21.1.10

ONLINE σύνδεση της ΕΛΑΣ με το ΤΕΙΡΕΣΙΑ για περιπτώσεις κλοπής- απώλειας αστυνομικής ταυτότητας και διαβατηρίου


Για την καλύτερη προστασία των πολιτών σε περιπτώσεις απώλειας ή κλοπής των δελτίων της αστυνομικής τους ταυτότητας, από την 28-12-2009 η αρμόδια Υπηρεσία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας έχει συνδεθεί on-line με την Τειρεσίας Α.Ε., παρέχοντας άμεσα στοιχεία που αφορούν απολεσθέντα και κλεμμένα δελτία αστυνομικής ταυτότητας.
Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά διοχετεύονται στα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα της χώρας, προκειμένου να αποτρέπεται η παράνομη χρήση τους από τρίτους και να επέρχεται έτσι βλάβη των νομίμων κατόχων τους και του χρηματοπιστωτικού συστήματος...

Ήδη η Ελληνική Αστυνομία, από το Σεπτέμβριο του 2006, παρείχε στην Τειρεσίας Α.Ε. ανά τακτά διαστήματα στοιχεία με τους αριθμούς δελτίων ταυτότητος για τα οποία είχε δηλωθεί κλοπή ή απώλεια, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι σχετικές αναζητήσεις και να αποφεύγεται παράνομη χρήση τους.
Ενδεικτικά, το έτος 2008 πραγματοποιήθηκαν 1,7 εκατομμύρια άμεσες αναζητήσεις απολεσθέντων - κλαπέντων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, από τις οποίες σε 13.830 περιπτώσεις εντοπίσθηκαν ταυτότητες που είχαν δηλωθεί ως απολεσθείσες ή κλεμμένες.
Για την όλη διαδικασία, μετά από σχετικό αίτημα, είχε ενημερωθεί σχετικά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και είχε εκδοθεί σχετική απόφαση.
Με τη νέα ρύθμιση (on-line σύνδεση) επιχειρείται η καλύτερη αντιμετώπιση των αδικημάτων-συμπεριφορών, που εκδηλώνονται αμέσως μετά την κλοπή ή την απώλεια των αστυνομικών ταυτοτήτων.
Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο του 2009, η Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, δημιούργησε ειδική εύχρηστη, διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες και Υπηρεσίες να διαπιστώσουν εάν οποιοδήποτε διαβατήριο έχει απολεσθεί, κλαπεί ή ακυρωθεί.
Συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος επιλέγοντας το πεδίο ( LINK ) Αναζητούμενα Διαβατήρια, στην κατηγορία Χρήσιμα Εργαλεία, της ιστοσελίδας www.passport.gov.gr και πληκτρολογώντας τον αριθμό του διαβατηρίου, δύναται να διαπιστώσει εάν ο συγκεκριμένος αριθμός ανήκει στην κατηγορία των διαβατηρίων που αναζητούνται (κλεμμένα, απολεσθέντα, ακυρωθέντα).
Εφόσον το υπό αναζήτηση διαβατήριο ταυτοποιηθεί με κλεμμένο, απολεσθέν ή ακυρωθέν, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απευθυνθεί στην πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή και εάν βρίσκεται στο εξωτερικό σε Ελληνική Προξενική Αρχή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου