4.11.09

Ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» τα πάντα στη Μυρτιά Ηλείας !!!


Από θαύμα, δεν υπήρξαν θύματα χθες το μεσημέρι στον Δημοτικό Σχολείο Μυρτιάς, όταν ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε ολόκληρη την περιοχή, πέρασε από εκεί την ώρα που οι μαθητές έκαναν μάθημα και δεν άφησε τίποτα στην κυριολεξία.
Μπασκέτες, αυτοκίνητα που ήταν στο προαύλιο, κεραμοσκεπή και δέντρα «χόρευαν» στους καταστροφικούς ρυθμούς του ακραίου αυτού καιρικού φαινομένου που τελευταία επισκέπτεται όλο και ποιο συχνά την Ηλεία.
Την καταστροφή ήρθε να συμπληρώσει η δυνατή βροχή από την οποία πλημμύρισαν οι αίθουσες του σχολείου όπου πλέον «Η ώρα ήταν 1.25 το μεσημέρι και μόλις είχαμε σχολάσει. Τα περισσότερα παιδιά είχαν φύγει ευτυχώς για τα σπίτια τους και από τους 95 μαθητές στο σχολείο είχαν παραμείνει μόνον 7 από αυτά που περίμεναν το λεωφορείο, τρεις εκπαιδευτικοί και η σχολική τροχονόμος.

Ξαφνικά ακούμε ένα φοβερό θόρυβο και ανοίγοντας την πόρτα είδαμε παντού ξεριζωμένα δέντρα και σπασμένα κεραμίδια. Όταν κόπασε η βροχή και ο ανεμοστρόβιλος βγήκαμε έξω και είδαμε την τεράστια καταστροφή. Οι αίθουσες έχουν πλημμυρίσει καθώς ο ανεμοστρόβιλος σήκωσε τα κεραμίδια και ο εξοπλισμός του σχολείου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Το σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν γίνουν επισκευές…», τόνισε ο Διευθυντής του Σχολείου κ Κώστας Κούλης, το αυτοκίνητο του οποίου καταστράφηκε αφού μία από τις μπασκέτες που ο σίφουνας παρέσυρε έπεσαν στο όχημα που ήταν σταθμευμένο στην αυλή του σχολείου.
Θέλημα Θεού
«Ήταν θέλημα θεού να γλιτώσουν τα παιδιά καθώς ο ανεμοστρόβιλος ήταν πολύ μεγάλος και ευτυχώς που οι μαθητές βρίσκονταν προφυλαγμένοι μέσα στην αίθουσα. Αν είχαν βγει στο προαύλιο θα είχαμε θύματα. Ευτυχώς γλίτωσαν…» τόνισε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μυρτιάς κ Σπήλιος Πήτας ο οποίος απεύθυνε έκκληση προς τη Νομαρχία και το Δήμο να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις προκειμένου το συντομότερο δυνατό να επισκευαστούν οι ζημιές και το σχολείο να συνεχίσει τη λειτουργία του.
Ζημιές και σε σπίτια
Ο κ. Πήττας, αναφέρθηκε και στις ζημιές που υπέστησαν δεκάδες σπίτια όπου κυρίως εστιάζονται στις κεραμοσκεπές. Επίσης ξεριζώθηκαν αιωνόβια δέντρα και αρκετά έχουν κοπεί.
«Ήμασταν μέσα στο σπίτι όταν εμφανίστηκε ξαφνικά κάτι σαν καπνούρα με αέρα και σήκωσε το σπίτι στον αέρα. Για δευτερόλεπτα που διήρκησε ο ανεμοστρόβιλος, προξένησε τεράστιες ζημιές. Έφυγαν κεραμίδια, ξήλωσε τη σκεπή στην αποθήκη που φυλάσσονταν οι ζωοτροφές, ξερίζωσε δέντρα και πραγματικά φοβηθήκαμε πολύ… Όλα έγιναν στο λεπτό», επεσήμανε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μυρτιάς.
Άμεση ήταν η παρέμβαση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας αλλά και του Δήμου Πύργου προκειμένου από σήμερα κιόλας να ξεκινήσουν εργασίες επισκευής.
Άγιος Ηλίας- Χανάκια
Ο Άγιος Ηλίας ήταν μία ακόμη περιοχή που χτυπήθηκε από τον Ανεμοστρόβιλο όπου ισοπέδωσε το νεκροταφείο του χωριού, πήρε στέγες, ξερίζωσε αιωνόβια δέντρα, κυπαρίσσια και ελαιόδεντρα. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια, θερμοκήπια και καλλιέργειες.
«Η ζημιά στο νεκροταφείο του Αγίου Ηλία είναι ολοκληρωτική. Όλοι οι τάφοι είναι κατεστραμμένοι. Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη. Σήκωσε σκεπές, έκοψε κυπαρίσσια και δέντρα. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο!», τόνισε ο κ Τάσος Ζορμπάς.
Στον επαρχιακό δρόμο Μυρτιάς- Χανακίων δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν ενώ κεραμοσκεπές ξηλώθηκαν. «Ήρθα γρήγορα σπίτια όταν ειδοποιήθηκα από τον αδελφό μου ότι πέρασε ανεμοστρόβιλος και ξερίζωσε τα δυο μεγάλα πεύκα που είχαμε στην αυλή! Πέφτοντας έκοψαν τα καλώδια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ ενώ έσπασαν και την μάντρα» τόνισε η κ. Δώρα Καλάκου. «Φοβηθήκαμε πολύ. Ήμουν σπίτι με την γερόντισσα μου όταν πέρασε ο ανεμοστρόβιλος. Έριξε την καμινάδα, έπεσαν κεραμίδια, το θερμοκήπιο καταστράφηκε και γενικά δεν άφησε τίποτα όρθιο», επεσήμανε ο κ Αντρέας Αθανασόπουλος.
Εφημ. ΠΑΤΡΙΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου