1.2.10

Καλαμάτα - Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον ΥΦΕΞ Σπύρο Κουβέλη

Συνομιλία που διήρκεσε 45 λεπτά είχαν σήμερα στην Καλαμάτα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.
Ο Σπύρος Κουβέλης σε δηλώσεις του επεσήμανε πως ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας "κάθε φορά γοητεύει και μαγεύει με την ευγένεια και την πίστη που έχει γι΄αυτό που κάνει".
Συζητήσαμε για τις δυσκολίες που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε σχέση με την αναγνώριση της οικουμενικότητάς του και με τους διάφορους περιορισμούς και για τη Σχολή της Χάλκης, ανακοίνωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι επαναβεβαίωσε στον κ. Βαρθολομαίο "για πολλοστή φορά" και "το έκανα εκ μέρους του Ελληνισμού, της Ελλάδας, της ελληνικής πολιτείας και της ελληνικής κυβέρνησης, ότι υποστηρίζουμε το έργο του και τις δίκαιες διεκδικήσεις του, που δεν έχουν κανένα λόγο να μπερδεύονται με θέματα αναλογικότητας ή αμοιβαιότητας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας"...
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, είναι ένας φάρος του Χριστιανισμού και σαν τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται και από την τουρκική ηγεσία.
Συζητήσαμε και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με το Πατριαρχείο και τον Ελληνισμό και φυσικά θέματα περιβάλλοντος, τόνισε ο Σπύρος Κουβέλης και χαρακτήρισε τη συζήτηση εξαιρετική, τονίζοντας εκ νέου πως η στήριξη της ελληνικής κυβερνήσεως στο Πατριαρχείο θα είναι συνεχής και αμέριστη.
Σε ερώτηση αν ο Πατριάρχης εξέφρασε παράπονα για τη Σχολή της Χάλκης, ο υφυπουργός σημείωσε ότι αυτό που επιδιώκει ο κ. Βαρθολομαίος είναι μια καλή συνεργασία από την τουρκική κυβέρνηση. Και νομίζω ότι επειδή είναι ένας σοφός άνθρωπος και ευγενής είναι σε καλό δρόμο. Αυτό που εξέφρασε και που νομίζω ότι συνεχώς πρέπει να του δίνουμε είναι η στήριξη από δικής μας πλευράς, προκειμένου να γεφυρώνουμε και όχι να δημιουργούμε ρήγματα, πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Ο Σπύρος Κουβέλης συμπλήρωσε λέγοντας ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης είναι ένα θέμα οικουμενικό. Και σε αυτό δεν υπάρχει καμιά ταλάντευση από πλευρά της Ελλάδας με οποιαδήποτε κυβέρνηση για το πάγιο και σταθερό αίτημα να επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης. Γι΄αυτό και η βάση που βάζουμε αυτό το ζήτημα είναι ότι δεν είναι αποδεκτό να μπαίνει στη βάση οποιασδήποτε αμοιβαιότητας. Είναι ένα ξεκάθαρο αίτημα δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη βάση της Συνθήκης της Λψζάνης και σαν τέτοιο πρέπει να το χειριστεί και η τουρκική ηγεσία, τόνισε ο υφυπουργός.-

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου