28.1.10

Δ. Κουσελάς: Ο πλήρης εκτροχιασμός του Προϋπολογισμού του 2008, προανήγγειλε τα σημερινά προβλήματα.


Στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των νομοσχεδίων του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2008» και «Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2008», ο βουλευτής Μεσσηνίας και Εισηγητής της πλειοψηφίας για τα νομοσχέδια αυτά, κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της νέας Κυβέρνησης προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, αναφέροντας ότι «Το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει πλέον σε τακτά χρονικά διαστήματα την Επιτροπή μας για την πορεία Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, σε αντίθεση με την απελθούσα Κυβέρνηση, η οποία είχε υποβαθμίσει και την Επιτροπή και τις διαδικασίες ελέγχου και λογοδοσίας, που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.»..

Στη συνέχεια, ο Μεσσήνιος βουλευτής, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις και στα συγκεκριμένα μέτρα της Κυβέρνησης για τομές και αλλαγές στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης, όπως αυτά προσδιορίζεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ερχόμενος, στη συνέχεια, στην ‘Εκθεση και τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον Απολογισμό και τον Ισολογισμού του 2008, ο κ. Κουσελάς επισήμανε πως «η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι κόλαφος για τη διαχείριση της προηγούμενης Κυβέρνησης, της οποίας τα αποτελέσματα προαναγγέλλουν, δυστυχώς με μαθηματική ακρίβεια, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και μας έχουν οδηγήσει στην ασφυκτική επιτήρηση από την Ε.Ε., σε διασυρμό και σε αφόρητες πιέσεις από τις αγορές. Ελπίζουμε, οι συνάδελφοι της Ν.Δ., να μην προσπαθήσουν να αποσείσουν τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες της Κυβέρνησής τους για τη σημερινή κατάσταση, ούτε, πόσο μάλλον, να μας ζητήσουν και τα ρέστα. »
Ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε διεξοδικά στα δεδομένα της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων ότι «τα φορολογικά έσοδα είχαν σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων, κατά 4,6 δις ευρώ, ενώ η συνεχής διόγκωση των ανείσπρακτων οφειλών από βεβαιωθέντα τακτικά έσοδα (υστέρηση κατά 31,05%,) αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία της φορολογικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση, για να μην πούμε την κατάρρευση, των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Σε σύγκριση με το 2003, οι ανείσπρακτες οφειλές από 11,5 δις ευρώ το 2003 εκτινάχθηκαν το 2007 στα 31 δις ευρώ, δηλαδή, τριπλασιάστηκαν μέσα σε 4 χρόνια και το 2008 ανήλθαν σε 29,5 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα προς είσπραξη αφορούν, κυρίως, άμεσους και έμμεσους φόρους, γι’ αυτό το Ελεγκτικό Συνέδριο συνιστά, όπως παγίως το κάνει, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών και τελωνειακών αρχών, μια σύσταση που επίσης…παγίως η απελθούσα Κυβέρνηση συνέχισε να παραβλέπει και να αγνοεί!»
Ο κ. Κουσελάς, αναφερόμενος στην κατακόρυφη αύξηση των διαγραφέντων εσόδων στα 6 δις ευρώ για το 2008, επισήμανε ότι, όπως ρητώς αναφέρεται στην Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σελ. 17), ποσό 5,5 δις ευρώ, διαγράφηκε με απόφαση της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών και αφορούσε πρόστιμα σε βάρος ενός και μόνο οφειλέτη του Δημοσίου. Για το θέμα αυτό, ζήτησε από τον Υπουργό «να υπάρξει μια ενημέρωση, πως είναι δυνατόν ένα τέτοιο αστρονομικό ποσό να διαγράφηκε με απόφαση της ΦΑΕΕ Αθηνών και ποιόν αφορά αυτό το ποσό. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υστέρησης εσόδων και από την άλλη να έχουμε με μια απόφαση της ΦΑΕΕ Αθηνών τη διαγραφή ενός τέτοιου ποσού...» ‘Όπως εκ των υστέρων ενημέρωσε ο παρών στη συζήτηση Υφυπουργός, η διαγραφή αφορούσε βεβαιωθέντα πρόστιμα της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ».
Για τον εσωτερικό και τον εξωτερικό δανεισμό της κεντρικής Κυβέρνησης , ο κ. Κουσελάς ανέφερε ότι εκτινάχθηκαν περαιτέρω στα 69,66 δις ευρώ, έναντι προβλέψεων Προϋπολογισμού 34,56 δις ευρώ, τονίζοντας ότι «η για μία ακόμη χρονιά κατακόρυφη αύξηση του δημόσιου δανεισμού, επιβεβαιώνει την άποψη ότι το Δημόσιο λειτουργεί κυρίως με δανεικά και, μάλιστα, με όλο και περισσότερα και ακριβότερα δανεικά…Χαρακτηριστικό είναι ότι οι σημαντικότερες υπερβάσεις προβλέψεων έγιναν στον εξωτερικό δανεισμό, όπου, αντί για πρόβλεψη δανεισμού 1,4 δισ. ευρώ, ελήφθησαν 34,75 δισ. ευρώ, από τα οποία τα περισσότερα, τα 27,6 δισ., αφορούν βραχυπρόθεσμους τίτλους. Το 2008 είναι η πρώτη χρονιά που το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών εσόδων της χώρας προέρχεται από εξωτερικό δανεισμό. Γι' αυτό οι αγορές, οι διεθνείς πιστωτές και τα συμφέροντά τους, απέκτησαν και αποκτούν όλο και μεγαλύτερο λόγο στη δημοσιονομική μας διαχείριση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σήμερα. Ούτε και αυτό το παραδέχονται, ούτε κι αυτό το βλέπουν οι συνάδελφοι της Ν.Δ.; »
Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες, το σύνολο των πληρωμών του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, άγγιξε τα 127 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων 110 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπέρβαση κατά 26,6 δισ. ευρώ.
Σε άλλο σημείο της εισήγησής του, ο κ. Κουσελάς ανέφερε ότι οι πληρωμές εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους ανέρχονται σε 28% του Α.Ε.Π., έναντι 24% του Α.Ε.Π. τον χρόνο, με απόκλιση 70% περίπου από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ότι «Αν συγκρίνουμε αυτές τις δαπάνες ως ποσοστό του Α.Ε.Π., με τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις, που μόλις φθάνουν το 4% του Α.Ε.Π., αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη σοβαρή «αιμορραγία» πόρων, που, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαν να είχαν διοχετευθεί στην ανάπτυξη, στο κοινωνικό κράτος και στις υποδομές. Μόνο οι πληρωμές για τόκους ήταν 11,11 δισ. ευρώ, δηλαδή το 4,65% του Α.Ε.Π., όταν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε) δεν ξεπέρασε το 4% του Α.Ε.Π..».
Αφού επισήμανε ότι το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης ανέρχεται σε 5,2% του Α.Ε.Π., έναντι στόχου 3,4% στον Προϋπολογισμό του 2008, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι «Από το αποτέλεσμα του 2008 και από την κατάσταση που παραλάβαμε το 2009, γνωρίζουμε πλέον πως η πραγματική δυναμική των δημοσιονομικών μεγεθών ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που δείχνουν τα συγκεκριμένα στοιχεία. Ήδη από τον Απολογισμό - Ισολογισμό του 2006, είχαμε σαφή προειδοποιητικά σήματα πως οι υστερήσεις των εσόδων, οι υπερβάσεις των δαπανών, η προσφυγή σε όλο και περισσότερα δανεικά, όλο και περισσότερο τις διεθνείς αγορές, δε θα μας οδηγούσαν μακριά.
Θα θυμούνται οι συνάδελφοι της Ν.Δ. τη σκληρή κριτική που ασκήσαμε στον Προϋπολογισμό της τότε Κυβέρνησης για το 2008, για τις μετέπειτα απόπειρές της να «συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα», που κατέληξαν σε εξαιρετικά άνιση επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων, χωρίς να χτυπήσουν το κακό στη ρίζα του, χωρίς να θίξουν στο ελάχιστο τη δυναμική της παρανομίας, της παραοικονομίας, της φορολογικής ασυλίας και της πελατειακής σπατάλης.
Αναφερόμενος στην πλήρη εκτροπή του Προϋπολογισμού του 2008, που για να συνταχθεί χρειάστηκε η χώρα να προσφύγει στις κάλπες το φθινόπωρο του 2007, ο κ. Κουσελάς επισήμανε πως «ακόμη και τα συνολικά μεγέθη του Απολογισμού - Ισολογισμού του 2008, επιβεβαιώνουν τα κύρια προβλήματα της δημοσιονομικής διαχείρισης της προηγούμενης Κυβέρνησης, σκιαγραφώντας, σαν χρονικό μιας προαναγγελθείσας εκτροπής, τις συνέπειες και τα μεγάλα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε.»
Στο κλείσιμο της Εισήγησής του, ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Αν οι προηγούμενοι Απολογισμοί και Ισολογισμοί προϊδέαζαν για τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και τους κινδύνους υπερχρέωσης, σήμερα, τα προβλήματα είναι ακόμα περισσότερα και σύνθετα.
‘Όμως, στις εκλογές του Οκτωβρίου δεν πήραμε από τον ελληνικό λαό μια εντολή απλής διαχείρισης, αλλά μια εντολή αλλαγής.
Σήμερα, το μεγάλο στοίχημα για τη νέα Κυβέρνηση είναι αφενός η αξιόπιστη εκτέλεση του Προϋπολογισμού, αφετέρου η συνεπής και επιτυχής υλοποίηση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Για μας το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί το δεσμευτικό μας σχέδιο για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.
Είναι ένα σχέδιο συγκεκριμένων και μόνιμων μέτρων, με ριζικές αλλαγές στον Προϋπολογισμό, στη φορολογία, στο παραγωγικό μας πρότυπο και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους.
Το σχέδιο αυτό πρέπει να υλοποιηθεί σωστά και ολοκληρωμένα και να πετύχει. Αυτό το χρωστάμε όχι στους εταίρους μας, όχι στους πιστωτές μας, όχι σε αυτούς που με πρόσχημα τη χώρα μας παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ε.Ε. και του ευρώ, ούτε σε όλους αυτούς που πιέζουν μονότονα για την επιβολή, ως δήθεν μονόδρομου, άδικων και μονόπλευρων θυσιών στους οικονομικά ασθενέστερους.
Το χρωστάμε πρώτα και κύρια στη χώρα, στους πολίτες αλλά και στις νέες γενιές που έρχονται. Γι’ αυτό πρέπει όλοι, εδώ και τώρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου