4.12.09

Εκδήλωση αναγόρευσης του Δ. Τσάτσου, σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - Ομιλίες υπουργών


Παρουσία μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, πανεπιστημιακών και φοιτητών και ενός πολυπληθούς ακροατηρίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Τσάτσου, σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Κόρινθο.
Πριν από την τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα προς τιμήν του κ. Τσάτσου.
Μιλώντας στην τελετή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έλληνα που εκφράζει τον αυθεντικό δάσκαλο τον αγωνιστή, τον παθιασμένο ευρωπαίο, τον ενεργό πολίτη. Χαρακτήρισε τον Δημήτρη Τσάτσο πολυσυνθετική προσωπικότητα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για τον ακαδημαϊκό Τσάτσο χωρίς να αναφερθεί στον πολιτικό.

Το πανεπιστήμιο για τον Δ. Τσάτσο, είπε, είναι ναός της γνώσης και χώρος παραγωγής ενεργών πολιτών. Ο Δ. Τσάτσος είναι ενάντιος στην καθηγητική αυθεντία αυστηρός και σχεδόν άτεγκτος, πρόκειται για την τρισυπόστατη δράση του συνταγματολόγου, του ευρωβουλευτή, του παθιασμένου ευρωπαϊστή, είναι ο άνθρωπος που έχει παλέψει για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και δεν ανατρέπει τις φιλοδοξίες του για την Ενωση και προτείνει το δρόμο της ευρωπαϊκής συμπολιτείας, είπε ο κ. Μπεγλίτης.
Για το Δημήτρη Τσάτσο μίλησε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είπε ότι εκτός από τον συνεργάτη και τον φίλο, στο πρόσωπό του αναγνωρίζει τη σχέση μαθητή δασκάλου. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι στο μυαλό του πάντοτε, και ειδικά αυτή την περίοδο, έχει μια φράση του Δημήτρη Τσάτσου που είχε πει όταν ήταν βουλευτής κατά την πρώτη βουλευτική περίοδο μετά τη μεταπολίτευση: απευθυνόμενος προς τον τότε υπουργό Γ. Ράλλη ο βουλευτής Δ. Τσάτσος είχε πει «μη δυσκολεύεστε να αποδεχθείτε μια άποψη κριτικής ή θέση της αντιπολίτευσης, γιατί αυτό δεν είναι ήττα της κυβέρνησης αλλά νίκη της».
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του είπε ότι ο πνευματικός φάρος της Πελοποννήσου που συνδυάζει το σφρίγος της νιότης, απονέμει τον οφειλόμενο έπαινο σε έναν άνθρωπο που την προσωπικότητά του διαγράφουν τέσσερις ομόκεντροι κύκλοι: του ανθρώπου του πνεύματος, του νομικού διεθνούς εμβέλειας, του δημόσιου άνδρα και του πανεπιστημιακού δασκάλου. Ο Δημήτρης Τσάτσος είπε, είναι αναγεννησιακό πνεύμα που συνδυάζει ευρυμάθεια και μακρά εμπειρία, ολοκληρωμένος νομικός προσεγγίζει τους κανόνες δικαίου από όλες τις όψεις. Η νομική επιστήμη είπε ο κ. Παυλόπουλος, διέρχεται δύσκολη περίοδο γιατί ο κανόνας δικαίου όταν θεσπίζεται, είναι ουραγός των εξελίξεων και εκεί χρειάζεται ο νομοθέτης να προβλέψει τη φθορά. Χαρακτήρισε τον Δ. Τσάτσο κοσμοπολίτη νομικό που συνέβαλε καθοριστικά στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού Δικαίου, του πρώτου ευρωπαϊκού συντάγματος. Ο επιστήμονας είπε διακρίνεται όχι γι' αυτό που ξέρει αλλά για τους ανθρώπους που διαμορφώνει να τον αντικαταστήσουν και να ξεπεράσουν τον ίδιο και αυτό το όραμα υπηρέτησε ο Δημήτρης Τσάτσος γι' αυτό και είναι πραγματικός δάσκαλος. Ως δημόσιος άνδρας ο Δ. Τσάτσος μετέχει της πολιτικής μέσα από αυτά που γράφει και όχι μόνο μέσα από το ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, είπε.
Ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στη δική του εισήγηση για τον συνταγματολόγο Τσάτσο είπε ότι πριν από λίγες ημέρες μετείχε σε ένα Συμβούλιο στις Βρυξέλλες στο οποίο συμμετείχαν δύο μαθητές του Δ. Τσάτσου, ο ίδιος και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος γνώρισε όπως είπε, τον Δ. Τσάτσο πριν 35 χρόνια, πρωτοετής φοιτητής ο ίδιος και εκείνος υφυπουργός καταλυτική προσωπικότητα, γενικός εισηγητής του συντάγματος του συνόλου της αντιπολίτευσης. Ο Δημήτρης Τσάτσος είπε ο Ε. Βενιζέλος, διαθέτει σπάνιο στοιχείο στον επιστημονικό και δημόσιο βίο, δεν φυλάγεται και για τις σκέψεις του και πολλές φορές εκτίει ποινές μακράς διάρκειας με αξιοπρέπεια. Είχε το προνόμιο να γεννηθεί σε σπίτι που ήταν επιστημονικό εργαστήριο γιατί ο πατέρας του έζησε τη μεγάλη πρόκληση της τραγικής αυτοσυνειδησίας του επιστήμονα συνταγματολόγου, πολιτικού που έχει πλήρη επίγνωση των επιστημονικών επιλογών στο δημόσιο βίο, είπε ο κ. Βενιζέλος ο οποίος παρατήρησε ότι ο πολιτειολόγος και συνταγματολόγος οφείλει να είναι πολιτικός επιστήμονας και ο λόγος του πρέπει να είναι νομικός λόγος, κανονιστικός.
Το λόγο του κ. Τσάτσου πολλοί τον έχουν παρεξηγήσει. Ασχολήθηκε κατ' εξοχήν και στη Γερμανία και στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ με το θεσμό του πολιτικού κόμματος άγγιξε τη γκρίζα ζώνη του θεσμού. Εθεσε διεθνώς το ζήτημα της εσωκομματικής δημοκρατίας και έλαμψε κατά τις θητείες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας τονίζοντας πως αν δεν υπήρχε ο θεσμός έπρεπε να ανακαλυφθεί για να διαπρέψει ο Δημήτρης Τσάτσος ο οποίος διαμόρφωσε την τελική θέση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για πολλά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως η συνθήκη του Άμστερνταμ. Αφιέρωσε είπε μέρος της δραστηριότητάς του στο Πανεπιστήμιο ως θεσμό και είναι ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με την αποχουντοποίηση του Πανεπιστημίου αλλά και ο άνθρωπος που υπερασπίζεται την αξιολόγησή του, που υπερασπίζεται το άσυλο και βεβαίως σε κάθε πρόσκληση της πολιτείας όπως και τώρα που κλήθηκε από τον υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούση είναι πρόθυμος να προσφέρει την επιστημονική του γνώση για να φτιάξουμε ένα κράτος δικαίου που θα σέβεται τον πολίτη.
Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς είπε ότι ο Δημήτριος Τσάτσος παίζει πολλά μουσικά όργανα είναι άνθρωπος που υπακούει την απαίτηση της γενικής καλλιέργειας και παιδείας και το χρέος του απέναντι στην κοινωνία. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είπε είναι εκείνο που τιμάται από το τιμώμενο πρόσωπο, τα όσα έχει πράξει και για όσα θέλουμε στο μέλλον να πράξει ο Δημήτρης Τσάτσος. Βραβεύουμε, είπε, ένα άθικτο ήθος, σταθερό, πρωτότυπη σκέψη με αιφνιδιασμούς ανησυχίας πολίτη και τη μεγάλη συμμετοχή και διάδοση της κριτικής σκέψης και στάσης απέναντι στην εξουσία και αυτό τόνισε, έχει αξιωματικό και αναμφισβήτητο χαρακτήρα. Εκλεισε λέγοντας ότι ο Δ. Τσάτσος κριτικός στο σήμερα, σχολιαστής του παρελθόντος, είναι αισιόδοξος για το μέλλον.
Ο συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος στην αντιφώνησή του είπε ότι διακατέχεται από συγκίνηση και αναρωτήθηκε τι θα συλλογιέται κανείς για τον ίδιο, κι αν ήμουν, είπε, στη θέση σας θα ρωτούσα εμένα «αν πιστεύεις αλήθεια ότι αξίζεις τον έπαινο» γιατί σήμερα ακούστηκαν υπέροχα πράγματα. Το αντέχω, είπε, γιατί στη ζωή όπως τη νιώθω, το έργο που παράγεις δεν είναι μονοπρόσωπο, αυτά που ακούσατε για μένα ανήκουν σε κάποιο εμείς, στο εμείς, είπε, ανήκουν οι γονείς μου, η σύντροφος που έχασα πριν επτά χρόνια, οι μαθητές μου αλλά και όσοι μου χάρισαν τη δυνατότητα έστω και μιας συνομιλίας σ' αυτή τη ζωή. Είμαι ευγνώμων, είπε, στο Πανεπιστήμιο και στη σχολή αλλά και στο Θεό γιατί πρόλαβε να ζήσει αυτή την ημέρα. Τόνισε ότι είναι μεγάλη στιγμή του δασκάλου όταν νιώσει μαθητής του μαθητή του και αυτό, είπε, το ένιωσε με το Βαγγέλη Βενιζέλο, τον οποίο χαρακτήρισε μεγάλο κεφάλαιο ενώ έναν καλό λόγο είχε για όλους όσους μίλησαν γι' αυτόν. Εχω αγαπήσει τα τελευταία χρόνια τη δουλειά στο Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ και το νιώθω, είπε, σαν δεύτερο σπίτι μου.
Τέλος μιλώντας για την ευρωπαϊκότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για τη θεωρία του εκδημοκρατισμού της τόνισε ότι η προσέγγισης της έννοιας της ευρωπαϊκότητας δεν μπορεί να είναι μόνο νομική προσέγγιση αλλά και πολιτική.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η τελετή της αναγόρευσης, ομάδα ατόμων, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν κράνη, συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, όπου γινόταν η εκδήλωση και φώναζαν συνθήματα για την μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι συγκεντρωθέντες απωθήθηκαν από αστυνομική δύναμη και κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου όπου στη συνέχεια διαλύθηκαν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου