3.1.10

Μαύρα και …αραχνα τα βλέπουν οι Έλληνες


«Μαύρο» βλέπουν το οικονομικό μέλλον τους οι Έλληνες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Focus, που διεξήχθη σε δείγμα 1.020 ατόμων το διήμερο 21ης και 22ας Δεκεμβρίου, ένας στους δύο Ελληνες (50,3%) θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερέψει εντός του 2010. Ταυτόχρονα, αποτιμούν ως καλύτερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση, την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1981-89.
Το 51,9% των ερωτηθέντων σημειώνει ότι αντιμετωπίζει "με προβληματισμό", το μέλλον του, ενώ το 20% δεν διστάζει να πει ότι το αντιμετωπίζει "με φόβο". Μόλις το 26,6% των ερωτηθέντων εμφανίζεται αισιόδοξο για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.
Επίσης, οι πολίτες αποσυνδέουν την παρούσα κρίση από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, καθώς το 62,3% εκτιμούν ότι "την περίμεναν εδώ και 3-4 χρόνια".
Πάντως, ανεξάρτητη από το ποιο κόμμα υποστηρίζουν, το 59,4% των ερωτηθέντων αποτιμούν θετικά τις κινήσεις του πρωθυπουργού και το 49,2% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
"Αχ Ανδρέα..."
Μπορεί οι πολίτες να αποδίδουν ευθύνες για τη διόγκωση των δημόσιων ελλειμμάτων στην πολιτική παροχών των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, την οκταετία 1981 - 1989, αλλά την ψηφίζουν ως την καλύτερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση της χώρας, με ποσοστό 41,1%.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι και ο καλύτερος μεταπολιτευτικός πρωθυπουργός. Ακολουθεί η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή (20,4%) και αυτή του Κώστα Σημίτη με 7,3%.
Κ. Σημίτης για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φ. Γεννηματά και Τ. Μπιρμπίλη για δήμαρχος
Ο Κώστας Σημίτης (18,1%), ο Κώστας Καραμανλής (14,6%) και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (10,1%) θεωρούνται ως οι καταλληλότεροι για να εγκατασταθούν στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού, μετά τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια.
Όσο για τους "οικοδεσπότες" των δημαρχιακών Μεγάρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη... Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ζητούν για υποψηφίους δημάρχους Αθηναίων τους: Φώφη Γεννηματά (27,8%), Μιχ. Χρυσοχοϊδη (16,2%) και Κώσ. Σκανδαλίδη, αλλά και την Τίνα Μπιρμπίλη που βρίσκεται μάλιστα ψηλότερα στις προτιμήσεις τους από την Άννα Διαμαντοπούλου.
Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας "επαναεκλέγουν" τον Νικήτα Κακλαμάνη (34,9%) και συμπληρώνουν τις προτιμήσεις τους με τους: Αρη Σπηλιωτόπουλο, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλεξία Εβερτ.
Στη συμπρωτεύουσα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ προτιμούν για δήμαρχο τον Σπ. Βούγια (23,5%), τη Χρύσα Αράπογλου (21,5%), τον Θοδωρή Ζαγοράκη (19,0%), την Εύα Καϊλή (10,3%) και τον Διονύση Σαββόπουλο (5,9%).
Καταλληλότερος για δήμαρχος Θεσσαλονίκης παραμένει ο Παν. Ψωμιάδης για τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., αλλά πολύ κοντά του αναδεικνύονται οι Κ. Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη και Αλ. Καλαφάτης.
enet.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου