6.11.09

Νέο σεισμικό ρήγμα στην Πελοπόννησο !!!


Η αποκάλυψη του νέου σεισμικού ρήγματος έγινε μετά το σεισμό που είχε σημειωθεί στις 8 Ιουνίου του 2008 και είχε προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στην Ηλεία και την Αχαΐα, οι συνέπειες των οποίων είναι μέχρι σήμερα ορατές.
Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Γεωλογίας – Σεισμολογίας Θανάση Γκανά επεξεργάστηκε τα δεδομένα εξέτασης επί ένα μήνα στην περιοχή και έδειξε ότι οι μετασεισμοί σταματούν κοντά στην Αμαλιάδα και αναπτύσσονται σε βάθη 5 έως 20 χιλιόμετρα σε μια απόσταση 15 χιλιομέτρων.
Στη μελέτη της ομάδας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Earthquake Engineering» επισημαίνεται

ότι μετά το πρώτο 24ωρο οι μετασεισμοί άρχισαν να εξαπλώνονται νοτιοδυτικά του επίκεντρου προς το χωριό Μιχόι με μεγάλη γραμμικότητα.
Μιλώντας στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ο κ. Γκανάς εξήγησε πως «αυτή η γραμμικότητα (σ.σ. διάταξη των επίκεντρων των σεισμών στο χώρο) και το επιφανειακό βάθος των μετασεισμών αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη ενεργού ρήγματος σε συνέχεια αυτού που έδωσε το σεισμό τής 8/6/2008 και προς τα νοτιοδυτικά.
Μετά την προσομοίωση του πεδίου των τεκτονικών τάσεων σε ελαστικό ημιχώρο, δηλαδή μαθηματική προσομοίωση σε υπολογιστή, προέκυψε ότι αυτό το μεγάλο ρήγμα δέχτηκε επιπλέον τάση μεταξύ 0,2-5 bar (σ.σ. μονάδα μέτρησης της τεκτονικής τάσης) σε όλο το μήκος του.
Αυτό το φορτίο το "σπρώχνει" προς τη θραύση, χωρίς όμως να μπορούμε να εκτιμήσουμε το πότε αυτό θα γίνει. Ισοδύναμη φόρτιση δέχτηκαν και τα ρήγματα στην περιοχή δυτικά-νοτιοδυτικά των Πατρών».
Skai Πάτρας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου