12.5.10

Οι ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού για τους αγρότες

Στο 2,5% αυξάνονται από 1.1.2011 οι εισφορές των ασφαλισμένων αγροτών στον ΟΓΑ για τον κλάδο υγείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.
Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι, για την είσπραξη κοινοτικών ή εθνικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, καθώς και για τη σύναξη δανείων με τις Τράπεζες, οι αγρότες θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση από τον ΟΓΑ ότι έχουν εξοφλήσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους από ασφαλιστικές εισφορές προς τον Οργανισμό…..
Στον ΟΓΑ θα ασφαλίζονται και στο εξής οι περιοδικά απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα (εργάτες γης), ανεξάρτητα των ημερών εργασίας, με ασφαλιστικές εισφορές το 10% των καταβαλλόμενων αμοιβών τους, για σύνταξη, περίθαλψη και τις παροχές της Αγροτικής Εστίας. Όμως, για να τύχουν των παροχών περίθαλψης και Αγροτικής Εστίας θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 150 μεροκάματα (εργάσιμες ημέρες) το χρόνο.
Τα όρια συνταξιοδότησης των αγροτών και αγροτισσών δεν μεταβάλλονται (65ο έτος της ηλικίας τους), όπως επίσης με το νομοσχέδιο κατοχυρώνεται η αύξηση 30 ευρώ το μήνα, που δόθηκε τον περασμένο χρόνο στις συντάξεις του ΟΓΑ.
Από 1.1.2011 το κράτος θα μετέχει στη χρηματοδότηση του ΟΓΑ με ποσό που δεν θα υπερβαίνει ετησίως το 0,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για τον κλάδο κύριας ασφάλισης. Η χρηματοδότηση του κράτους στην προνοιακή σύνταξη μειώνεται σταδιακά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου