7.4.10

Έφθασε η ώρα για το χωροταξικό του «Καλλικράτη»

Η διαμόρφωση των ορίων των δήμων, ο αριθμός τους, η χρηματοδότηση της μεταρρυθμιστικής τομής, οι εσωκομματικές ενστάσεις και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνθέτουν το δύσκολο για την κυβέρνηση σταυρόλεξο.
Η Κυριακή του Θωμά θα αποτελέσει όπως όλα δείχνουν- την ημέρα ορόσημο (χωρίς να αποκλείονται η ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη) για την «αποκάλυψη» του νόμου αλλά και του χάρτη που θα συνοδεύει το σχέδιο «Καλλικράτης», το οποίο περιλαμβάνει τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης. Ο «Καλλικράτης» χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών και αναμένεται να αλλάξει μόνιμα και ριζικά τον διοικητικό χάρτη της χώρας. Ο δρόμος του «Καλλικράτη», όπως και κάθε σημαντικής μεταρρύθμισης, «είναι στρωμένος με ρόδα» αλλά και «αγκάθια». Ο κ. Ραγκούσης, αν και γνώστης των αυτοδιοικητικών αιτημάτων -αφού έχει διατελέσει δήμαρχος Πάρου-, καλείται να συγκρουστεί με παγιωμένες αντιλήψεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και με διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.
Οι αντιδράσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αναμένεται να προκληθούν κυρίως με αφορμή τη διαμόρφωση των ορίων των δήμων αλλά και τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος στις τοπικές κοινωνίες, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος (βουλευτές και αυτοδιοικητικά στελέχη), καθώς επίσης και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους εργαζομένους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου