19.12.09

Ο Δημήτρης Κουσελάς για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού στη Μεσσηνία


Στην παρέμβασή του στο συνέδριο της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ με θέμα «Μεσσηνία : Ιδανικός προορισμός θεματικού τουρισμού», ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς αναφέρθηκε στα εξής :
«Απευθύνομαι σήμερα σε σας με ιδιαίτερη χαρά και – επιτρέψτε μου να πω- με ισχυρές δόσεις προσμονής για τη συμβολή αυτού του Συνεδρίου στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας μας. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες γι’ αυτή τη σημαντική διοργάνωση, που έρχεται κυριολεκτικά «πάνω στην ώρα»!
Το λέω αυτό, γιατί η κρίση, πέρα από τα πολλαπλά προβλήματα που μας δημιουργεί, εντείνοντας χρόνιες αδυναμίες, είναι και μια ευκαιρία να αλλάξουμε ρότα σε βασικές, μέχρι σήμερα, επιλογές μας...

Για να κάνουμε τη Μεσσηνία ιδανικό προορισμό θεματικού τουρισμού, πρέπει να θέσουμε ως κεντρικό στρατηγικό μας στόχο τον Τουρισμό της παράδοσης, της ποιότητας, της γευσιγνωσίας, της οικολογίας, τον Τουρισμό του πολιτισμού, τον Τουρισμό 12 μήνες το χρόνο.
Βέβαια, για όλα αυτά ο λόγος ανήκει πρωτίστως στους ειδικούς. Θα ήθελα όμως να μοιραστώ μαζί σας κάποιες δικές μου σκέψεις και προτάσεις:
- Η Μεσσηνία διαθέτει ισχυρό πολιτισμικό δυναμικό, που ενισχύεται από διεθνούς εμβέλειας εκδηλώσεις, όπως το φεστιβάλ Χορού. ‘Ενα τόσο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα στοιχεία του πολιτισμού μας.
- Γενικά, νομίζω, απαιτείται στροφή στην ανάδειξη της Μεσσηνίας ως πολλαπλού θεματικού προορισμού, με την κατά προτεραιότητα ενίσχυση ανάλογων δραστηριοτήτων και επενδυτικών ευκαιριών στον Νομό, ιδιαίτερα στις περιοχές φυσικού κάλλους-Natura, σε συνδυασμένες ζώνες μνημείων και στους παραδοσιακούς οικισμούς.
- Αυτά όμως προϋποθέτουν συστηματική και ολοκληρωμένη επεξεργασία θεματικών κύκλων-περιηγήσεων από την ΝΑΜ και τους ΟΤΑ. Θα χρειαστεί να συνεργαστούμε και με όμορους Νομούς (λ.χ. Ηλείας για προσέλκυση τουριστών Ολυμπίας, Λακωνίας για περιηγήσεις Ταϋγέτου- Μάνης κ.α), για την αναγκαία διαφοροποίηση του προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου.
- Τέτοια ολοκληρωμένα «πακέτα» θα απαιτήσουν τη συνεργασία περισσότερων της μιας επιχειρήσεων, ξενοδοχειακών, μεταφορικών, επισιτιστικών, με συνδυασμένες προδιαγραφές, προσφορές και εκπτώσεις. Γι’ αυτό θα πρότεινα να συσταθεί, με πρωτοβουλία των ενδιαφερόμενων φορέων, ειδικό Παρατηρητήριο Θεματικού Τουρισμού, για τη διασφάλιση και την προβολή της ποιότητας και των νέων δραστηριοτήτων διατροφικού, πολιτιστικού και «πράσινου» τουρισμού στον Νομό μας. Το Παρατηρητήριο θα μπορούσε να απονέμει ειδικό σήμα ποιότητας σε ξενοδοχειακές, αγροτουριστικές και επισιτιστικές μονάδες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελαιόλαδο και παραδοσιακά προϊόντα του Νομού στο μαγείρεμα, καθώς και σ’ αυτές που αναδεικνύουν την παραδοσιακή Μεσσηνιακή κουζίνα και διατροφή.
- Μεγάλη σημασία έχουν και οι πληθυσμοί-στόχοι:
* αν λόγου χάρη αξιοποιήσουμε τον ομογενειακό Τουρισμό, θα πρέπει να διαμορφώσουμε το αντίστοιχο «πακέτο» γνωριμίας ή επανασύνδεσης με την πατρίδα, τη γλώσσα και τις παραδόσεις της, αλλά και με τις επενδυτικές της ευκαιρίες...
* αν θέλουμε να προσελκύσουμε την Τρίτη ηλικία (που δυστυχώς, πληθυσμιακά, είναι το μέλλον...), θα πρέπει να της παρέχουμε προσιτές και αξιόπιστες υποδομές φροντίδας και νοσηλείας, ποιοτικά μενού και προτάσεις υγιεινής διατροφής, άσκησης, περιπάτου, προσιτής ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
* αν θέλουμε οικοτουρισμό, θα πρέπει να τηρήσουμε τις αυστηρότερες δυνατές προδιαγραφές αισθητικής και προστασίας του περιβάλλοντος. Κανείς φυσιολάτρης δεν θα γοητευθεί από σκουπίδια και τσιμέντα!
* αν θέλουμε να φέρουμε κοντά μας τους λάτρεις της θάλασσας (με καταδυτικό τουρισμό, οργανωμένο περίπλου της Μεσσηνίας κλπ) θα πρέπει, πρώτα από όλα, να αναβαθμίσουμε τις παραλίες, τα λιμάνια και τις υποδομές τους, να ενισχύσουμε το Λιμενικό κλπ.
* αν θέλουμε λάτρεις του σιδηρόδρομου, θα πρέπει μαζί με τον ΟΣΕ να δούμε και να αναδείξουμε παραδοσιακές διαδρομές.
* αν, τέλος, θέλουμε «πράσινο τουρισμό», εμπλουτισμένο με πολιτισμό και παράδοση, πρέπει να βάλουμε προδιαγραφές για «πράσινους» ξενώνες και καταστήματα σε παραδοσιακούς οικισμούς. Να δώσουμε όμως και κίνητρα μετατροπής των υφιστάμενων μονάδων, κατοικιών, καταστημάτων και να κηρύξουμε ανελέητο πόλεμο στην τσιμεντοποίηση, στις απαράδεκτες διαφημιστικές ταμπέλες και τα πάνελ κλπ.
Η ολοκλήρωση των έργων υποδομής στους άξονες των μεταφορών, που ήδη έχουν σοβαρά καθυστερήσει, η αξιοποίηση του σιδηρόδρομου ως μέσου εναλλακτικής μεταφοράς και περιήγησης, η λειτουργία της ΠΟΤΑ και η αναγκαία αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας, ανοίγουν δυνατότητες στη Μεσσηνία για να γίνει ελκυστικότερος και πιο τακτικός προορισμός Ελλήνων και ξένων τουριστών. Δεν θα μας κάνουν, ωστόσο, αυτόματα ελκυστικούς!
Στο Συνέδριο αυτό εναπόκειται να γίνει το πρώτο βήμα, να εξειδικεύσουμε τους στόχους και τα μέσα για να γίνουμε πράγματι ελκυστικός προορισμός. Η ενεργή παρουσία εδώ, του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού, καθώς και σημαντικών παραγόντων και φορέων του Τουρισμού, είναι για μένα εγγύηση πως οι εργασίες του θα πετύχουν και θα πιάσουν τόπο ! Και αυτό, το εύχομαι ολόψυχα, για το καλό της Μεσσηνίας και του Τουρισμού μας! »

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου