23.3.10

Επέκταση παρακράτησης στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

Σε όλους πλέον τους αγρότες - κατά κύριο επάγγελμα και μη - θα επιβάλλονται παρακρατήσεις επί των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, σε περίπτωση μεταβίβασής τους (πώληση, ενοικίαση).Αυτό προβλέπεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες για τις φετινές μεταβιβάσεις ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Μέχρι πέρσι στους νέους, αλλά και στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν γινόταν παρακράτηση (από 5% έως 30% επί της αξίας των δικαιωμάτων), σε περίπτωση μεταβίβασης.
Για φέτος, με βάση την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξαιρούνται της παρακράτησης μόνο οι νέοι αγρότες (γεωργοί με έναρξη αγροτικής δραστηριότητας ή κληρονόμοι γεωργικής εκμετάλλευσης). Όλοι οι άλλοι κάτοχοι ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, ανεξάρτητα εάν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή μη, θα υφίστανται παρακράτηση 5% ή 10%, κατά περίπτωση, κατά τη μεταβίβαση δικαιωμάτων συνοδευόμενων με γη και κατά 30% κατά τη μεταβίβαση δικαιωμάτων μη συνοδευόμενων με γη.
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φετινών αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης ορίζεται με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ η Δευτέρα 17η Μαΐου. Τα δικαιώματα μπορούν να μεταβιβαστούν μόνο σε άλλον αγρότη εγκατεστημένο στην ελληνική επικράτεια, εκτός των περιπτώσεων κληρονομιάς.
Η πώληση μπορεί να γίνει είτε μαζί με τη γη, είτε όχι, ενώ η ενοικίαση πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά με ενοικίαση τουλάχιστον ισοδυνάμου αριθμού επιλέξιμων στρεμμάτων με τα αναφερόμενα στο δικαίωμα. Για να γίνουν οι μεταβιβάσεις, τα προς μεταβίβαση ατομικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης θα πρέπει να έχουν ενεργοποιηθεί από τον κάτοχό τους την τριετία 2007-9 και να έχουν ψηφιοποιηθεί οι προς μεταβίβαση εκτάσεις.
Ειδικά για την περίπτωση των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 200 ευρώ, στους οποίους περικόπτονται από φέτος οι κοινοτικές επιδοτήσεις η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ προβλέπει ότι το όριο των 200 ευρώ δεν εφαρμόζεται στους αγρότες στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ενώ τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, συνολικής αξίας έως 200 ευρώ, που δεν ενεργοποιήθηκαν το 2009, εφόσον δεν μεταβιβαστούν φέτος σε άλλον αγρότη, τότε αυτομάτως θα οδηγηθούν στο Εθνικό Απόθεμα δικαιωμάτων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου