7.4.10

«Νάντια Γιαννακοπούλου : ‘Βουλιάζει’ η αποκατάσταση λιμνών και ποταμών»

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αφορμή την παράδοση, από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των διαχειριστικών σχεδίων για την προστασία επιφανειακών και υπογείων υδάτων, τη στιγμή που στην Ελλάδα η διαδικασία προκήρυξης αυτών των μελετών μόλις ξεκίνησε...
Η αναφορά αυτή έρχεται να αναδείξει την καθυστέρηση μιας ολόκληρης τετραετίας στις μελέτες για τα υδατικά διαμερίσματα της ελληνικής επικράτειας. Καθώς οι διαδικασίες μόλις ξεκίνησαν, θεωρείται βέβαιο ότι τα διαχειριστικά σχέδια δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2011 και η οικολογική αποκατάσταση, με πανευρωπαϊκό στόχο το 2015, θεωρείται ανέφικτη. Στην αναφορά επισημαίνεται και η άποψη του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ανδρεαδάκη, σύμφωνα με τον οποίο, «ακόμη κι αν τρέξουμε σε ρυθμούς σπριντ, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε ότι το 2015 αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν, εφόσον βέβαια υλοποιηθούν». Μάλιστα, στην αναφορά τονίζεται ότι πέρα από τα χρονοδιαγράμματα και την ενδεχόμενη επιβολή προστίμων στη χώρα μας, τα ποτάμια και οι λίμνες επιβαρύνονται καθημερινά από την απόρριψη αστικών και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων. Ιδιαίτερη μνεία κάνει η κ. Γιαννακοπούλου στο γεγονός ότι οι έλεγχοι, όπου υπάρχει συγκεντρωμένη βιομηχανική αλλά και αστική δραστηριότητα, δεν είναι ικανοποιητικοί, καθώς το 40% των υπογείων υδάτων έχει σοβαρό πρόβλημα νιτρορύπανσης. Ιδίως στη Μεσσηνία, δίπλα στη θάλασσα και την πόλη της Μεσσήνης, τα νερά του Πάμισου ταξινομούνται στην κατηγορία «ελλιπούς ποιότητας».
Με την αναφορά αυτή, η βουλευτής Μεσσηνίας τονίζει την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για τις διαχειριστικές μελέτες του υδάτινου όγκου, άμεσα, με την ελπίδα ότι «το ποτάμι θα γυρίσει πίσω» πριν να είναι πολύ αργά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου