14.2.10

«Φέσια» με ακάλυπτες επιταγές σε παραγωγούς

«Φέσια» με ακάλυπτες επιταγές που πιθανολογείται ότι φτάνουν ακόμη και τα 3,5 εκατ. ευρώ έβαλαν σε δεκάδες παραγωγούς της Ηλείας της πεδινής ζώνης, έμποροι αγροτικών προιόντων κυρίως από άλλους νομούς της χώρας μέσα στην τελευταία τριετία.Το 2009 από την Άνοιξη μέχρι και το τέλος του χρόνου οι ακάλυπτες επιταγές που είχαν στα χέρια τους παραγωγοί καρπουζιού και κηπευτικών ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ με αρκετές υποθέσεις να έχουν οδηγηθεί στην δικαιοσύνη. Το τελευταίο διάστημα πολλοί που συνεργάστηκαν με τους συγκεκριμένους εμπόρους διαπίστωσαν την αφερεγγυότητά τους, αφού σταδιακά άρχισαν να πέφτουν βροχή οι «πέτσινες» επιταγές που τους έδωσαν για την αγορά χιλιάδων τόνων καρπουζιού και κηπευτικών.
«Ζητάμε για πολλοστή φορά από την Πολιτεία να προχωρήσει στη σύσταση μητρώου εμπόρων, αφού μόνον έτσι μπορούν να προστατευτούν οι αγρότες από τους ασυνείδητους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων» δηλώνει στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ εκπρόσωπος μεγάλης συνεταιριστικής οργάνωσης στο νομό που έχει δεχθεί καταγγελίες για περιστατικά μέσα στο 2009.
Αυστηρότερες ποινές για τους κακοπληρωτές …
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει σκοπό την αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων κατά των κακοπληρωτών εμπόρων αγροτικών προϊόντων.
Δυστυχώς πρόκειται για ένα φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο που εν μέσω της οικονομικής κρίσης έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Θα έλεγε κανείς ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην έλευση ρευστότητας των αγροτών οι οποίοι δικαιολογημένα ζητούν την οικονομική στήριξη του υπουργείου.
H ελαστικότητα των ποινών που ισχύουν μέχρι σήμερα ίσως αποτελεί έναν από τους λόγους που οι κακοπληρωτές έμποροι αγροτικών προϊόντων αδιαφορούν για τις αρνητικές συνέπειες της ασυνέπειάς τους.
Ίσως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι που θα εξασφαλίζουν το εισόδημα των αγροτών από τη στιγμή της αγοραπωλησίας.
Η λύση είναι η αγοραπωλησία να γίνεται με δίγραμμη επιταγή. Είναι ένα θέμα στο οποίο μπορεί να παρέμβει η πολιτεία και φυσικά θα μπορούσαν να το θέσουν και οι εκπρόσωποί μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο .
Από κει και πέρα η άλλη λύση είναι η οργάνωση των αγροτών έτσι ώστε να μην έχει τη δυνατότητα ο κάθε τυχαίος έμπορος αγροτικών προϊόντων να τους εμπαίζει στερώντας τους ουσιαστικά τα χρήματά τους…
ΠΑΤΡΙΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου