13.1.10

Αϊτή: Χιλιάδες νεκροί μετά το σεισμό τουλάχιστον 7.3 R,


Η ιδιαίτερα ισχυρή σεισμική δόνηση, 7 έως 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και ισχυροί μετασεισμοί έπληξαν χθες Τρίτη την Αϊτή --την πάμπτωχη χώρα στην Καραϊβική-- διέλυσε δεκάδες κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας και προκάλεσε ζημιές σε εκατοντάδες, καθώς και σε δρόμους, ενώ η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και δεν υπάρχει φωτισμός στο Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχους.
Χιλιάδες άνθρωποι είναι στους --σκοτεινούς-- δρόμους.
"Νομίζω ότι είναι πραγματικά μια καταστροφή μεγάλων διαστάσεων", δήλωσε ο πρεσβευτής της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Σχεδόν όλες οι τηλεπικοινωνίες --εκτός από την τηλεφωνία και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρων-- έχουν διακοπεί στη νήσο μετά το σεισμό. Δεν υπάρχει προς το παρόν εκτίμηση για το πόσοι είναι οι νεκροί και οι τραυματίες, αλλά κατά μαρτυρίες είναι "εκατοντάδες".
Ο σεισμός, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή, διήρκεσε "πάνω από ένα λεπτό", κατ' άλλους αρκετές δεκάδες δευτερόλεπτα. Λίγη ώρα αργότερα αναφέρθηκαν τρεις μετασεισμοί, 5,9, 5,5 και 5,1 βαθμών, σύμφωνα με αξιωματούχους του γεωλογικού ινστιτούτου των ΗΠΑ.
Τοπικά ΜΜΕ στο Πορτ-ο-Πρενς μετέδωσαν ότι το προεδρικό μέγαρο, η βουλή και αρκετά υπουργεία υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ και η σύζυγός του είναι σώοι, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το αρχηγείο της αποστολής του ΟΗΕ στο Πορτ-ο-Πρενς έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό και αρκετά μέλη της "αγνοούνται", σύμφωνα με ανακοινωθέν της.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου