10.4.10

Το υπουργείο Παιδείας για την απόφαση του ΣτΕ για τα κολέγια

Mετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των κολλεγίων, το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση του αργά χθές βράδυ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αφορά, σε καμία περίπτωση στην ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων, κάτι που «ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των κρατών -μελών».
Ιδιαίτερα στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνεται ότι η οδηγία 2005/36/ΕΚ έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία από τις 20.10.2007 και για την παράλειψη ενσωμάτωσης της, η χώρα μας καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής προστίμου το οποίο από τις 15 Ιανουαρίου 2010 σήμαινε 35.000 ευρώ ημερησίως.
Στην ανακοίνωση επισημαίνονται ακόμη ότι:
«Σκοπός της οδηγίας είναι η διευκόλυνση του Ευρωπαίου πολίτη στην ανάληψη και άσκηση νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος σε κράτος-μέλος (κράτος υποδοχής, π.χ. Ελλάδα) άλλο από εκείνο (κράτος καταγωγής, π.χ. Γερμανία) στο οποίο αυτός απέκτησε τα επαγγελματικά προσόντα του.
Η Βασική Αρχή της οδηγίας συνίσταται στο ότι το κράτος υποδοχής (π.χ. Ελλάδα) επιτρέπει την πρόσβαση σε νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα όταν ο ενδιαφερόμενος έχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα (και όχι μόνο τίτλο σπουδών) σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία).
Η Οδηγία παρέχει στο κράτος μέλος υποδοχής (π.χ. Ελλάδα) τη δυνατότητα να ελέγξει την εκπαίδευση που οδήγησε στα συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, είτε αυτή η εκπαίδευση έγινε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθούν σοβαρές αποκλίσεις, τότε δίνεται η δυνατότητα στο κράτος μέλος να επιβάλει στον ενδιαφερόμενο εξετάσεις ή την υποχρεωτική απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας». Και το υπουργείο Παιδείας καταλήγει: «Όσον αφορά τα "Κολλέγια" - αυτά δεν μπορούν να παρέχουν κανενός είδους τίτλο εκπαίδευσης παρά μόνο βεβαιώσεις σπουδών».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου