19.5.10

Καλλικράτης σε εφορίες και τελωνεία

Προς πλήρη αναδιάρθρωση ετοιμάζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ΔΟΥ, Τελωνεία. Σκοπός του Υπουργείου Οικονομικών είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών όπου απαιτείται αλλά ακόμα και η διάλυση εκείνων που δεν προσφέρουν ουσιαστικά έσοδα στο δημόσιο. Αρχικά προβλέπεται η κατάργηση διευθύνσεων και η μετάθεση ακόμα και αναγκαστική υπαλλήλων.
Το δεύτερο βήμα θα είμαι η συγχώνευση ΔΟΥ και τελωνίων.
Το υπουργείο επίσης θα δημιουργήσει Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων για την πάταξη της διαφθοράς…
Στόχος είναι τέλος η η πλήρης αναδιοργάνωση των εφοριών που θα λειτουργούν πλέον στα πρότυπα των κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών.
Σχέδιο «Καλλικράτης» επομένως και στο υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης καταργούνται η γενική διεύθυνση οικονομικής επιθεώρησης, καθώς και όλες οι διευθύνσεις που υπάγονται σε αυτήν. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει τη δημιουργία ευέλικτών μεικτών διευθύνσεων που θα ασχολούνται τόσο με τελωνειακά θέματα όσο και με θέματα που άπτονται των εφοριακών.
Η διεύθυνση ελέγχου αναδιαρθρώνεται και αποτελείται πλέον από τα εξής τμήματα:
1 σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου φυσικών προσώπων,
2 σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου και επανελέγχου νομικών προσώπων και μεγάλων επιχειρήσεων,
3 σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) και off shore επιχειρήσεων,
4 σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου ηλεκτρονικού εμπορίου,
5 ποινών.
Οι νέες γενικές διευθύνσεις που θα δημιουργηθούν:
1. Γενική διεύθυνση διοικητικής υποστήριξης. Θα υπάγονται οι διευθύνσεις προσωπικού εφοριακών και τελωνειακών καθώς και διοικητικού και οικονομικού.
2. Γενική διεύθυνση φορολογίας. Θα υπάγονται οι διευθύνσεις φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου, ΦΠΑ, είσπραξης δημοσίων εσόδων, κρατικών λαχείων, τελωνειακών και οικονομικών συστημάτων και ειδικών φόρων κατανάλωσης.
3. Γενική διεύθυνση ελέγχου στην οποία θα υπάγονται οι διευθύνσεις ελέγχου εφοριών και τελωνείων καθώς και όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες.
Μετά τις αλλαγές στην κεντρική υπηρεσία θα ξεκινήσει η αναδιοργάνωση των εφοριών, οι οποίες θα σταματήσουν να έχουν τον σημερινό τους ρόλο και θα λειτουργούν όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Τέλος σε κάθε περιφέρεια της χώρας θα δημιουργηθεί μία μεγάλη εφορία που θα λειτουργεί ως κέντρο είσπραξης δημοσίων εσόδων (Περιφερειακά Κέντρα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων).
Οι ευέλικτες μονάδες και οι αλλαγές στις εφορίες εντάσσονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά και της διαφθοράς που παρατηρείται εντός των πυλών του υπουργείου.
ΤΟ ΧΑΟΣ στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό προφανώς δεν δημιουργήθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη. Οπως επισημαίνουν όμως εκπρόσωποι των εφοριακών, η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. «Οι ελεγκτικές υπηρεσίες ήταν κυριολεκτικά διαλυμένες και ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων έχει να εφαρμοστεί εδώ και δύο χρόνια» λένε χαρακτηριστικά.
Στην εύλογη ερώτηση γιατί δεν εφαρμόζεται ο ΚΕΔΕ, η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Διότι αφ΄ ενός υπάρχει πολιτικό κόστος όταν προχωρά για παράδειγμα κατάσχεση και πλειστηριασμός ενός ακινήτου, αφ΄ ετέρου διότι οι Εφορίες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης». Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι Εφορίες είναι το στοιχείο ότι μία στις τρεις είναι ακέφαλη με τις θέσεις διευθυντή ή υποδιευθυντή να μετρούν κενά ακόμα και δύο ετών, ενώ με το τελευταίο κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.
«Οι Εφορίες που δεν έχουν διευθυντή ή υποδιευθυντή ξεπερνούν τις 100» λένε στα «ΝΕΑ» εκπρόσωποι των εφοριακών αναδεικνύοντας δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: οι Εφορίες Λαμίας και Κορίνθου λειτουργούν χωρίς διευθυντή για περισσότερο από δύο χρόνια! Καθοριστικής σημασίας κενά καταγράφονται και στο Λεκανοπέδιο, όπου η ΦΑΕΕ Πειραιά- η τέταρτη μεγαλύτερη Εφορία της χώρας από πλευράς είσπραξης εσόδων- είναι ακέφαλη για πολλούς μήνες, ενώ στην ίδια μοίρα βρίσκονται η Ε΄ Εφορία Αθηνών και η Ε΄ Εφορία Πειραιώς. «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» λένε οι ίδιες πηγές που σημειώνουν ότι εντός του Μαΐου θα πρέπει να καλυφθούν με βάση τον Νόμο Ραγκούση, με μόρια και αντικειμενικά κριτήρια, 2.000 θέσεις διευθυντών και τμηματαρχών για να μπορέσει να πάρει πραγματικά μπροστά η... μηχανή είσπραξης φόρων.
Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται πάντως έντονη κινητικότητα στο θέμα της κάλυψης των κενών στις Εφορίες και εκτιμάται ότι έως το τέλος Ιουνίου το σύνολο των κενών θέσεων θα έχει καλυφθεί. Κινητικότητα καταγράφεται και στο θέμα της ενεργοποίησης των Εφοριών στην κατεύθυνση ελέγχων και είσπραξης χρεών. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, δόθηκαν εντολές για κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου