11.1.10

Δήλωση του Πρόεδρου ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκου για το σχέδιο «Καλλικράτης»


Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ, ο Πρόεδρός της κ. Δημήτρης Δράκος έκανε την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με το σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
«Όπως ξέρετε η ΕΝΑΕ με τα συνέδριά της και τις αποφάσεις των οργάνων της έχει τοποθετηθεί θετικά στη Διοικητική Μεταρρύθμιση και συνολικά σε όλο αυτό το εγχείρημα της νέας αρχιτεκτονικής, το οποίο κατατέθηκε χθες με το όνομα «Καλλικράτης». Ωστόσο πρέπει να παρατηρήσω ότι έχει σημαντικές και συγκεκριμένες ελλείψεις. Στα οικονομικά, στο ζήτημα του προσωπικού, στο θέμα της λειτουργίας και επομένως της αποτελεσματικής λήψης της απόφασης, διότι τουλάχιστον ως προς το Β΄ Βαθμό έχει αλλεπάλληλες δομές και επιτροπές και συλλογικά όργανα τα οποία πρέπει να συγκροτηθούν για να αποφασίσουν...
Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να ξεκαθαριστεί. Και φυσικά το εύρος των αρμοδιοτήτων του νέου θεσμού καθώς πρέπει να συνοδεύεται και εξαρχής με συγκεκριμένο κώδικα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποφύγουμε αυτά τα οποία υφιστάμεθα από το 1994 με την νομαρχιακή. Ο Υπουργός Εσωτερικών θα μας επισκεφτεί την ερχόμενη Τετάρτη για να μας εξηγήσει περεταίρω ορισμένα ζητήματα. Την άλλη Τετάρτη θα έχουμε διοικητικό συμβούλιο και ακολούθως θα έχουμε τις τελικές μας θέσεις μας επί του σχεδίου, οι οποίες και θα αποτυπωθούν στο τακτικό μας συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί 4-6 Φεβρουαρίου» Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη χρηματοδότηση των Ν.Α ό Πρόεδρος της ΕΝΑΕ δήλωσε ότι «εμείς είχαμε ζητήσει μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα διανέμει τους πόρους σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και θα προσεγγίζει το ζήτημα και στην κεντρική εξουσία αλλά και στα αποκεντρωμένα επίπεδα διοίκησης. Με αυτή την λογική ζητήσαμε από την αρχή, την οικονομική αυτοδυναμία των θεσμών της αυτοδιοίκησης όπως επιτάσσει το σύνταγμ α μας στο 102 άρθρο.
Όλα αυτά δεν είναι σαφή. Χρειάζεται αποσαφήνιση και συγκεκριμένες θέσεις για το πώς θα συγκροτηθεί το πακέτο της οικονομικής υποστήριξης του εγχειρήματος. Υπάρχει επίσης το οικονομικό ζήτημά του. Πως θα υποστηριχθεί η δόμηση του όλου μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος. Διότι δεν μπορεί να ξεκινήσει μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση σε έναν συγκεκριμένο τομέα εάν δεν κατατεθούν οι λεπτομέρειες, επί τη βάση του οποίου θα οργανωθεί η επιχείρηση αυτή. Δηλαδή ένα σχέδιο που θα καλύπτει το επιχειρησιακό μέρος της δομής του συστήματος αυτού, παρά τη επισήμανση ότι θα υπάρχει το πρόγραμμα «Ελλάδα». Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να γίνει σαφέστερο και πιο ξεκάθαρο το σχέδιο για να γίνει αποδεκτό». Αναφορικά με τις προσλήψεις ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ τόνισε ότι «διαβάσαμε ότι θα υπάρξει η διαδικασία του ΑΣΕΠ εν πρώτης, αλλά το μέγα ζήτημα δεν είναι αυτό μόνο, είναι κυρίως οι μετατάξεις των υπαλλήλων που ήδη υπηρετούν σε δομές διοίκησης και αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής εξουσίας. Πως θα γίνουν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, αφενός και αφετέρου ποιες θα είναι οι δυνατότητες εξέλιξης και μισθολογίου των υπαλλήλων που θα μεταταγούν και επομένως θα κλιθούν να υπηρετήσουν στις καινούριες αυτοδιοικητικές δομές».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου