25.1.10

Ο Δημήτρης Δράκος στο Ζάππειο για το Αγροτικό


Tην αγωνία του αγροτικού κόσμου, που βιώνει χρόνια τώρα ανυπέρβλητα προβλήματα, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κος Δημήτρης Δράκος, στο χαιρετισμό που απεύθυνε στον κοινωνικό διάλογο για το Αγροτικό, που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο.
«Προσερχόμαστε υπεύθυνα αλλά και με περίσκεψη στο διάλογο ευχόμενοι να ευοδωθεί η προσπάθεια. Η αγροτική οικονομία και η ελληνική γεωργία πρέπει να αποκτήσουν καινούρια βάση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Χρειάζεται η αγροτική οικονομία και η ελληνική γεωργία να τοποθετηθεί σε μία σύγχρονη φιλοσοφία. Έχουμε ήδη καταθέσει ως ΕΝΑΕ εγγράφως προτάσεις και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε εφόσον τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις...
Δηλαδή, να υπάρξουν μελέτες επιστημονικές – εισηγήσεις, κατά θεματικό πεδίο, επί τη βάση των οποίων θα τοποθετηθούμε όλοι. Κυρίως πρέπει να τοποθετηθούν οι ίδιοι οι αγρότες, οι εκπρόσωποι των οργανώσεών τους, ο επιστημονικός κόσμος, οι υπηρετούντες την ελληνική γεωργία και φυσικά τα πολιτικά κόμματα. Εμείς έχουμε δώσει στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ένα υπόμνημα με πέντε ενότητες.
1. Το ζήτημα της μεταρρύθμισης και των καινούριων δομών – οργανισμών του Υπουργείου αλλά και των περιφερειακών δομών είτε σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, είτε σε επίπεδο αποκέντρωσης του ίδιου του Υπουργείου.Δεν μπορεί η οργάνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να παραπέμπει στην εποχή του 1965. Είμαστε στο 2010 και χρειάζεται απόλυτη προσαρμογή στις καινούριες ανάγκες.
2. Η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να έχει εθνικά και ελληνικά χαρακτηριστικά. Απαιτείται μέσα από την αναθεώρηση της ΚΑΠ και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και της ελληνικής πραγματικότητας.
3. Οι επενδύσεις στην γεωργία δεν είχανε μέχρι σήμερα το στόχο του εκσυγχρονισμού και τις μεταρρυθμίσεις. Διαφωνούμε με την αναστολή του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Υποστηρίζουμε ότι η κυβέρνηση, πρέπει να το προσαρμόσει το ταχύτερο δυνατό και να το …τρέξει εδώ και τώρα.
4. Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει το εισόδημα του παραγωγού όχι μόνο για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα, αλλά κυρίως διότι εάν δεν στηριχθεί ο έλληνας αγρότης θα σβήσει και η ελληνική γεωργία και αυτό θα είναι ολέθριο!
5. Η πιστοποίηση των προϊόντων και η διακίνησή τους πρέπει να γίνεται μέσα από ένα υγιές εμπορικό σύστημα, μέσα από ένα πρακτικό και αποτελεσματικό σύστημα ελέγχων, μέσα από μία διαδικασία εγγύησης του εισοδήματος του έλληνα αγρότη όσο και της υγείας του καταναλωτή».
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ τόνισε ότι για να βγει η ελληνική αγροτιά από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει, χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια. Το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του άμεσα. Η συνεισφορά όλων μας είναι απαραίτητη. Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις είναι έτοιμες να συνεισφέρουν με την επιστημονική συγκρότηση που απαιτείται, έχοντας το κατάλληλο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, αρκεί να τους δοθεί ο αναγκαίος ρόλος και να τηρηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις επιτυχίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου