14.4.10

Φορολογία αγροτών : Αμετάβλητες οι τιμές για τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα

Από τις 19 Απριλίου έως και τις 3 Μαΐου όσοι δηλώνουν αγροτικό εισόδημα, ανεξάρτητα εάν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή μη, ή αποκτούν εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, πρέπει να υποβάλουν τις φετινές τους φορολογικές δηλώσεις. Από τους νέους πίνακες με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι οι τιμές αγροτικών προϊόντων για φορολόγηση παραμένουν στην πλειονότητά τους αμετάβλητες, σε σχέση με πέρυσι, ενώ αυξάνονται κατά 2% τα αντιπροσωπευτικά ενοίκια γεωργικής γης, με εξαίρεση τα θερμοκήπια, για τα οποία η αύξηση είναι 3%.
Από το γεωργικό εισόδημα, που για φέτος για τελευταία φορά προσδιορίζεται με αντικειμενικό τρόπο, αφαιρούνται:
- Το ποσό του ενοικίου που καταβάλλεται για εκμίσθωση γεωργικής γης.
- Το 25% της δαπάνης για αγορά καινούργιου πάγιου εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη αγροτική εκμετάλλευση. Ειδικά για αυτούς που στην αρχή του 2009 ήταν νέοι αγρότες (ηλικίας μέχρι 40 ετών), το αφαιρούμενο ποσό ανέρχεται σε 50%, αντί 25%.
Επίσης, για τους αγρότες ισχύουν και οι εξής απαλλαγές:
- Όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχουν απαλλασσόμενο ποσό 1.500 ευρώ από το καθαρό αγροτικό εισόδημα. Το ποσό αυτό γίνεται 3.000 ευρώ για τους αγρότες που παίρνουν κοινοτικές εξισωτικές αποζημιώσεις (ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας).
- Ειδικά για αυτούς που στην αρχή της φορολογούμενης χρήσης είναι νέοι αγρότες τα απαλλασσόμενα γίνονται 2.250 ευρώ και 4.500 ευρώ αντίστοιχα για τα πρώτα πέντε συνεχή χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους ή 1.875 ευρώ και 3.750 ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Φέτος φορολογική δήλωση πρέπει να υποβάλλουν όσοι είναι:
- Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα και το 2009 το ετήσιο καθαρό αγροτικό τους εισόδημα ήταν πάνω από 3.000 ευρώ.
- Αγρότες πήραν μέσα στο 2009 επιδοτήσεις για προϊόντα φυτικής παραγωγής πάνω από 1.500 ευρώ ή για προϊόντα ζωικής παραγωγής πάνω από 2.250 ευρώ.
- Εισέπραξαν επιστρεφόμενο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας μέσα στο 2009 από 881 ευρώ και πάνω.
- Πήραν καλλιεργητικά δάνεια πάνω από 5.900 ευρώ ή όταν το χρεωστικό υπόλοιπο του λογαριασμού τους στην τράπεζα από καλλιεργητικά δάνεια την 31η Δεκεμβρίου 2009 ήταν πάνω από 5.900 ευρώ.
- Είναι κύριοι ή επικαρπωτές ή νομείς ή κάτοχοι γεωργικής γης και την καλλιεργούν με μορφή θερμοκηπίων σε έκταση από δύο στρέμματα και πάνω.
- Αποκτούν και γεωργικό εισόδημα χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Οι δηλώσεις για αγροτικό εισόδημα μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου