26.4.10

Καλαμάτα - ΝΔ - Συνδιάσκεψη για την υγεία - Ομιλίες

Ολοκληρώθηκε η συνδιάσκεψη για την υγεία που οργάνωσε στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου η Ν.Δ. στην Καλαμάτα.
Ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας, αφού καλωσόρισε τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα, "την πόλη που στήριξε και στηρίζει τώρα ακόμα περισσότερο την ΝΔ λόγω του προέδρου μας", χαρακτήρισε το συνέδριο "αφετηρία ελπίδας" και ευχαρίστησε την ΝΔ για την βοήθεια που παρείχε όταν ήταν κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τα έργα που έγιναν εκείνη την εποχή: "ευεργεσίες για την πόλη".
"Η αυτοδιοίκηση σήμερα απαξιώνεται και μας επιρρίπτεται η μεγάλη ευθύνη από το ΠΑΣΟΚ για την οικονομική κατάσταση της χώρας, για να προχωρήσουν σε νέους δήμους και σε περικοπές στους ΟΤΑ" είπε και συμπλήρωσε πως "γι’ αυτό οφείλουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές να δώσουμε μεγάλες νίκες".
Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ είπε "σας υποδεχόμαστε με χαρά και συγκίνηση στην πατρίδα σας". Η σχέση μας, είπε, είναι σχέση ζωής που κινείται σε υψηλότερα επίπεδα ελπίδας κι αισιοδοξίας. "Προσερχόμαστε σήμερα με προβληματισμό και χρέος, γιατί σήμερα κρίνεται η συνέπεια" τόνισε και ανέφερε πως "είναι ανάγκη να αναγάγουμε την υγεία σε ύψιστη προτεραιότητα και ιδιαίτερα τώρα που η οικονομική κρίση απειλεί το επίπεδο των κοινωνικών υπηρεσιών. Σήμερα βάζουμε το πρώτο θεμέλιο του αγώνα, βάζουμε την υγεία και την πατρίδα σε πρώτο πλάνο με τον πρόεδρό μας, τον Αντώνη Σαμαρά".
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στους συνέδρους είπε "αποτελείτε τον τροφοδότη αισθημάτων του προέδρου μας" και στην εισήγησή του, μεταξύ των άλλων, σημείωσε ότι "η ωραία Καλαμάτα δεν μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε το πολιτικό χαμηλό βαρομετρικό". Πρόσθεσε πως "η χώρα μας εισέρχεται σε μια πρωτόγνωρη δύσκολη εμπειρία, γιατί μπαίνουμε σε ένα διεθνή οργανισμό που όπου παρενέβη υπήρξαν προβλήματα κοινωνικής συνοχής" υπογραμμίζοντας πως "είναι ντροπή κάποιοι να λένε ότι αυτή η χώρα μοιάζει με τον τιτανικό".
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και τομεάρχης υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, στην εισήγησή του ανέφερε ότι "πριν λίγους μήνες μας ζήτησε ο πρόεδρός της ΝΔ να επεξεργαστούμε μια πρόταση για την υγεία που να λύνει τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να είναι συνολική, εφαρμόσιμη, κοστολογημένη κι αν είναι δυνατόν, μας ζήτησε, αποτύπωση και σχέδια νόμου. Αυτό το στοίχημα κ. Πρόεδρε να είστε βέβαιος ότι ο τομέας υγείας του κόμματος θα το κερδίσει" και υπογράμμισε "δεν θα αφήσουμε χώρο στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ να μας υποκαταστήσουν, έχουμε κορυφαίους επιστήμονες, δυνατή ομάδα και θα το πετύχουμε".
Ο κ. Σαλμάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδείνωσε όλους τους δείκτες στο χώρο της υγείας, αλλά και για καθυστέρηση στην τοποθέτηση διοικητών στα νοσοκομεία. "Όλοι - είπε - είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ και οι περισσότεροι δεν υπέβαλαν αίτηση για να επιλεγούν. Εξαπάτησαν όλους τους πολίτες με αυτή την διαδικασία".
Ανέφερε πως "κανένα νομοσχέδιο δεν κατέθεσαν στο χώρο της υγείας, δεν έχει είπε δημοσιευτεί καμιά απόφαση στο διαδίκτυο που υποσχόταν ο πρωθυπουργός και τέλος αναγκάστηκαν να περάσουν 5 μήνες για να καταλάβουν πως έπρεπε να υιοθετήσουν τον νόμο του Αβραμόπουλου για τις προμήθειες".
Δεν έχουν, είπε, κάνει τους τελευταίους μήνες καμία κρίση και πρόσληψη γιατρών και σήμερα στα περισσότερα νοσοκομεία οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Σαλμάς υπογράμμισε, πως "χρειάζεται διακομματική συναίνεση για το σύστημα υγείας, προκειμένου εμείς να αποφασίσουμε το σύστημα υγείας που θέλουμε κι όχι να μας το επιβάλλει το ΔΝΤ".
Τέλος πρότεινε "την έναρξη εθνικού διαλόγου για την υγεία" και καταθέτοντας την πρόταση της ΝΔ για διαβούλευση, ανέφερε πως η πρόταση αυτή περιλαμβάνει, διαφάνεια, ενιαία χρηματοδότηση κι εποπτεία του συστήματος. Επίσης πρότεινε, απόσπαση του κλάδου περίθαλψης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από τον κλάδο σύνταξης, ο οποίος περνά υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, πολιτική φαρμάκων που να περνά από το υπουργείο Υγείας, όλοι οι κωδικοί που αφορούν την υγεία να περνούν από το υπουργείο Υγείας, αποτύπωση επιδημιολογικών αναγκών κάθε περιοχής, 24ωρη κάλυψη από πολυιατρεία του ΙΚΑ και ιδιωτικά πολυιατρεία και τέλος, χρειάζεται όπως είπε, επαναχωροταξικός σχεδιασμός των νοσοκομείων της Αθήνας.
Ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης στην εισήγησή του είπε ότι στην υγεία έχουμε αυξημένες δαπάνες λόγω πολυπλοκότητας του συστήματος. "Η χώρα μας πρέπει να δώσει έμφαση στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας που θα είναι καλά μηχανογραφημένο και στην οργάνωση και διοίκηση των νοσοκομείων μας" και πρόσθεσε "δεν χρειάζονται μεγάλα νοσοκομεία, αλλά εκσυγχρονισμένα και αποτελεσματικά με χρήση της τεχνολογίας και καλή χρηματοοικονομική διαχείριση με αξιολόγηση".
Ο καθηγητής Ιωάννης Υφαντόπουλος, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, ανέφερε ότι άμεσα όλες οι υπηρεσίες των υπηρεσιών υγείας να υπαχθούν στο υπουργείο Υγείας, γιατί αυτό πρέπει να αξιολογεί και να αναδιαμορφώνει τις πολιτικές του. Τρία πράγματα χρειάζεται, είπε, να γίνουν με τόλμη. Πρώτον, πλήρη αξιοποίηση όλων των υποδομών των ταμείων, των ΟΤΑ, του δημοσίου. Δεύτερον, να συνεργαστούν ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα και να παρέχουν ισότιμες υπηρεσίες υγείας και τρίτον, να μηχανογραφηθούν τα πάντα.
Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αθηνών ανέφερε ότι η νέα ηγεσία της ΝΔ άνοιξε πολλά ζητήματα και ζήτησε δέσμευση όποιο πρόγραμμα αποφασιστεί αυτό και να υλοποιηθεί γιατί τόνισε πως οι υπουργοί που πέρασαν από το υπουργείο Υγείας εφάρμοζαν την προσωπική τους πολιτική.
Ο γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Μανώλης Αγγελακάς στην εισήγησή του μεταξύ των άλλων σημείωσε πως τους τελευταίους μήνες στην φαρμακοβιομηχανία υπάρχει άπνοια και τόνισε πως χρειάζεται "εκσυγχρονισμός του ΕΟΦ, καθιέρωση νοσοκομειακής συσκευασίας του φαρμάκου και να στηριχθεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία καθώς και να στελεχωθούν όλες οι θέσεις φαρμακοποιών στο δημόσιο".
Τέλος, ο βουλευτής Φθιώτιδας και πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Γιαννόπουλος στην τοποθέτησή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα, δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα και σημείωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ μας έβαλε στο ΔΝΤ, εσείς κ. Πρόεδρε θα μας βγάλετε από το ΔΝΤ" συμπληρώνοντας: "οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και του χρόνου θα έχουμε εκλογές".

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου