14.4.10

Η Οικονομική …ακτινογραφία της Μεσσηνίας

Αρνητικό παραμένει το οικονομικό περιβάλλον στη Μεσσηνία με χαμηλότερες πωλήσεις, υψηλότερο κόστος και μικρή αποδοτικότητα, όπως προκύπτει από τη "2η Έρευνα Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Συνθηκών στη Μεσσηνία - Δ' τρίμηνο 2009" του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν στην έρευνα (δείγμα περίπου 1.000 εταιρειών εγγεγραμμένων στο επιμελητήριο), αναφέρει αυξημένη ανεργία και αναμένει επιδείνωση στους επόμενους μήνες. Η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση και το φορολογικό καθεστώς είναι οι πιο καθοριστικοί παράγοντες του σημερινού επιχειρηματικού κλίματος.....
Στις πιστωτικές συνθήκες, τα χρηματοδοτικά προγράμματα με κρατικές εγγυήσεις αποτελούν τον πυρήνα της συνολικής σχετικής δραστηριότητας. Από το 2007 έως σήμερα μια στις τέσσερις μεσσηνιακές επιχειρήσεις έχει συνάψει 'πυρόπληκτο' δάνειο, σύμφωνα με τις ευεργετικές διατάξεις της Υ.Α. 2/54310/0025/2007 και της Υ.Α. 36579/Β.1666/27-8-2007. Συνολικά υπολογίζεται ότι έχουν δοθεί 100 εκ. ευρώ.
Ως προς τις άλλες μορφές δανεισμού οι περισσότερες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν πρόσβαση σε κεφάλαια. Οι τράπεζες παραμένουν πολύ επιλεκτικές και δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην πρόσφατη οικονομική απόδοση και σε δανειολήπτες με υψηλό ενεργητικό. Σε αυτές τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων δανείων.
Οι πωλήσεις είναι σταθερά καθοδικές και αναμένεται να αγγίξουν τα κατώτερα όρια στο επόμενο τρίμηνο. Συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα, έχουν αυξηθεί οι επιχειρήσεις που αναφέρουν χαμηλότερες πωλήσεις. Η τάση αυτή φαίνεται να συμφωνεί με την χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη το τελευταίο τέταρτο του 2009.
Αντίθετα με το προηγούμενο τρίμηνο, το κόστος παραγωγής στην παρούσα έρευνα δείχνει σημαντική αύξηση. Αυτό, ως ένα βαθμό, αντανακλά ένα έλλειμμα στις προμήθειες λόγω των αλλεπάλληλων απεργιών, την άνοδο στις τιμές εισαγωγών και το υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Αν και το κόστος παραγωγής αυξάνεται, οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών παραμένουν σχετικά χαμηλές. Ίσως λόγω της πολύ χαμηλής ζήτησης, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιρρίψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής στον καταναλωτή μειώνοντας ακόμα περισσότερο τα περιθώρια κέρδους.
Όπως αναμενόταν, η κερδοφορία μειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο, οι επιχειρήσεις διστάζουν να κρατήσουν αποθέματα και τείνουν να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης θέσεων εργασίας ή χαμηλότερους μισθούς.
Από διάφορους παράγοντες-κλειδιά, οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι ο σημαντικότερος παράγοντας απόδοσης το Δ' τρίμηνο του '09 ήταν η χαμηλή ζήτηση. Σχεδόν 2 στις 10 επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι το φορολογικό καθεστώς είναι βασικός επιχειρηματικός παράγοντας, ενώ η τιμολόγηση και το κόστος δανεισμού έπαιξαν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στο Δ' τρίμηνο του '09.
Xρηματοπιστωτικές συνθήκες στη Μεσσηνία
Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων βασίζεται σε ιδιωτικούς πόρους, το 50% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι είναι εκτεθειμένες σε τραπεζικό δανεισμό, το 10% σε δανεισμό από προμηθευτές, το 8% σε δημόσιο δανεισμό και το 6% σε δανεισμό από φίλους ή συγγενείς.
Αναφορικά με το δανεισμό μέσω εθνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, περίπου 2 στις 5 επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν λόγω καταστροφής από πυρκαγιά.
Εκτιμάται βέβαια ότι το μεγαλύτερο μέρος των 100 εκ. ευρώ δανεισμού, που χορηγήθηκε από το 2007 έως σήμερα, έχει χρησιμοποιηθεί ως αναχρηματοδότηση παρά ως νέος δανεισμός. Περίπου 20% των επιχειρήσεων χρηματοδοτήθηκε από τον ΕΟΜΜΕΧ, 15% ΚΠΣ 2000-6 και 8% ΠΕΠ. Περίπου 12% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι δανείστηκε μέσω ΤΕΜΠMΕ.
Μάλιστα τοπικές τράπεζες αναφέρουν ότι η πίστωση συνεχίζει να έχει φθίνουσα πορεία.
Η χρηματοδότηση μέσω ιδιωτικού κεφαλαίου ήταν γενικά χαμηλή το Δ' τρίμηνο του '09 και αναμένεται να παραμείνει σταθερή το επόμενο τρίμηνο.
Περισσότερες επιχειρήσεις ανέφεραν μειωμένες προκαταβολές πελατών στο προηγούμενο τρίμηνο του 2009 αλλά αναμένεται βελτίωση στους επόμενους μήνες.
Επίσης ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων ανέφεραν αύξηση στην πίστωση από προμηθευτές. Η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί στο επόμενο τρίμηνο.
Το κόστος του χρέους φαίνεται να αυξήθηκε σημαντικά το προηγούμενο τρίμηνο και αναμένεται να συνεχίσει να ανεβαίνει το επόμενο τρίμηνο. Αυτό παρατηρείται σε δάνεια με ή χωρίς ασφάλειες.
Σε σύγκριση με το Γ' τρίμηνο 2009, η επιχειρηματική αβεβαιότητα φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο την ζήτηση δανείων. Αλλά οι όροι δανεισμού παραμένει ο βασικός αποθαρρυντικός παράγοντας .
Από τους ερωτηθέντες που ανέφεραν απόρριψη αίτησης δανείου, ο κύριος παράγοντας απόρριψης ήταν η πρόσφατη αποδοτικότητα, περισσότερο από τα κέρδη των τελευταίων 3 ετών.
Μία επιχείρηση στις 5 αναφέρει ότι ο λόγος απόρριψης της αίτησης δανείου ήταν η αξία του ιδιωτικού πλούτου, περισσότερο από την αξία των παρεχόμενων ασφαλειών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου