμο Φιλιατρών 5.000 στρέμματα και στους Γαργαλιάνους 1.000 στρέμματα. Ακόμη, δε, το 2008 οι πυρκαγιές στο Αγριλόβουνο του Δήμου Ανδανίας και στο Μουζάκι του Δήμου Γαργαλιάνων στη Μεσσηνία κατέκαψαν πολλές χιλιάδες στρέμματα και διήρκησαν πάνω από 24 ώρες πριν τεθούν υπό έλεγχο.
Κατόπιν αυτών
Ερωτάται η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
1. Βάσει ποιών κριτηρίων υπολογίστηκε η επικινδυνότητα στην εκδήλωση πυρκαγιών των παραπάνω νομών και δεν εντάχθηκε ο νομός Μεσσηνίας στους έξι πρώτους νομούς στο πρόγραμμα για τον καθαρισμό δασών;
2. Προτίθεται το ΥΠΕΚΑ να εντάξει το νομό Μεσσηνίας στο πρόγραμμα καθαρισμού δασών στην αμέσως επόμενη φάση;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου