8.4.10

Έπεσε …ακρίδα στα αμπέλια -Μαδάνε αμπελόφυλλα και τα πουλάνε 12 ευρώ το κιλό

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί από τους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου, καθώς τα αμπέλια τους δέχονται τις συστηματικές επιθέσεις αλλοδαπών, οι οποίοι μαζεύουν τσουβάλια με αμπελόφυλλα για να τα πουλήσουν στις λαϊκές αγορές.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και έχει επιπτώσεις στην ίδια την παραγωγή σταφυλιών, καθώς με το... μάδημα των αμπελιών, καθυστερεί η διαδικασία ωρίμανσης των καρπών, ακόμη και η ποιότητα της ίδια της παραγωγής.
Ειδικά σε περιοχές, όπως στις Δαφνές, όπου η καλλιέργεια επιτραπέζιων και σκεπαστών σταφυλιών είναι συστηματική και το παραμικρό λάθος ή παρέμβαση επηρεάζει ολόκληρη την πορεία του αμπελιού, οι αμπελουργοί είναι ανάστατοι εξαιτίας των επιθέσεων που δέχονται οι καλλιέργειές τους.
Οι καταγγελίες αγροτών που έχουν πέσει θύματα αυτών των επιδρομών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δαφνών Ναπολέοντα Λουκαδάκη, είναι αρκετές, με τους παραγωγούς να μη μπορούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.
Η καλλιέργεια επιτραπέζιων σταφυλιών επιτάσσει επιδέξιες και προσεκτικές κινήσεις από τους αμπελουργούς, οι οποίοι πρέπει οι ίδιοι να αφαιρούν τα αμπελόφυλλα και να καθαρίζουν την κάθε κουρμούλα, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής και τη διαφύλαξη της ομαλότητας της διαδικασίας. «Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα γιατί η μεγάλη αφαίρεση των φύλλων επιβαρύνει τα αμπέλια και καταστρέφει την παραγωγή. Προκαλείται μεγάλη ζημιά, αφού επηρεάζεται η ποιότητα των σταφυλιών.
Όταν δεν γίνεται ομαλά η διαδικασία αραίωσης του φυλλώματος, τότε το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως απογοητευτικό, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα σταφύλια μπορεί να βγουν και ανομοιόμορφα» σημειώνει ο κ. Λουκαδάκης.
Δημόσια υγεία
Το συγκεκριμένο δυσάρεστο φαινόμενο εμπεριέχει σοβαρό κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία. Και αυτό γιατί οι αλλοδαποί πλιατσικολόγοι κόβουν τα φύλλα, ακόμη κι αν το αμπέλι έχει μόλις ραντιστεί. Μπορεί τα ραντίσματα να έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι αμπελουργοί δεν προχωρούν στον ψεκασμό των καλλιεργειών τους. Οι αλλοδαποί κόβουν τα αμπελόφυλλα, αδιαφορώντας για το ότι αυτά θα καταλήξουν στο πιάτο των καταναλωτών. Για αυτό ο κ. Λουκαδάκης συνιστά στους Ηρακλειώτες να αγοράζουν φύλλα μόνο από όποιον γνωρίζουν ότι τα έχει κόψει, αφού πρώτα έχει ελέγξει ότι δεν είναι ραντισμένα.
«Τα ραντίσματα δεν είναι τόσα πολλά όπως στο παρελθόν, όμως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα στην υγεία του καταναλωτή, σε περίπτωση που καταναλώσει ραντισμένα φύλλα. Για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή» επισημαίνει.
ΠΗΓΗ: 2810.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου