13.4.10

Δημήτρης Κουσελάς: η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης περνάει μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της παραοικονομίας.

Στην αγόρευσή του, κατά τη συζήτηση επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομικών «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:«Οι προχθεσινές εξελίξεις συγκεκριμενοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης δείχνουν, πέραν των άλλων, ότι η χώρα μας αρχίζει να ανακτά το κύρος και την αξιοπιστία της. Τούτο οφείλεται αφ’ ενός στον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και στο οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης, αφ’ ετέρου στις θυσίες και στη στήριξη του Ελληνικού Λαού. ‘Ετσι μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί μια πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση, για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης με ένα σύστημα δίκαιης αναδιανομής του εισοδήματος και των φορολογικών βαρών. Και εδώ να τονίσω ότι το σημαντικότερο μέτρο αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της παραοικονομίας.
Αυτή είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα, που θα δώσει τη δυνατότητα:
Διεύρυνσης της φορολογικής βάσης για να πάψουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι έντιμοι φορολογούμενοι να είναι τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια.
Αύξησης των δημόσιων εσόδων, που η προηγούμενη Κυβέρνηση τα οδήγησε σε κατάρρευση, μαζί με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φορολογικά έσοδα στη χώρα μας υπολείπονται κατά 6,3 μονάδες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, συγκρινόμενα με τον μέσο όρο της Ε.Ε. 22 δις εσόδων χάνονται ετησίως λόγω της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, που φτάνει πλέον τα 320 δις.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα συνεχίσει η χώρα μας να δανείζεται, υπονομεύοντας το μέλλον της και το μέλλον της νέας γενιάς, ή αντίθετα θα κηρύξει πόλεμο στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. Και, βέβαια, το…ευγενές σπορ της φοροδιαφυγής για να τελεσφορήσει χρειάζεται δύο: έναν που παίρνει τα μαύρα και έναν που τα δίνει. Εναν που δεν κόβει αποδείξεις και έναν που δεν ζητάει. Χρειάζεται και έναν τρίτο, να κάνει τα…στραβά μάτια, είτε αυτός ανήκει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, είτε αλλού.
Αυτό το σύστημα, εμείς θέλουμε να τελειώνει!!! Μια για πάντα!!!
Επειδή άκουσα, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, να γίνεται λόγος για… «φοροεπιδρομή» στα μικρομεσαία εισοδήματα, σας ερωτώ ευθέως :
- Είναι… φοροεπιδρομή στα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα η ενιαία προοδευτική κλίμακα με 8 φορολογικούς συντελεστές, που αρχίζει με φορολογικό συντελεστή 18% αντί 25% και τελειώνει με 45% στα πραγματικά υψηλά εισοδήματα; Τέτοια ήταν η κλίμακα της Ν.Δ;
- Είναι … φοροεπιδρομή στα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στην κλίμακα φυσικών προσώπων, η κατάργηση του ΕΤΑΚ, που επιβάρυνε την ακίνητη περιουσία από τα 150.000 ευρώ για άγαμο και 200.000 για έγγαμο, αντί των 400.000 ευρώ και πάνω ατομικής ακίνητης περιουσίας που θεσπίζεται σήμερα;
- Είναι … φοροεπιδρομή στα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων και πόθεν έσχες; Τι έχουν να κρύψουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, κύριοι της αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Είναι γνωστό ότι άλλοι διαθέτουν offshore και πραγματοποιούν τριγωνικές συναλλαγές. Δεν ακούσαμε, όμως, προτάσεις ούτε από την Αριστερά για την αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών. Αντίθετα, αυτό το σ.ν. περιέχει συγκεκριμένα μέτρα καταπολέμησης της φορολογικής ασυλίας των offshore….”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κουσελάς τόνισε πως «το φορολογικό νομοσχέδιο δεν μπορεί, ούτε είναι ο ρόλος του, να υποκαταστήσει τον αναπτυξιακό νόμο και τα αντίστοιχα κίνητρα. Ωστόσο, περιέχει σημαντικά κίνητρα για τις επενδύσεις και τη δημιουργία ή τη διατήρηση θέσεων εργασίας, όπως τη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή από 25% σε 20% στα κέρδη που επανεπενδύονται, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, όταν μειώνεται ο τζίρος αλλά διατηρούνται οι θέσεις εργασίας, το τριετές αφορολόγητο μέχρι 30.000 ευρώ για νέους επιχειρηματίες έως 35 ετών, καθώς και νέα κίνητρα περιβαλλοντικής προστασίας, ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, στήριξης της τεχνολογικής καινοτομίας κ.α.»
Κλείνοντας την αγόρευσή του, ο κ. Κουσελάς σημείωσε ότι «…ακούστηκαν δυο ειδών κριτικές γι’ αυτό το νομοσχέδιο. Η μία, από τα δεξιά, μας κατηγορεί ότι με την αυστηρή φορολόγηση που επιβάλλουμε διώχνουμε τα κεφάλαια στο εξωτερικό, ενώ η άλλη, από τα αριστερά, μας κατηγορεί ακριβώς για το αντίθετο, ότι οι αλλαγές που κάνουμε είναι… άτολμες. Κατά τη γνώμη μου, έχουν άδικο και οι μεν και οι δε. Αυτό το νομοσχέδιο το ψηφίζω γιατί είναι αποτελεσματικό όχι μόνο για την αναγκαία αύξηση των δημόσιων εσόδων, αλλά και για την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης.»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου