9.2.10

Η Ομιλία της Αντωνίας Μπούζα στο 14ο Συνέδριο της ΕΝΑΕ για Καλλικράτη

«Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους»
Η Χώρα μας, βιώνει τα τελευταία κυρίως χρόνια μία βαθιά κρίση με πολύπλευρες επιπτώσεις στην κοινωνία , απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία και στο παραγωγικό σύστημα της χώρας.
Η Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός που παρά τις όποιες αδυναμίες , διαχρονικά έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, διαδραματίζει ακόμη και σήμερα σπουδαίο ρόλο στις τοπικές κοινωνίες και χαίρει της υπολήψεως και της εμπιστοσύνης της πολιτών. Η συσσώρευση όμως αρμοδιοτήτων χωρίς τους απαιτούμενους πόρους , οδήγησε την Αυτοδιοίκηση σε ρόλο συνεχούς διεκδίκησης των δικαιουμένων .Κατά την πορεία του θεσμού της β΄βάθμιας Αυτοδιοίκησης ,οι εκάστοτε Κυβερνήσεις έδειξαν τις πραγματικές τους διαθέσεις απέναντί του , οι οποίες και έχουν καταγραφεί. Είτε πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και διέθεσαν τα επιπλέον χρηματικά ποσά που απαιτούντο για την αξιοπρεπή λειτουργία του ,είτε δεν τον υποστήριξαν και συνετέλεσαν στη σταδιακή απαξίωσή του ...
Οι παράγοντες της Αυτοδιοίκησης ,γνωρίζοντας καλύτερα από όλους τις αδυναμίες και τα προβλήματα της Α΄ μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, μέσω της διαβούλευσης και της συλλογικότητας που προϋποθέτουν τέτοιες τολμηρές προτάσεις ,με τα συνέδρια της Δράμας και των Αθηνών πήραν την πρωτοβουλία και κατέθεσαν απόψεις αλλά και σχέδιο για την εξελικτική πορεία του θεσμού. Οι προτάσεις αυτές , δεν έγιναν πράξη την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο , διότι λόγοι ουσιαστικής αδυναμίας του Κράτους , ιδίως σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος, ανέστειλαν το εγχείρημα.
Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον ενός σχεδίου , στο οποίο , δόθηκε το όνομα του σημαντικού εργολάβου της αρχαιότητας Καλλικράτη , που, μιλά για τη διοικητική μεταρρύθμιση και διατυπώνονται αρκετές ωραίες σκέψεις και πολλά ευχολόγια για τη μετεξέλιξη των αυτοδιοικητικών θεσμών, δίνεται έμφαση σε αλλαγές κυρίως οργανωτικού τύπου , όχι όμως ουσίας και περιεχομένου , με σημαντικότερο , πως δεν απαντά σε καίρια για την επιτυχία του εγχειρήματος θέματα και κυρίως, προωθείται χωρίς την ύπαρξη επιχειρησιακού σχεδίου .Αισθανόμαστε κυριολεκτικά πως μας ρίχνουν στον ωκεανό χωρίς σωσίβιο και σωστικά μέσα.
Μία μεταρρύθμιση τέτοιας εμβέλειας για να είναι βιώσιμη και αποδοτική και να μη γίνεται μόνο και μόνο για να φανεί η κυβερνητική αποφασιστικότητα, θα πρέπει να έχει προωθήσει μία ουσιαστική φορολογική αποκέντρωση, να έχει επιλύσει και επανακαθορίσει όλο το σύστημα των πόρων της Κεντρικής εξουσίας και της Αυτοδιοίκησης γενικότερα και να έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα τις αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα εξουσίας.
Γεννώνται πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες , διότι η ασάφεια και το θολό τοπίο του προτεινόμενου σχεδίου πολύ φοβάμαι πως ίσως απορρυθμίσει αντί να μεταρρυθμίσει το Β΄βαθμό αυτοδιοίκησης της χώρας και δημιουργεί σκέψεις αν πράγματι είναι επιθυμητή η ύπαρξη , διατήρηση και αποτελεσματικότητα του Β΄βαθμού Αυτοδιοίκησης.
Πρόκειται για πρόταση χωρίς ξεκαθάρισμα και κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων , χωρίς διευκρίνιση για τους πόρους και τη δημοσιονομική αυτοτέλεια , χωρίς ενημέρωση για τις γεωγραφικές διαιρέσεις και τα μεγέθη των περιφερειών αλλά και των κριτηρίων που θα οδηγήσουν στις τελικές αποφάσεις, χωρίς πληροφόρηση για τον τρόπο που έχει αποφασισθεί για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας πρόνοιας και περίθαλψης και φυσικά χωρίς καμία αναφορά για το αναγκαιούν στελεχιακό δυναμικό το οποίο θα υπηρετήσει το νέο σχήμα .
Η Αυτοδιοίκηση με τις αποφάσεις των συνεδρίων, τις προτάσεις και τις θέσεις της , άνοιξε διάπλατα το δρόμο στη νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια και σήμερα δίνει την απαιτούμενη συναίνεση που είναι προαπαιτούμενο για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Θέτει όμως ως προϋπόθεση τον καλό και προσεκτικό σχεδιασμό, την οικονομική στήριξη , την απελευθέρωση από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις , τη διασφάλιση της διαφάνειας και του ελέγχου καθώς και την ξεκάθαρη ,χωρίς υπεκφυγές και ασάφειες οριοθέτηση του είδους και του εύρους των αρμοδιοτήτων που θα εκχωρήσει η Κεντρική εξουσία .
Όπως θα είδατε τις ημέρες αυτές του συνεδρίου ,όλοι οι συνάδελφοι εξέφρασαν κυρίως την αγωνία τους ,διότι τόσο το ασαφές σχέδιο , όσο και η τοποθέτηση του κ. Υπουργού που κινήθηκε μεν με διάθεση για γοργά βήματα για την υλοποίησή του , με αοριστίες δε και ευχολόγια που τροφοδοτούν και ενισχύουν την ανησυχία μας και δεν δίνουν απαντήσεις στα καίρια ερωτήματά μας , με σπουδαιότερο το ερώτημα : Που θα βρεθούν , τα χρήματα για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, όντας ευρισκόμενοι ως Χώρα σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, με τους πολίτες να ευρίσκονται στα όρια της αντοχής και της υπομονής των και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μας αντιμετωπίζουν καχύποπτα και μερικές φορές υποτιμητικά? Που θα βρεθούν τα 4 με 5 δις ευρώ τα οποία χρειάζονται για να γίνει η μεταρρύθμιση?
Προτού συναινέσουμε με την ψήφο μας στη συνέχεια του εγχειρήματος αυτού , πρέπει ξεκάθαρα να γνωρίζουμε αν έχουν υιοθετηθεί οι θέσεις που έχουν εκφρασθεί μέσω της ΕΝΑΕ και ελπίζουμε, η Κυβέρνηση να αφουγκρασθεί την αγωνία μας, να δώσει επιτέλους αναπτυξιακή ώθηση στην περιφέρεια , να απομακρύνει κάθε σκέψη για κομματικά παιχνίδια και τέτοιου είδους λογικές και να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπρέπεια της αυτοδιοίκησης Η Χώρα μας δεν αντέχει άλλο ,άλλες αποτυχημένες μεταρρυθμίσεις , που μετακυλύουν το κόστος στους πολίτες , οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια βιώνουν την αναποτελεσματικότητα των δομών του κράτους και απαιτούν τόσο από εμάς που είμαστε πιο κοντά τους ,όσο και από την Πολιτεία ,υπευθυνότητα , σχέδιο , προγραμματισμό καθώς και τη δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης ,συνέπειας δικαιοσύνης και ουσιαστικής διάθεσης για προσφορά.
Αντωνία Μπούζα –Κωνσταντέλου Νομαρχιακή Σύμβουλος-Πρόεδρος Ν.Ε.Τ.Π.
Ν.Μεσσηνίας
Μέλος Γεν.Συνέλ. Ε.Ν.Α.Ε

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου