17.4.10

Παρεμβάσεις Κουσελά για βελτιώσεις στο φορολογικόκαι για την ψήφιση της τροπολογίας για τους πυρόπληκτους.

Στην αγόρευσή του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομικών «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κ.α διατάξεις», ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε βελτιώσεις, που ζήτησε να γίνουν επί συγκεκριμένων άρθρων του σ.ν.
Στην αγόρευσή του, ζήτησε μεταξύ άλλων.... να αυξηθούν οι φορολογικές εκπτώσεις από το εισόδημα για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στα ακίνητα, ενδεχόμενα και με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Να προστεθούν στα τεκμήρια και δαπάνες λ.χ. για τα ιδιωτικά κολέγια, αλλά και να εξαιρεθούν ρητώς από τα τεκμήρια διαβίωσης οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και οι μακροχρόνια άνεργοι, που δεν παίρνουν επίδομα. Για τη φορολόγηση του επιδόματος ανεργίας, που προβλέπεται όταν υπάρχουν και άλλα εισοδήματα για τον άνεργο, άνω των 30.000 ευρώ, ο κ. Κουσελάς ζήτησε να λαμβάνεται υπόψη και η γενικότερη οικογενειακή του κατάσταση, αφού άλλη σημασία έχει ένα παράλληλο εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο άνεργο και άλλη, λ.χ., για άνεργο με σύζυγο και τέσσερα παιδιά.
Αναφερόμενος στους ετεροδημότες που ζουν στην Αθήνα, αλλά και στους ετεροδημότες που ζουν σε αστικά κέντρα της περιφέρειας, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι «συχνά η δεύτερη κατοικία είναι η λεγόμενη οικογενειακή, δηλαδή το πατρικό, που ο πατέρας άφησε σε κάποιο από τα παιδιά του. Εδώ χρειάζεται μία προσεκτική μεταχείριση. Θα πρότεινα για τέτοιες κατοικίες μέχρι 120 τ.μ, που δεν αφορούν τουριστικές περιοχές να υπάρξει εξαίρεση, να μην προστίθεται δηλαδή αυτό ως τεκμήριο, αφού η συγκεκριμένη κατοικία αφορά κυρίως αγρότες ή ετεροδημότες που προέρχονται από αγροτικές περιοχές»
Για το φόρο υπεραξίας στη μεταβίβαση επιχειρήσεων, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι «έχουν γίνει αντίστοιχες προτάσεις από τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ να γίνει διάκριση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ευνοϊκότερους συντελεστές. Οι συντελεστές τετραπλασιάστηκαν, από 1,2% πήγαν σε 5%, για μεταβίβαση σε συγγενείς Α’ βαθμού, ανεξαιρέτως σε όλες τις επιχειρήσεις. Πρέπει να υπάρξει διάκριση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1/3 των επιχειρηματιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως αυτών που διαχειρίζονται οικογενειακές επιχειρήσεις, θα αποσυρθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις σε περίπου 690.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε 2,8 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης. Συνεπώς, το θέμα της μεταβίβασης είναι σοβαρό και ευαίσθητο, που πρέπει να το λάβουμε υπόψη. »
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος στο άρθρο 12 του σ.ν, ο κ. Κουσελάς ρώτησε εάν ισχύουν ακόμα οι προνομιακές φοροαπαλλαγές για τις συγχωνεύσεις των τραπεζών, τονίζοντας ότι, «αν αυτές ισχύουν και δεν θέλετε να τις καταργήσετε, θα πρέπει να υπάρξουν ανάλογες φοροαπαλλαγές και για συγχωνεύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.» Για το άρθρο 18 του σ.ν. για την προσέλκυση κεφαλαίων εξωτερικού, ο κ. Κουσελάς εξέφρασε, όπως και ο τ. Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, σοβαρές επιφυλάξεις, επισημαίνοντας ότι δημιουργεί προβλήματα, τα οποία άλλωστε επισημαίνει και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, Αναφερόμενος στο άρθρο 19, ο Μεσσήνιος Βουλευτής τόνισε πως «υπήρξε μεν δέσμευση για την κατάργηση του απαρχαιωμένου Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί, σε αυτό το νομοσχέδιο ή σε επόμενο, ποιες δαπάνες και σε ποια όρια δεν γίνονται αποδεκτές, για να μην υπάρχει περιθώριο αυθαιρεσίας και παρερμηνειών από υπηρεσιακούς παράγοντες… Επίσης, στο ίδιο άρθρο φαίνεται ότι καταργείται το πληθυσμιακό όριο των 5.000 κατοίκων για υπαγωγή στα βιβλία. Θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τους μικρούς οικισμούς στις μη τουριστικές περιοχές, γιατί θα έχουμε τα ίδια προβλήματα με τους μικροεπιτηδευματίες, που είχαμε και με την ένταξη των καφενείων και άλλων μικρών, στον ΟΑΕΕ. Είναι ένα ζήτημα σοβαρό. Προτείνω να παραμείνει αυτή η εξαίρεση..., όμως όχι για τις τουριστικές περιοχές, οι οποίες πρέπει να υπαχθούν.»
Αναφερόμενος στο άρθρο 62 του σ.ν, ο κ. Κουσελάς ζήτησε «να εξαιρεθούν όσοι ασκούν αποκλειστικά το επάγγελμα του αγρότη και πωλούν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές του νομού τους – όχι βέβαια στο Λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη. Αυτούς θα πρέπει να τους εξαιρέσουμε και να μείνει ο τρόπος που υπήρχε μέχρι σήμερα.»
Τέλος, στην αγόρευσή του για την υποστήριξη της τροπολογίας για το πάγωμα στους πυρόπληκτους νομούς και των επιχειρηματικών δανείων που ελήφθησαν χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου, την οποία έλαβε την πρωτοβουλία να καταθέσει μαζί με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουσελάς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «…λόγοι ίσης μεταχείρισης των δανειοληπτών που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου και των άλλων δανειοληπτών επιβάλλουν να κάνουμε αυτή τη ρύθμιση, προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, -γιατί σε αυτές αναφέρονται αυτά τα δάνεια-, των νομών που είναι η ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης στην περιφέρεια, να μπορέσουν να ανασάνουν, γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλο αυτό το διάστημα ο μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολλά και μεγάλα. Τα ξέρετε και τα ξέρουμε όλοι και τα έχουμε πολλαπλώς συζητήσει. Πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι θα είναι μία σημαντική κίνηση από την πλευρά σας, από την πλευρά της Κυβέρνησης, η αποδοχή αυτής της τροπολογίας, που είναι αίτημα όλων των πυρόπληκτων νομών και των φορέων τους, γιατί έτσι θα δώσει μία πνοή ζωής στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες των πυρόπληκτων νομών… Θέλω, λοιπόν, να σας καλέσω να αποδεχτείτε αυτήν την τροπολογία, η οποία θα βοηθήσει όλους τους πυρόπληκτους νομούς, που δοκιμάζονται σήμερα πολύ περισσότερο από ότι οι υπόλοιποι.»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου