17.3.10

Ο Τσιγγάνος, ο παπάς και ο γιατρός του ΕΣΥ – Απίστευτες ιστορίες φοροδιαφυγής

Την εικόνα των ελλείψεων, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό μετέφερε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, Στέλιος Γκρόζος, που κλήθηκε να παρουσιάσει την έκθεση πεπραγμένων για το έτος 2009 Ένα πρόβλημα, που προσδιόρισε ως σημαντικό ο κ. Γκρόζος, είναι ότι την ευθύνη της απόδειξης για μία υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος φέρει η Επιτροπή και όχι ο ελεγχόμενος.
«Βρήκα έναν τσιγγάνο με 650.000 ευρώ καταθέσεις. Τον ψάχνουμε. Καθαρό το ποινικό του μητρώο. "Είναι νόμιμα", μας λέει. "Εσείς πρέπει να αποδείξτε ότι είναι παράνομα". Και είναι πάρα πολλά τα περιστατικά, που δεν μπορούμε να το κάνουμε.
Γιατρός, χειρουργός του ΕΣΥ. Βρήκαμε ότι στον τραπεζικό του λογαριασμό έμπαιναν 16.000 με 17.000 κάθε μήνα, για 5 -6 χρόνια. Μαζεύτηκαν γύρω στα 900.000 ευρώ. Τον ψάχνουμε τον γιατρό, ποινικά, αστυνομικά, τίποτα. Τον φωνάξαμε στην Επιτροπή. Είπε ότι είναι από άσκηση ψιλό-ιδιωτικής ιατρικής, που κάνει τα απογεύματα. Ασφαλώς και δεν τον πιστέψαμε και ασφαλώς είναι από φακελάκι. Πολλά λεφτά. Κλασική τυπολογία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ψάξαμε προς όλες τις κατευθύνσεις για να μπορέσουμε να του δεσμεύσουμε τα λεφτά. Στον εισαγγελέα δεν μπορούσαμε να στείλουμε την υπόθεση, ως δωροδοκία, γιατί δεν είχαμε αποδεικτικά στοιχεία. Θα έμπαινε στο αρχείο. Έστειλα, λοιπόν, τον φάκελο στην Υπηρεσία Ειδικού Ελέγχου και τους είπα να το δεχθούν ως εισόδημα από άσκηση επαγγέλματος. Του επέβαλαν πρόστιμο 1,5 εκ. ευρώ. Το ίδιο έκανα και με τον τσιγγάνο. Μόνο από πλευράς "πόθεν έσχες" ελέγχονται. Τι θα πει τσιγγάνος με 650.000 ευρώ; Τον έστειλα για ΥΠΕΕ».
Εδω παπάς εκεί παπάς,, που είναι ο παπάς; Στο ...χρηματιστήριο. Ιερέας είχε ανοίξει τραπεζικους λογαριασμούς, για τους πυρόπληκτους και για τα νοσήλια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Συγκέντρωσε 240.000 ευρώ και η Επιτροπή πρόλαβε να μπλοκάρει μόλις 20.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα ο ιερέας τα είχε επενδύσει στο Χρηματιστήριο!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου