11.5.10

Κ. Μπατζελή – Δεν θα δοθεί καμία παράταση για τις ενεργοποιήσεις δικαιωμάτων

Έκκληση στους δικαιούχους αγρότες της ενιαίας ενίσχυσης του 2010 να υποβάλουν εντός του Μαΐου, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, τις αιτήσεις καθώς και όλα τα στοιχεία του ΟΣΔΕ για την πληρωμή των φετινών κοινοτικών ενισχύσεων, που ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ, απηύθυνε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.
Η υπουργός προειδοποιεί ότι δεν θα δοθεί παράταση στις προθεμίες και ότι όποιος αγρότης δεν υποβάλει δήλωση δεν θα πάρει τα χρήματα.
"Στις παρούσες οικονομικές συνθήκες η καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής μας και σε αυτό πρέπει να συμβάλουν όλοι", υπογράμμισε η κ. Μπατζελή, ενώ υπενθύμισε ότι η καταβολή των ενισχύσεων γίνεται σύμφωνα με όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει η κοινοτική και εθνική νομοθεσία…..
Αναφορικά με τους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2010, επισήμανε ότι "απαράβατη προϋπόθεση είναι η υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών εντός της προβλεπόμενης εντός του Μαΐου προθεσμίας, συνοδευόμενων ταυτόχρονα με την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων".
Ακολούθως, τόνισε ότι "από αυτή την απαίτηση του κοινοτικού κανονισμού δεν μπορεί να παρεκκλίνει κανένας".
Ξεκαθάρισε ότι χωρίς την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία "δεν θα είναι δυνατή η πληρωμή των ενισχύσεων και για αυτό τον λόγο καλούμε τους δικαιούχους που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποβολή των αιτήσεων να προσέλθουν άμεσα και σε συνεργασία με τα περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και με τις οργανώσεις αγροτών να το πράξουν".
Υπογράμμισε δε, ότι "είναι αδιανόητο να τεθούν σε κίνδυνο τα χρήματα της πλειοψηφίας των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης εξαιτίας κάποιων ολίγων που δεν προσέρχονται για την υποβολή των αιτήσεων ενεργοποίησης των δικαιωμάτων".
Όπως είπε η κ. Μπατζελή, είναι απαραίτητο "να διευκρινιστεί στους δικαιούχους με κύρια απασχόληση τη γεωργία και με δικαιώματα μέχρι 10.000 ευρώ, ότι το ποσό για το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων του 2010, το οποίο θα τους καταβληθεί από το κράτος, ανέρχεται σε 70 ευρώ περιλαμβανομένου ΦΠΑ και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταβάλλεται μεγαλύτερο ποσό από τους δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης στους φορείς υποβοήθησης".
Τέλος, ανέφερε ότι το ίδιο ισχύει και για τους "δικαιούχους συνταξιούχους του ΟΓΑ με δικαιώματα μέχρι 5.000 ευρώ".

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου