12.5.10

ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. υπέρ των 16 μισθών των υπαλλήλων της Βουλής- Γερ. Γιακουμάτος « Φωνάζουν οι κλέφτες για να φοβηθούν οι νοικοκυραίοι εδώ μέσα».

-Όχι μόνο δεν τους καταργούν, αλλά τους ενσωματώνουν στις αποδοχές εκείνων που οι ίδιοι διόρισαν ακόμα και πριν από λίγες ημέρες
- Ομιλίες πρόκληση στο Κοινοβούλιο από βουλευτές
Οργή συνεχίζει να προκαλεί το προνομιακό μισθολογικό καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής, οι οποίοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν σε τόσο κρίσιμες ημέρες 15ο και 16ο μισθό, την ώρα που η κυβέρνηση έχει κόψει 13ο και 14ο μισθό από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Την ώρα δηλαδή που οι συνταξιούχοι χάνουν ένα μεγάλο μέρος των ετησίων εισοδημάτων τους, κάποιοι εξακολουθούν όχι να παίρνουν αυτούσιο τον 13ο και 14ο, αλλά να παίρνουν δύο επιπλέον μισθούς.
Οργή όμως προκαλεί και το γεγονός ότι….. σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, όλα τα κόμματα έσπευσαν σήμερα να υπερασπιστούν τα ειδικά προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής. Μάλιστα, βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας ξεσπάθωσαν στη Βουλή εναντίον όλων όσων αντιδρούν στον 15ο και 16ο μισθό των υπαλλήλων της Βουλής.
Μάλιστα, ο κ. Γιακουμάτος έφθασε σε σημείο να κατηγορήσει τους δημοσιογράφους για το γεγονός ότι βγήκε στη δημοσιότητα το σκανδαλώδες αυτό θέμα. Δήλωσε χαρακτηριστικά «να καταργήσετε αυτόν τον αναθεματισμένο 15ο και 16ο μισθό και να πληρώνετε στους υπάλληλους τις υπερωρίες, όπως λέει ο νόμος. Θα πάρουν τα διπλάσια από όσα παίρνουν τώρα. Αντ’ αυτού, δίνετε βορά στους δημοσιογράφους με 40.000 και 50.000 ευρώ μισθό το μήνα, με τεράστια σπίτια, βίλες, με Grand Cherokee και Cayenne. Αυτή είναι η απαξία. Φωνάζουν οι κλέφτες για να φοβηθούν οι νοικοκυραίοι εδώ μέσα».
Πάντως, οι περικοπές στα λεγόμενα επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής δεν υπερψηφίστηκαν ομόφωνα, καθώς εκφράστηκε ε η επίσημη αντίθεση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκείνη βουλευτών άλλων κομμάτων. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του Συνασπισμού, Ν. Τσούκαλης, χαιρέτησε τις περικοπές θεωρώντας μάλιστα πως αποφασίστηκαν «κάτω από την πίεση των ελλήνων πολιτών και του λαού», αλλά έκανε λόγο για «εμφανή αδικία σε βάρος των υπαλλήλων της Βουλής από τα μέσα ενημέρωσης».
Οι ομιλίες αυτές προκαλούν πλέον την κοινωνία, καθώς οι βουλευτές υπερασπίζονται τους 16 μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής, εκείνων δηλαδή που οι ίδιοι διόρισαν δίχως την παρουσία του ΑΣΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόκληση είναι γιγαντώδης, καθώς οι υπάλληλοι της Βουλής δεν προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ και απλά χρειάζεται να έχουν μία θητεία ενός ή δύο χρόνων σε κάποια κοινοβουλευτική ομάδα ή να έχουν θητεύσει δίπλα σε κάποιον βουλευτή.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μετά τον θόρυβο και την οργή της κοινωνίας από αυτή την πρακτική, η Νέα Δημοκρατία φέρεται έτοιμη να αλλάξει στάση και αναμένεται σύντομα να τοποθετηθεί επί τους θέματος.
Ο 15ο και 16ος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων μετονομάστηκαν σε επιδόματα, προκειμένου να μην αναγκαστούν να τα κόψουν και η Βουλή τα ενσωμάτωσε στις ετήσιες αποδοχές τους. Μάλιστα, υπήρχαν μειώσεις σε αυτό το λεγόμενο “επίδομα”.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, υπογραμμίζεται ότι το ειδικό επίδομα που φέρει τον τίτλο “έκτακτη αποζημίωση” και καταβάλλεται στους υπαλλήλους λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας τους είχε περικοπεί τον Μάρτιο κατά 12% σε όσους η αναλογία του σε μηνιαία βάση ήταν έως 1.000 ευρώ και κατά 17% όταν ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ.
Ο κ. Πετσάλνικος εισηγήθηκε η “έκτακτη αποζημίωση” να περικοπεί επιπλέον κατά 8%. Το σημείωμα αναφέρει ότι με τις συνολικές περικοπές το επίδομα αυτό μειώνεται για τους υπαλλήλους των χαμηλότερων μισθολογικών κλιμακίων κατά 39% και για τους υπαλλήλους των υψηλότερων μισθολογικών κλιμακίων κατά 48%.
newsit.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου